Upptäck Årjäng

Mittemellan Karlstad och Oslo, i ett sjörikt skogslandskap, hittar du Årjängs kommun. Upptäck ett av Europas finaste paddelvatten, över 300 km vandringsleder och vår nationella cykelled, Unionsleden. Låt dig ryckas med av vår stora passion för trav, ta del av en flera hundra år gammal marknadstradition och hälsa på vårt vänliga troll.

Sjösystemet Dalsland-Nordmarken – ett av Europas bästa paddelvatten

Slussen i Lennartsfors – vackrast i hela sjösystemet

1000 sjöar och en kanal

Vår vackra del av Värmland är inte bara en av de mest sjörika regionerna i vårt land, vi har även Dalslands kanal som går som en blå ådra genom hela kommunen, från Norge ända ut i Vänern. Vattnet finns överallt och bjuder in till bad, fiske och båtliv.

Av kanalens vackra slussmiljöer är nog Lennartsfors slusstrappa den mest imponerande. Slussarna är insprängda i berget och följs av en bergskanal med höga kanter. Trappan består av tre slussar med en total nivåskillnad på 7,5 meter. Här upplever du både kulturmiljö och historiens vingslag och för att blanda in lite kuriosa, så är faktiskt vår skidkung Thomas Wassberg född i Lennartsfors!

Trav och Årjängs marknad

Två saker som förknippas starkt med Årjäng är trav och Årjängs marknad. Marknaden är definitivt årets stora event. Den tredje helgen i september lockar knallar från hela landet 50 000-100 000 besökare. För barnen finns ett populärt tivoli. Marknaden har anor från 1600-talet.

Årjäng har Sveriges vackraste travbana och här körs 18 tävlingar varje år och i mitten av juli går Hästkrafthelgen av stapeln.  Det är en riktig folkfest med hästkrafter på hjul i form av rallysprint i centrala Årjäng och utställning av vackra veteranbilar. Helgen innehåller givetvis också hästkrafter på hovar. På V75-dagen samlas 12 000 traventusiaster för att heja fram sina favoriter. Är du intresserad av travhästens historia, passa på att besöka Nordiska Travmuseet som är travbanans närmaste granne.

I Årjäng älskar vi trav

Unionsleden – 350 km cykelled mellan Moss och Karlstad

Aktiviteter på land och vatten

Här erbjuder vi dig en stor variation av naturnära aktiviteter, så som att paddla kanot i Dalsland Nordmarken sjösystem, som är ett av Europas bästa vattensportområden. Du kan vandra i Glaskogen Naturreservat som totalt har 30 mil vandringsleder. För den cykelintresserade finns ett stort utbud av slingrande grusvägar som tar dig längs sjöar, genom skogar och i öppet kulturlandskap. Sportfisket i våra sjöar och tjärn är av världsklass och lockar besökare från när och fjärran. Abborre och gädda (riktigt stor) är våra vanligaste arter, men tillgången på ädelfisk är också god.

Är du golfintresserad? Gå en golfrunda på Årjängs golfbana. Den ligger vackert vid Svensbysjön i Sillerud.

Kultur – från anrik till cool

I Årjängs centrum ståtar Årjängstrollet med sin 8-meters höjd och 3,5 meter i skonummer! Vi kan också stoltsera med fantastiska muralmålningar från gatukonstfestivalen Artscape, som pryder två av våra husväggar. Du kan även gå en tre kilometer lång skulpturpromenad mellan centrum och anrika Kyrkeruds Folkhögskola. Skolans sommarkurser inom bl. a. fotografering, skulptur, akvarellmålning och rakubränning är mycket populära. 

Stenstatyn i Blomskog, Borgåsgubben, ska enligt folksägen ha byggts upp på 1600-talet för att efterlika en levande vaktpost och därmed skrämma fiender. På höjden där statyn står får du en imponerande utsikt över sjön västra Silen.

Söker du efter lite mer spänning kan vi rekommendera ett besök i Långelanda tingshus – Sveriges äldst bevarade tingshus. År 1865 stod giftprästen Anders Lindbäck inför rätta här efter att ha försökt förgifta sina församlingsmedlemmar genom att blanda arsenik i nattvardsvinet. 

Muralmålning av Smug

Hembygdsgården i Sillerud

Restauranger och shopping

En shoppingrunda brukar vara populär hos de flesta och vi har skickliga konsthantverkare, mysiga butiker och två shoppingcenter i vår kommun.

Är du sugen på något gott? Vid slussområdet i centrala Töcksfors ligger restaurang Waterside som i flera år rekommenderats av White Guide. En annan upplevelse kan vara whiskyprovning hos Nordmarkens Destilleri i Holmedal. 

Hotell och Camping

Efter en lång dag med många aktiviteter kan det kännas skönt att krypa ner under täcket. Varför inte checka in på Turistgården i Töcksfors, på Hotel Årjäng i centrala Årjäng eller kanske rent utav i tågvagnens 1:a klass på Silleruds station? Vi har många campingplatser som alla ligger intill vatten. Juvelen i kronan är Värmlands enda 5-stjärniga camping, Årjäng Camping och Stugor, Sommarvik, som ligger strax söder om Årjängs centrum.  

Missa inte

Visa alla