Sjösystemet Dalsland-Nordmarken

1000 sjöar och en kanal

3 minuters läsning

Foto:

Gaby Karlsson Hain

1000 sjöar och en kanal

Från storslagen till idyllisk, från utmanade till gemytlig. Våra sjöar är långsmala, djupa och klara. De ramas in av vacker natur och kantas av mysiga samhällen. Anrika, pittoreska slussmiljöer, där du tydligt känner historiens vingslag, länkar samman sjöarna till en av Europas vackraste vattenvägar.

Ett sjörikt landskap

Årjäng ligger i ett av Sveriges mest sjörika regioner. Här finns Dalsland-Nordmarkens sjösystem, ett naturområde på nästan 10 000 kvadratkilometer med otaliga sjöar som binds samman av anrika, vackra Dalslands kanal. Området sträcker sig från mellersta Dalsland via Årjäng upp till norska gränsen och är ett av Europas finaste vattenvägar med ren luft, kristallklart vatten och vacker natur. Här hittar du en unik infrastruktur för paddling och fantastiska förutsättningar för upptäcktsfärder med fritidsbåt.

Båt i slussen i Lennartsfors

Stämningsfull paddling i morgonljus

Lägereld vid en DANO-lägerplats

Upplev Dalslands kanal med fritidsbåt

Vår kanal är ingen kanal i traditionell bemärkelse, snarare ett mycket förgrenat sjösystem som sträcker sig från Köpmannebro vid Vänern i söder till Östervallskog vid norska gränsen i norr. Det är 260 kilometer segelbar farled som väntar på dig. Njut av skyddade naturhamnar, mysiga gästhamnar och fantastiskt fina slussmiljöer på din resa. De långsmala, förgrenade sjöarna länkas ihop av ca 12 km konstgjord kanal och 31 slussar vid 17 slusstationer. Ca hälften av Dalslands kanal ligger i Årjängs kommun.

I Dalslands kanals Skepparguide hittar du all information du behöver när du vill besöka oss med egen fritidsbåt.

Här nedan hittar du alla våra gästhamnar.

Paddla i sjösystemet Dalsland-Nordmarken

Från storslagen till idyllisk, från utmanade till gemytlig. Våra sjöar är långsmala, djupa och klara. Och ibland så stora att du känner dig lite liten. Eller så mysiga att du har stranden bara en paddellängd bort. Välkommen till omväxlande paddling för naturälskare! Utforska vår vackra natur vattenvägen och ta dig i land på små öar. Längs din färd väntar mysiga lägerplatser, där du kan uppleva naturens stillhet. Anpassa din resa till önskad längd och svårighetsgrad, här är möjligheterna många.

Köp Naturvårdskort

För att underlätta för både kanotister och markägare finns det i dag ett hundratal lägerplatser i sjösystemet. Lägerplatserna har i de flesta fall vindskydd, eldstad och en ekologisk toalett. Under säsongen finns det naturvärdar som servar lägerplatserna och hjälper dig om du har frågor.
För att finansiera denna extra service betalar alla som paddlar en avgift på 60 SEK per person och natt (2023) Barn under 12 år paddlar gratis. Denna naturvårdsavgift går till markägarersättning för upplåtelse av lägerplatser, reparationer, underhåll och tillsyn i området.
Genom att köpa Naturvårdskortet bidrar du till en hållbar kanottourism i vår känsliga natur. Du köper kortet hos våra kanotuthyrarna eller online på dalslandnordmarken.se.

Kartmaterial

Paddelguiden Kanotland hjälper dig vid planeringen av din paddeltur. Guiden innehåller detaljerat kartmaterial som visar var du hittar lägerplatser och annan viktig infrastruktur. Det finns även en Karta i skala 1:50.000 i vattentåligt Tyvekmaterial. Kanotland och kartan köper du enklast online på Dalsland Nordmarkens webshop och naturligtvis hos våra kanotuthyrare och turistbyråerna i området.

Gillar du att fiska?

När du är ute på långtur med kanoten så kan det vara kul och praktiskt att fånga egen fisk till kvällsmaten. Det finns ett särskilt Kanotfiskekort för dig som paddlar i sjösystemet Dalsland-Nordmaken.

Paddeltips & Kanotuthyrare

Visa alla