Möt några av våra

Kända Årjängsprofiler

3 minuters läsning

Foto:

Gaby Karlsson Hain

Årjängsprofiler

Spannet bland Årjängs kändisar är stort! Här samlas både en mångfaldig OS-medaljör, ett troll och en giftmördare.

Skidkungen

Thomas Wassberg, föddes 1956 i Lennartsfors i Årjängs kommun och har en imponerande meritlista inom längdskidåkning.

Thomas Wassberg är värmlänningen från Lennartsfors som flyttade till Jämtland och Åsarna. Thomas gjorde sin världscupsdebut 1977, endast 21 år gammal och vann den inoficiella världscupen sammanlagt.
Wassberg har vunnit fyra OS-guld, tre VM-guld, tre VM-silver och ett VM-brons. Dessutom har han tagit hem åtta individuella SM-titlar, sju i stafett samt ytterligare 24 i lag.

Han avslutade sin aktiva karriär som 32-åring 1988, men har hela tiden därefter varit längdåkningen trogen. Efter karriären har Wassberg bland annat varit sportreporter på Sveriges Radio samt tränare för längdåkningsklubben Åsarna IK. Han deltog 2009 i ”Mästarnas mästare” i Sveriges Television.

Thomas Wassberg

Skidkungen från Lennartsfors


Rallycrossförare av världsklass

PG debuterade som 15-åring med folkrace. Två år senare gick han över till att köra rally. Både 2004 och 2007 blev han juniorvärldsmästare och 2003 och 2004 vann han SM.
År 2012 fortsatte PG vidare i sin karriär till rallycross och kör i år Rallycross-VM 2015 med Marklund Motorsport.

PG Andersson

Rallycrossförare av rang


Giftprästen

Kyrkoherde Anders Lindbäcks (1803-1865) plan var att blanda arsenik i nattvardsvinet.

Anders Lindbäck fick tjänst som präst i Silbodal och flyttade till Årjäng från Dalsland 1862. Årjängstrakten var då mycket fattig och Lindbäck kallade den för Sveriges Sibirien.

Fattigdomen bekymrade socknens nya präst men han var inte sen med att förstå vilken status hans ämbete uppnådde i en sådan bygd. Snart blev han traktens diktator. Anders Lindbäck insåg också snart hur mycket alla fattiga och sjuka kostade kommunkassan. Han kom då på en lösning som var ekonomiskt gynnsam samtidigt som den minskade lidandet hos utvalda församlingsmedlemmar.

Anders Lindbäck gjorde ofta hembesök hos fattiga och svaga för att välsigna dem och ge dem nattvarden. Konstigt nog blev flera personer ännu sjukare efter prästens besök. Några av dem avled till och med. Vad ingen visste då var att det ingick i Anders Lindbäcks plan och att han hade blandat arsenik i vinet.

Allt gick vägen ända tills han girigt frångick sin plan och hade livet av en som inte var fattig. Efter en tid erkände Anders Lindbäck tre mord och tre mordförsök. I sitt långa och mycket omskrivna försvarstal förklarade han att han gjorde det för att befria församlingsmedlemmarna från plågor. Men talet hjälpte inte och Anders Lindbäck dömdes till döden.

Han föregick dock sitt straff genom att själv hänga sig i sin cell i Karlstads fängelse.

Anders Lindbäck

Giftmördaren


Ärjängstrollet

Trollet föddes den 27 maj 1972. Modellen togs fram av konstnären Erik Hermansson, Bålsta (1903-1976). Erik var också illustratör i Tore Skogmans (1931-2007) bok Årjängstroll. Träarbetet är utfört av Gunnar Andersson.

Idén till skapandet togs av bland annat Start-68, en förening som arbetade för ungdomsverksamheten i Nordmarken. Tore Skogmans saga och skiva ”Årjängstroll” hade kommit ut i december 1971 och idén om ett troll som offentlig utsmyckning var kläckt.

Trollet är 8 meter högt och har 3,5 meter i skonummer. Årjängstrollet är troligen Sveriges största troll och har även varit ute på turné i Sverige, bland annat till Stockholm och Göteborg. Sin nuvarande placering vid vårt stora torg intill hotellet fick trollet i samband med ombyggnation av Årjängs centrum 2008.

Årjängstrollet

Stor och snäll 50-åring