En sprillans ny cykelled!

Unionsleden

2 minuters läsning

Unionsleden

När du cyklar Unionsleden kommer du att slås av det vackra omväxlande landskapet. Ena stunden cyklar du genom byar, i nästa längs någon av alla våra sjöar. Du kommer cykla på vindlande grusvägar genom skogar och öppna landskap med betande djur. Området har ett rikt naturliv med älg, rådjur, räv och mycket annat som kan dyka upp längs vägen. Du har aldrig långt till ett svalkande bad eller vacker utsiktsplats där du kan inta din picknick.

Välkommen till en sprillans ny cykelled!

Nu står Sveriges 4:e nationella cykelled klar att ta emot cyklister. Unionsleden är 350 km lång och sträcker sig från Norska Moss i väster till Karlstad i öster. Leden har utformats med stor vikt på att du som cyklar får en helhetsupplevelse som kombinerar fina vägar, vacker natur, bra boende, god mat och utvalda sevärdheter längs vägen.

350 km i 7 etapper genom 2 länder

Namnet och idén till sträckningen har leden fått efter den Norsk/Svenska union som bildades i Moss 1814 och upplöstes i Karlstad 1905. Längs Unionsleden finns sevärdheter som knyter an till dess historia. Men även konstgallerier, ett whiskydestilleri, gårdsbutiker och vackra slussmiljöer dyker upp längs leden. Om du vill ha omväxling till cykelsadeln finns många aktiviteter, båtturer, paddling, vandring eller varför inte prova fiskelyckan. En god natts sömn är viktig, så man vaknar pigg och utvilad inför dagens aktiviteter. Längs Unionsleden kan du bo på hotell, herrgård, stugor, camping eller B&B.Tre etapper i Årjäng

Tre av etapperna cyklas helt eller delvis i Årjängs vackra omgivningar. Etapperna i vårt område berör främst sträckningen mellan Töcksfors och Lennartsfors och ner till Bengtsfors i Dalsland. Självklart kan man cykla Unionsleden eller delar av den som ett intensivt träningspass men vi rekommenderar att du tar dig tid, myscykla! Det finns så mycket att se och uppleva längs leden.

Infrastruktur

Leden går på en blandning av lågtrafikerade asfalterade småvägar, grusvägar och cykelbanor. Kartverktyget ger dig bra information om både underlag och nivåskillnader. Tänk på att utbudet och avståndet mellan service som butiker, möjlighet till fika och mat varierar. Ibland kan medhavd picknic vara ett bra alternativ, flera av boendena erbjuder matpaket som du kan ta med dig. Med tanke på pandemin rekommenderar vi att du kontrollerar öppettider på dina planerade stopp längs vägen en extra gång

Cykelatlas Unionsleden

Tryckt kartmaterial om Unionsleden har varit efterlängtat av många cyklister och nu har det kommit. Ett behändigt format i vattenbeständigt material. Utgivare är Calazo förlaget.

Fina slussmiljöer vid Dalslands kanal

Sjönära cykling på stora delar av leden

350 km av omväxlande cykling

Tips längs leden

Visa alla