Vandra i Arvika

Glaskogens Naturreservat

Total längd

300 km

Antal leder

30 st

Nivå

Lätt - Svår

Underlag

Skogsleder och grusväg

Glaskogens Naturreservat

Välkommen till Värmlands största naturreservat!
Glaskogen är ett eldorado för naturälskaren och ett självklart val för dig som vill vandra. Här hittar du hela 30 mil vandringsleder i fantastisk natur!

Vandra, paddla, cykla, campa. Några timmar, några dagar, eller veckor. Glaskogen bjuder på 28 000 ha av fantastisk vildmark, vackra sjöar och ett stort utbud av djur och växtlighet. Naturreservatet sträcker sig över fyra kommunen – Arvika, Eda, Säffle och Årjäng där majoriteten ligger i Arvika kommun.

Lenungshammar

Lenungshammar är navet i naturreservatet. Under sommaren finns här en informationscentral med kunnig personal, minibutik, kanot-, cykel-, och båtuthyrning, café, lägerplats, vildmarkscamping, samt serviceanläggning med dusch- och tvättmöjligheter.

Kontaktuppgifter

Telefon: +46(0)570-440 70
E-mail: glaskogen@arvika.se
Hemsida: www.glaskogen.se

Öppettider informationscenter 2023:
Naturreservatet är alltid tillgängligt och övernattningsstugorna är öppna året runt.
Infocenter och campingreceptionen är öppna varje vardag mellan kl 10-12 och kl 13-15. Finns under lågsäsongen i Café Carl.
Fr om maj utökade öppettider. Information kommer till våren.
Se även Glaskogens hemsida.

Glaskogskortet

När du besöker Glaskogen behöver du köpa ett Glaskogskort. Kortet ger dig fri tillgång till de vindskydd, övernattningsstugor, eldstäder med ved, toaletter m.m som finns i naturreservatet. Pengarna som betalas för detta går direkt till skötsel av området, så att Glaskogen kan fortsätta vara en pärla bland Sveriges vandringsdestinationer. För barn under 16 år är det gratis.
Glaskogskortet kan bland annat köpas på Arvika Turistbyrå, informationscentralen i Lenungshammar och på Glaskogens hemsida.

PRISER GLASKOGSKORTET

Dagskort (8 timmar) 50 SEK
Dygnskort 80 SEK
Tredagarskort 200 SEK
Veckokort 480 SEK
Årskort 980 SEK (familjeårskort 1600 SEK)

Kartor och turförslag

En detaljerad karta över naturreservatet med vandrings- och kanotleder, vindskydd, övernattningsstugor och mer finns att köpa för 125 kr. Du hittar den hos turistbyråerna i Västra Värmland, på Informationscentralen i Lenungshammar, Din X-macken i Glava och Sulvik samt online på Glaskogens hemsida.

Det finns även en folder med turförslag, ”19 förslag till vandringar och en biltur”, som tipsar om allt från korta timturer till veckolånga vandringar.

Vill du att vi skickar kartan eller foldern till dig? Inga problem, det fixar vi!
Du kan se priser och beställa din karta på vår sida ”Beställ kartor” som du når via knappen nedan.

Vildmarkscamping

I Lenungshammar finns en av endast två vildmarkscampingar i Sverige. Här är husvagnsplatserna utspridda i naturen och man får en känsla av att befinna sig mitt i skogen utan grannar i närheten. Kikar man in mellan träden kanske man ser nästa campinggranne en bit bort. Detta ger en känsla av vildmarksliv, men under trygga förhållanden.

På campingen finns 63 husvagnsplatser med el och ca 50 tältplatser vilka ligger intill en liten damm vid informationscentralen. För den som vill bo bekvämare finns det enklare campingstugor eller moderna självhushållsstugor att välja på. Läs mer i vår artikel om Glaskogens camping.

Stuguthyrning

Vill du ha en högre grad av bekvämlighet hyr Glaskogen ut flera olika typer av stugor runt om i naturreservatet. Flera av dem ligger nära Lenungshammar där det även finns en serviceanläggning med dusch- och tvättmöjligheter.

Glaskogen förmedlar även privata stugor i naturreservatet.

Kanot, kajak och båt

Vill du upptäcka Glaskogen vattenvägen kan du hyra både kanot, kajak och båt i Lenungshammar. I naturreservat finns det många fina kanotleder som ger en imponerande naturupplevelse. Du kan hyra kanot för ett par timmar eller för flera dagar och inkluderat i priset är (utöver kanot) kanotvagn, paddlar, flytvästar och svamp. Det går även att hyra extra utrustning. Roddbåt kan hyras för 6 timmar, ett dygn, eller en vecka.

De små grusvägarna i naturreservatet lämpar sig utmärkt för cykling och du har fina möjligheter att uppleva naturen när du cyklar längs sjöarna och genom skogen (observera dock att vandringslederna endast är för vandring.)

Läs mer om kanot, kajak och båt i Glaskogen på deras hemsida (under upplev) som du når via knappen nedan.

Fiske

För att fiska i Glaskogens Naturreservat krävs fiskekort och det finns ett särskilt kort för området som gäller i ett 80-tal sjöar och tjärn i och omkring naturreservatet. Även på vintern, när isen lagt sig är det fint att besöka Glaskogens sjöar och tjärn för pimpelfiske. Vid informationscentralen i Lenungshammar finns fiskeutrustning att köpa. Handikappanpassad fiskebrygga finns vid sjön Lilla Rämmingen.

Du kan bland annat köpa fiskekortet hos Arvika Turistbyrå, Informationscentralen i Lenungshammar, på Glaskogens hemsida och via www.ifiske.se.

Fiskearter: bland annat gädda, abborre, gös, lax, öring, röding, sik, lake, mört, nors och ål.

Café Carl

I det nybyggda Café Carl på Herrgårdsbacken i Lenungshammar kan man under hela sommarsäsongen fika och njuta av den fantastiska atmosfären, antingen framför brasan en regnig dag eller utomhus i solväggen. Caféet ligger på promenadavstånd från campingen och informationscentralen, så ofta blir det en daglig promenad dit för gästerna på campingen.

Här startar även Glaskogens Natur och kulturstig som exempelvis passar bra för promenader i lågskor och med barnvagn. Hösten 2017 besökte H.K.H. Kronprinsessan Victoria Glaskogen på en av sina landskapsvandringar genom Sverige och vandrade turen. Leden är fem km lång.

Historia

Naturreservatet drivs av Stiftelsen Glaskogen som består av de fyra stiftarkommunerna Arvika, Eda, Säffle och Årjäng och bildades 1972. Den största delen av Glaskogen ligger inom Arvika kommun, så även Lenungshammar som är naturreservatets hjärta. I Lenungshammar finns informationscentral, en fantastisk vildmarkscamping, tältplatser, kanotuthyrning, Café Carl, service och minibutik.

Glaskogen har mycket gamla anor, fornlämningar som stenåldersbosättningar och fångstgropar finns på flera platser i området. På 1600-talet kom många finnar hit och slog ned sina bopålar. De röjde marken med hjälp av svedjebruk och en del av Glaskogen kallas just för ”Finnskogen”. Glaskogen har också långa brukstraditioner i form av flera järnbruk, kopparverk och sågverk. Vid sjön Stora Gla anlades 1857 ett glasbruk. Handblåst fönsterglas från Glava Glasbruk blev en berömd produkt och kan numera ses i ett eget museum.

Aktiviteter

Visa alla