Arvika Ljus!

2 minutes reading

Arvika Ljus!

När hösten är som mörkast tänds ett ljus av hopp i Arvika. Mellan den 3 och 26 november pågår nämligen en ljusmanifestation, en utomhusutställning med ljuskonst, i stadens offentliga rum.

Att bokstavligen “tända ett ljus i mörkret” var en av Lin de Mols intentioner när hon skapade ljusmanifestationen Arvika Ljus!.
 “När ljuset minskar i Skandinavien förändras världen radikalt och hela livets atmosfär förändras. ”Mörkret blir en plats att gömma sig i och ljuset blir något mycket värdefullt.”

Arvika Ljus! är alltså ett modernt kulturevenemang som vill hjälpa oss igenom den mörka tiden och presentera ett annorlunda sätt att se på mörker – som en ljusets födelseplats, snarare än dess motsats. Här ges en möjlighet att bli vän med mörkret istället för att frukta det.

Varje år inbjuds internationella och nationella artister att använda just mörkret som material och tillsammans med lokalsamhället, fastighetsägare och lokala företag välja centrala och väl synliga lägen och fylla en liten stad med stor konst.  Konst som är tillgänglig för alla.

Temat för årets utställning är “Mörkrets gränser” och kommer att utforska “mellan-zonerna”, både i staden och inuti oss själva. Konstnärerna väver in och ut ur skugga och ljus genom att konstnärligt gestalta övergångarna mellan olika världar. 

I en allt mer polariserad värld blir behovet av gråzoner ännu viktigare – att inte kapitulera till det svarta eller vita utan istället ge utrymme för alla nyanser däremellan. Konstnärerna kommer i år från Sverige, Finland, Tyskland och Nederländerna. Deltagande konstnärer 2023; Jonas Gazell, Simon Hagegård och Ivan Wahren, Jana Irmert,Lin de Mol, Tomasz Sekular, Simo Ripatti, Vendel & de Wolf, Katrin Westman och Cecilia Ömalm.

Information om verken finns tillgänglig via QR-koden bredvid verken och flyers som ligger i affärer i stan och hos Turistbyrån. Under festivalen arrangeras guidade ljusvandringar för besökarna med projektledaren och konstnärinnan Lin de Mol den 10, 17 och 24 november. Anmälan och information: Arvika Turistbyrå, tel 0570-817 90.

Arvika Ljus! invigs den 3 november i stadsparken:
18.00 Invigning med Peter Söderström i Stadsparken
18.15 Musikperformance under verket ”Pergola” med DJ Christian
18.45 Ljusvandring guidad av Hannes Trygg

Lin de Mol är en multimediakonstnär som främst arbetar med skulptur, installation och fotografi. Hon är född, uppvuxen och utbildad i Amsterdam och har ställt ut internationellt sedan 1996. Sedan 2014 bor hon i Arvika och sedan 2020 arrangerar hon den årliga ljusfestivalen Arvika  Ljus!

(Bilderna i artikeln kommer från Arvika Ljus! tidigare utställningar)