Upptäck Arvika

Älgsafari - en upplevelse utöver det vanliga!

3 minuters läsning

Älgsafari och Arvikas vita älgar

Söker du något spännande och ovanligt att göra i Arvika? Kanske har du letat efter den perfekta barnaktiviteten som hela familjen uppskattar? Vi har äventyret för dig! Åk på älgsafari i Arvikas skogar och upptäck vacker natur, spänning och rofylldhet på en och samma gång. Har du lyckan med dig kan du få se en av de vita älgarna. Trots att de är så sällsynta kan de ses här i de västra delarna av Värmland. En tur ut i skogarna kring Arvika kan ge unika naturupplevelser!

Med guide

Det finns olika guider att vända sig till vad gäller älgsafari. En guidad tur ger dig en oförglömlig upplevelse och du upptäcka djuren på ett mycket hållbart och skonsamt sätt. På Arvika Turistbyrå förmedlar vi älgsafari via Arvika Adventures och du kan boka din safari via oss på turistbyrån. 

Älgsafari via Arvika Adventures sker under sommaren och du får då följa med Arvika Adventures fantastiska guide i en minibuss ut i de värmländska skogarna. Förutom att ta dig med till de ställen som älgarna brukar hålla till på, bjuds du på spännande historier och fakta om djuren och omgivningen du möter. För att hålla energinivåerna på topp under hela turen ingår fika. Om du söker något annat än just älgsafari, erbjuder Arvika Adventures även andra typer av vildmarksupplevelser. Arvika Adventures kan också anpassa din safari efter önskemål och under resans gång till exempel servera en Vildmarksmåltid bestående av lokala produkter.

Outside Adventure anordnar också älgsafaris och har många olika typer av hållbara safaris och aktiviteter i sitt program. Självklart kan alla aktiviteter mer eller mindre skräddarsys efter dina önskemål.

Vild Vitlom erbjuder hållbara safaris och naturupplevelser av olika slag för familjer och grupper i Glaskogens Naturreservat. Företaget erbjuder guidning på flera språk.

Foto: Ovind Lund

Skogen vita konung

Vita älgar har funnits länge i Arvikatrakten och man räknar med att det finns ca 50-100 stycken i Värmland. Ett möte med skogens konung in sin naturliga omgivning är alltid en mäktig upplevelse och för många besökare ett oförglömligt semesterminne. När en vit älg träder fram ur skogen som en sagofigur, är det en syn som fastnar på näthinnan! En stor missuppfattning är att den vita älgen är albino, men detta är alltså inte fallet med de vita älgarna. Vitheten beror istället på ett fenomen som kallas leucism och innebär att älgen kan producera ämnet melanin, men inte lagra det. Leucism är ärftlig och även bruna älgar kan bära på genen. Det betyder att en vit älgko kan ha bruna kalvar och en brun älgko kan ha vita kalvar. För att föda en vit älgkalv måste båda föräldrar bära på genen, men de kan båda vara bruna. De vita älgarna är inte fridlysta men skyddas av många jaktlag.

Den världskända vita älgen Ferdinand i Arvika.

På egen hand

Det finns gott om älg i våra vackra skogar runt Arvika. Har du inte möjlighet att åka på en guidad tur finns ändå goda förutsättningar att se älg. Våra tips är i så fall att åka ut i gryning eller skymning, när älgarna är som mest aktiva, och att åka ut på mindre landsvägar. Skulle du ha turen att se en älg eller flera, så fotografera gärna men vi ber er respektera djuren och miljön de vistas i. Det är mycket viktigt att inte tränga er på, skräpa ner, skrämma eller störa djuren eller omgivningen. Tänk också på att älgar är stora och inte helt ofarliga djur. Att få ofrivillig närkontakt med en arg älg är både skrämmande och riskfyllt.

Läs mer

Visa alla