Arvika Konsthall är ett självklart inslag i Arvikas kulturella utbud. Med många besökare, cirka 8-9 utställningar per år, spännande workshops för barn och vuxna samt flera musikevenemang under året, fångar Arvika Konsthall upp både arvikabor och besökare oavsett ålder. I den vackra lokalen ställer så väl lokala, nationella och internationella konstnärer ut och Konsthallen har även gått i bräschen för att lyfta fram och synliggöra aktuella ämnen och skapa debatt.
Tanken på en konsthall i Arvika väcktes redan på 1930-talet, då Västra Värmlands Fornminnesförening med Anders Gustaf Hedenskog i spetsen letade efter en passande utställningslokal för sin konstsamling som fanns utspridd runt inom olika kommunala verksamheter i Arvika. Det var en förnäm konstsamling med många verk av Rackstadkolonins medlemmar. På 1940-talet bildades en Konstförening som började anordna utställningar och heller inte hade någon lämplig lokal, men det skulle gå ytterligare ett antal år innan kommunen i 1967 tillsatte en kommitté med uppdrag att hitta en lämplig lokal för en konsthall. Valet föll på en lokal i kvarteret Pilen som tidigare varit både banklokal, danspalats, blomsterhandel och även restaurang. Banklokalen hade byggts 1903 och var ritad av arkitekterna F. Ullrich och E. Hallquisth från Stockholm, och uppfördes av Kristinehamns Enskilda bank. 1973 flyttade Arvika Konstförening in i detta pampiga hus som än i dag rymmer Arvika Konsthall.
Arvika Konsthall år 1921
Byggnaden uppfördes 1903 av Kristinehamns Enskilda bank och var banklokal fram till 1936.
Invigningen av Arvika Konsthall ägde rum den 12 maj 1973 och ansvaret för restaureringen och även inredningen av lokalerna hade fastighetsingenjör Gunnar Andersson, köpman Axel Johansson och konstnären Jörgen Zetterquist. Invigningstalare var kommunfullmäktiges ordförande Alvar Jansson och för musiken stod en bleckblåsensemble från Ingesunds Folkliga musikskola, som spelade två ”Intradas” av Nellhibol.
Den vackra lokalen fyller mer än väl sin funktion än i dag och 2023 kan Arvika Konsthall alltså fira sitt 50-årsjubileum på Storgatan 22 i centrala Arvika.
Vackra detaljer
Konsthallens lokaler bjuder ögat på många fantastiska detaljer. Här kan vi till exempel nämna ljuskronan i konsthallens stora sal. Ursprungligen tillverkades 1914 av Carl Gustav Ericson som en av två ljuskronor till aulan i Centralskolan i Arvika. Ericson kom till Arvika 1901 och var den första konstsmeden som etablerade sig i Arvika. Han deltog bland annat i Stockholmsutställningen 1909, Halmstadsutställningen 1912, den Baltiska utställningen 1914, samt i San Francisco-utställningen. Han mottog flera fina priser för sin skicklighet i hantverket.
Ljuskronan kom på plats i Konsthallen 27 november 1999.
Arvika Konsthall firar
Konsthallens 50 årsjubileum kommer att firas på olika sätt under året 2023. Från den 15 april – 3 juni visas utställningen Arvika 50 år. Utställningen består av två delar, där den ena delen belyser Konstföreningens verksamhet på konsthallen under 1973 och den andra visar samtida konstnärer som arbetar med olika tekniker och tema.
Flera intressanta utställningar väntar dig som besökare framöver och programmet fylls på med olika musikevenemang, spännande workshop och annat intressant. Följ gärna Arvika Konsthall på facebook för att hålla dig uppdaterat eller besök deras hemsida för mer information.
(Källa: Arvika Konstförening, Wikipedia)