Upptäck Arvika

Den unika vita älgen

2 minuters läsning

Den unika vita älgen

De värmländska vita älgarna har blivit kända över hela världen. Trots att de är så sällsynta ses de ofta i de västra delarna av Värmland, så en tur ut i skogarna kring Arvika kan ge unika naturupplevelser!

Den vita älgen

Vita älgar har funnits länge i Arvikatrakten och man räknar med att det finns ca 100 stycken i Sverige. Dessa finns främst i västra och norra Värmland. De vita älgarna är inte fridlysta men skyddas av många jaktlag. Den mest berömda vita älgen kallades Ferdinand och blev världskändis när det 2018 kom ut en väldigt vacker film om honom. Nedan finns ett litet smakprov.

Varför är älgen vit?

En stor missuppfattning är att den vita älgen är albino. Albinism är ett medfött tillstånd som leder till förlust av pigment och resulterar även i ljusa eller rosa-röda ögon. Detta är inte vad som gäller för våra vita älgar. Vitheten beror istället på ett fenomen som kallas leucism och innebär att älgen kan producera ämnet melanin, men inte lagra det. Leucism är ärftlig och även bruna älgar kan bära på genen. Det betyder att en vit älgko kan ha bruna kalvar och en brun älgko kan ha vita kalvar. För att föda en vit älgkalv måste båda föräldrar bära på genen, men de kan båda vara bruna. 

Ett mäktigt möte

Ett möte med skogens konung in sin naturliga omgivning är alltid en mäktig upplevelse och för många besökare ett oförglömligt semesterminne. När en vit älg träder fram ur skogen som en sagofigur, är det en syn som fastnar på näthinnan! Det är inte orimligt att många både lokalbor och turister därför har som mål att få se den vita älgen. Dock är det viktigt att ta hänsyn till älgen, men även till de människor som bor i älgens trakter. Ska du ge dig ut på egenordnat älgsafari ber vi dig därför att ha detta i åtanke!

Ferdinand

Foto: Ulf Jonasson

Älgsafari

I vår region har du goda chanser att få se både den bruna och vita älgen och det bästa sättet att komma nära älgen är att delta på en älgsafari tillsammans med en erfaren guide. På så vis kan du få veta mer om djuren och naturen i vår region och du upptäcker naturen och älgen på ett hänsynsfullt sätt. Du kan boka din safari med Arvika Adventures via turistbyrån (via mail, telefon eller på plats i butiken). Outside Adventure erbjuder en särskild älgsafari för just den vita älgen.

Aktiviteter

Visa alla