Upptäck Arvika

En vecka i Arvika - en dag till dag guide!

5 minuters läsning

Foto:

Per Eriksson

En vecka i Arvika

Har du flera dagar att spendera i Arvika och letar efter tips på vad du kan hitta på? Här har vi satt ihop en guide fylld med inspiration på saker du kan göra under ditt besök. Du är också varmt välkommen att besöka Arvika Turistbyrå för personlig service och mer information om varje utflyktsmål och aktivitet. Turistbyrån hittar du på Storgatan 22 i centrala Arvika.

Måndag

Djupdyk i naturen kring Arvika och upplev någon av alla fantastiska vandringsleder!
I Glaskogens Naturreservat finns över 300 km vandringsleder av varierande svårighetsgrad och längd och om du är sugen på en kunglig vandringsled finns Hertigparets Vandringsled i naturreservatet Byamossarna. Det finns oändligt många platser att vandra på i Arvika!

Vandring

I Glaskogen har du 300 km vandringsleder att upptäcka!

Tisdag

Under sommaren kan du spendera dagen vid Sågudden Friluftsmuseum och Arvikas fantastiskt vackra stadspark. Känner du för att göra färden till Sågudden extra speciell, kan du sommartid ta dig dit från torget med tåget Färdinand. Vid Sågudden kan du besöka Storbondegården med sina historiska byggnader och insupa en nostalgisk känsla av ett tidigare Sverige. På det vackra området finns även Carli på Kafé Nystuga, där du på sommaren kan stanna till på lunch, fika, chokladpraliner eller hemgjord glass, samtidigt som du avnjuter den vackra utsikten över Kyrkviken.

Vid Arvika Stadspark kan du njuta av en urban oas mitt i staden med en unik lång pergola. Parken har gjort sig känd för sina otroligt vackra blomsterdekorationer vilka varierar från år till år.

Blir du sugen på att fiska är det fritt fiske i Kyrkviken. Turistbyrån säljer fiskekort till alla Arvikas Fiskevårdsområden och det finns 365 sjöar i kommunen – så upptäck din favorit! 

Carli på café Nystuga

Njut av en fika detta mysiga café i Såguddens Friluftsmuseum.

Onsdag

Ägna onsdagen åt att upptäcka Arvika – en stad med genuin småstadkänsla, charmiga butiker och mysiga caféer. För den shoppingsugna finns allt från kända kedjebutiker till lokala och unika affärer. Varje onsdag och lördag är det marknadsdag på torget mitt i stan och borden fylls då av grönsaker, blommor, kläder, loppisfynd med mera. Strosa gärna runt bland kvarteren i staden och upplev Arvikas vackra arkitektur.

Vill du veta mer om byggnaderna du passerar finns en stadsvandringsbroschyr att hämta på Arvika Turistbyrå, och blir du hungrig finns mycket att välja bland då Arvika är en riktig fikastad med fantastiska caféer och restauranger.

Fynda på stan

I Arvika finns något för alla smaker.

Torsdag

Denna kulturdag startar med ett besök på Rackstadmuseet. Här hittar du konst av högsta kvalité – både konst av Rackstadkolonins medlemmar och nyare konst. Ta samtidigt tillfället i akt att besöka den intilliggande ateljén Oppstuhage där flera av de lokala konstnärerna bodde och arbetade under sent 1800-tal till tidigt 1900-tal. Avsluta besöket med en promenad i museets vackra park och en god fika i Café Elis där du hittar lättare luncher och goda bakverk. En tur runt sjön Racken ger dig sedan en inblick i var konstnärerna i Rackstadkolonin bodde, arbetade och fann sin inspiration. 

När du sedan återvänt till Arvika bör du göra ett stopp på ikoniska Arvika Fordonsmuseum som bevisar det kulturella värdet av gamla bilar och andra historiska fordon! Ett måste för den motorintresserade. 

Arvika Fordonsmuseum

Detta är ett måste för den motorintresserade!

Fredag

Upptäck sjön Glafsfjorden och landsbygden kring Arvika. Ta en tur söderut längs sjön och stanna till för ett besök vid Klässbols Linneväveri där du kan köpa prisbelönta textilier och uppleva produktionen på plats. Klässbols Linneväveri är kunglig hovleverantör och gör bland annat dukarna till Nobelfesten. Intill väveriet ligger Kaffekvarnen där du sommartid kan äta lunch eller fika i en vacker bruksmiljö.

På sjöns andra sida hittar du Glava där du kan få en guidad visning av Källarsgården, en historiskt bevarat gård byggd under 1700-talet. Blir du kaffesugen på vägen tillbaka till Arvika kan du stoppa för en fika vid Älgå Hembygdsgård som bland annat serverar goda våfflor på helgen och ligger naturskönt intill Glafsfjorden.

Klässbols Linneväveri

Handla i kunglig glans! I butiken hittar du en stor mängd av fantastiska produkter.

Lördag

Det är i hamnområdet du under sommaren hittar Arvikas nattliv. Här samlas människor under kvällarna för att inta en bit mat och dryck vid de sjönära restaurangerna. Hos sommaröppna Olssons Brygga kan du både äta mat, lyssna på livemusik och dansa. När klockan slagit sent slår restaurangen om till nattklubb. I hamnen hittar du även restaurang Barbord som serverar god mat och dryck med en oslagbar utsikt över Kyrkvikens glittrande vatten. 
Du kan också se på de nyaste filmerna på Palladium Bio bara en bit upp från hamnen.

Palladium Bio

Palladium är en av Sveriges äldsta biografer, och sänder alltid de senaste filmerna.

Söndag

Söndag är en utmärkt dag för utomhusaktiviteter! Vid området Ingestrand finns en mängd aktiviteter att testa på. Paddla kanot, hyr en cykel eller båt, spela minigolf, vaska guld, simma i Glafsfjorden, ta en promenad i skogen, eller bara ta det lugnt på stranden och titta ut över vattnet med en glass i handen. 
Packa picknickkorgen och ta en tur upp till Storkasberget strax utanför stan där du har en magnifik utsikt över Arvika och Glafsfjorden! Välj om du vill vandra eller ta bilen upp till toppen.

Arvika Kanotcenter

Här kan du bland annat hyra kanot och cykel, klättra i höghöjdsbana och testa på SUP-paddling.