Upptäck Arvika

Julstämning i Arvika

5 minuters läsning

Foto:

Tage Bäck

Julstämning i Arvika

Upplev magiska julkonserter, mysiga julmarknader och juliga smaker som dukas upp. Läs mer om allt som händer i juletid, planera dina upplevelser och kom i julstämning.

Julmusik

Under advent finns det många härliga julkonserter att njuta av i Arvika. Musikhögskolan Ingesunds sprakande julkonsert, Händels Messias, Wermland Operas julföreställning och mycket mer ger dig en magisk julstämning. Den vackra Trefaldighetskyrkan fylls av stämningsfulla toner varje söndag i advent och gospelkören SingOut framför sin traditionella gospelkonsert strax innan året tar slut.

Ingesunds julkonsert

Musikhögskolan Ingesund presenterar sin populära julkonsert i Arvika Sporthall den 10 december. En gnistrande föreställning med ett rikt spektrum av julklanger som har blivit en given tradition för många!

En minnesvärd jul

Wermland Operas julturné gästar Folkets Hus i Mangskog den 18 november och Bogens Bygdegård den 25 november. ”En minnesvärd jul” bjuder på härlig julkänsla och musik man minns.

Wermland Operans julturné 2022.

Musikhögkolan Ingesunds konsert är magisk!

I Arvika finns fina konserter att välja på.

Julmusik i kyrkorna

Den vackra Trefaldighetskyrkan i centrala Arvika och många andra kyrkor i kommunen fylls med stämningsfull julmusik. Händels Messias, Arvika Konsertföreningens adventskonsert, Iriskörens julkonsert, gospelkonsert och mycket mer fantastisk julmusik. De flesta konserterna hittar du i evenemangskalendern nedan eller på Arvika Pastorats hemsida.

04dec.2022

Musikcafé i advent

Musik i adventstid på Arvika Konsthall.

Arvika Konsthall, Arvika

4 Dec – 18 Dec

Musik
03dec.2022

Julmusikcafé

Fredros Bygdegård bjuder in till ett liveillustrerat musikkryss…

Fredros Bygdegård, Arvika

17:00

Musik
04dec.2022

Händel: Messias

Händels Messias framförs i den vackra Trefaldighetskyrkan i…

Trefaldighetskyrkan, Arvika

18:00

Musik
09dec.2022

Kröning av årets lucia

Välkommen till kröningen av årets Lucia i Trefaldighetskyrkan…

Trefaldighetskyrkan, Arvika

Evenemang
10dec.2022

Ingesunds julkonsert

Kom i julstämning när Musikhögskolan Ingesund i Arvika…

Arvika Sporthall, Arvika

16:00

Musik
10dec.2022

Julkonsert i Mangskog

”Julens stjärna lysa för oss” – traditionell julkonsert…

Mangskogs kyrka, Arvika

Musik
11dec.2022

Julkonsert

Traditionell konsert i juletid med Arvika kammarkör och…

Trefaldighetskyrkan, Arvika

18:00

Musik
17dec.2022

Julkonsert i Mikaelikyrkan

Kom i julstämning när kören Tonkraft fyller Mikaelikyrkan…

Mikaelikyrkan, Arvika

18:00

Musik
20dec.2022

Julkonsert i Brunskog

Stämningsfulla jultoner fyller Brunskogs kyrka.

Brunskogs kyrka, Arvika

19:00

Musik
26dec.2022

Julkonsert i Gunnarskog

”En salig blandning” bjuder på julmusik med bygdens…

Gunnarskogs kyrka, Arvika

18:00

Musik
27dec.2022

Julkonsert i Stavnäs

Stämningsfull julkonsert i Stavnäs kyrka.

Stavnäs kyrka, Arvika

18:00

Musik
28dec.2022

Julkonsert i Glava

Julmusik med kören Gladiolus.

Glava kyrka, Arvika

18:00

Musik

Skyltsöndag

Första söndagen i advent är det bodar, julmys och extraöppet i centrala Arvika. Njut av fin julstämning, shopping och underhållning. Skyltsöndagen är den 27 november, men även efter den första advent kan du handla dina julklappar alla dagar i veckan: affärerna i centrala Arvika har öppet varje söndag i advent!

Julmarknad på Skutboudden, 19-20 november

Den traditionsenliga julmarknaden på Brunskogs Hembygdsgård bjuder på julstämning i dagarna två. I den historiska miljön kan du köpa hantverk, mat, kuriosa och så klart hembygdsföreningens populära glögg och enbärsdricka. Bland alla utställare i den natursköna omgivningen hittar du säkert några passande julklappar. På området serveras fika, kolbullar, risgrynsgröt och på Skutbouddens restaurang dukas det upp en härlig julbuffé.

Jul på Sågudden

Njut av julstämning på Såguddens Friluftsmusem den 4 december. Storbondegården och en del stugor är öppna för besök, på Kafé Nystuga serveras det fika i juletid och Korpen arrangerar sitt traditionella Tomtesmyg.

Mysig julmarknad på Brunskogs Hembygdsgård.

Storbondegården på Sågudden i vinterskrud.

Julstämning på Elins Bakgård

Under adventstiden serveras julens smaker i ny tappning på caféet Elins Bakgård. I mysig miljö kan du avnjuta Afternoon Glögg vid flera tillfällen.

Utvalda evenemang i juletid

Alla evenemang
25nov.2023

Julmarknad på Skutboudden

Brunskogs hembygdsförening – som arrangerar hembygdsveckan Gammelvala på…

Skutboudden, Arvika

25 Nov – 26 Nov

Marknad
04dec.2022

Jul på Sågudden

Njut av julstämning på Friluftsmuseum Sågudden i Arvika.

Sågudden, Arvika

11:00

Evenemang
09dec.2022

Tomteverkstad

Kom och julpyssla!

Glava Bygdekontor, Arvika

17:30

Övriga evenemang

Julens goda smaker i Arvika

Flera av våra mysiga restauranger dukar upp traditionella julbord med julens delikatesser! Njut av julens smaker med fantastisk utsikt över Kyrkviken hos Olssons Brygga, i anrik värdshusmiljö hos Gate Gästgiveri eller på festliga Scandic / Anno 1815. På Värdshuset Tvällen serveras traditionellt julbord med vilt på menyn och på Sandvikengården i Edane serveras julens goda smaker i gammaldags miljö vid Värmelns strand. Restaurang Jennys i centrala Arvika erbjuder jultallrik vid luncherna eller som take-away och catering. I den historiska och natursköna miljön på Brunskogs Hembygdsgård dukar Skutbouddens Restaurang upp julens läckerheter, och i hjärtat av Glaskogens Naturreservat serveras klassiska julrätter och hemlagat med vilt och lokalproducerad mat och dryck på Café Carl.

Härliga delikatesser hos Tvällens Värdshus!

Mysig julstämning på Café Carl i Glaskogen

Julens godsaker!

Julklappar från Arvika

Behöver du tips på julklappar eller vill du skicka en liten julhälsning till släkt och vänner på annat håll i Sverige och utomlands? Hos oss på turistbyrån finns vykort och souvenirer med anknytning till Arvika och Sverige – allt från brickor till kylskåpsmagneter. Eller så slår du in ett fiskekort, en friluftskarta, ett Glaskogskort eller varför inte en upplevelse eller gemensam tid i form av en utflykt, fika eller aktivitet tillsammans. Hämta inspiration på visitarvika.se eller kontakta oss för frågor.

I Arvikas mysiga stadskärna finns en hel del fina butiker, som t ex Arvika Konsthantverk, Sveriges äldsta konsthantverksbutik som i år fyller 100 år, där alster av lokala konsthantverkare finns att köpa. Eller varför inte inhandlar någon julklapp på något av våra helårsöppna besöksmål: se på produktionen vid Klässbols Linneväveri och handla högkvalitativt hantverk i den fina butiken, besök Rackstadmuseet med den fina museishopen eller ta en rundtur på Arvika Fordonsmuseum och fynda modellfordon och annat smått och gott i den lilla butiksdelen.
Se mer om butikutbudet i Arvika här eller på Arvika shopping.

Julklappstips från Turistbyrån i Arvika!

Servera glöggen på en bricka med Arvikas silhouetter av Maria Rönnstad!

Hitta julens alla textilier från Klässbols Linneväveri!

Svenskt julfirande

Den svenska julen och adventstiden bjuder på många fina, gamla traditioner som för det mesta härstammar från 1800-talet och 1900-talet. Och även om vissa traditioner får moderna inslag som speglar samhället idag, så går önskan om att tillbringa tid med nära och kära och att uppleva jultraditioner gemensamt som en röd tråd genom allt firande.   

Under adventstiden samlas vi för att njuta av mysiga stunder med tända ljus, pepparkakor, glögg och godsaker, musik och julmarknader. Vi räknar ner dagarna till jul med en adventskalender, tänder ett ljus för varje adventssöndag och den 13 december firar vi en annan viktig, svensk tradition: Lucia.

Till jul klär vi självaste julgranen, packar in julklappar och barnen väntar på jultomten. På julaftonskväll går många på midnattsmässa, eller på en stämningsfull julotta på juldagsmorgon. Vill du dela med dig till vänner i utlandet om vårt svenska julfirande, presenterar Visit Sweden en kort sammanfattning av svensk juletid på engelska.

Här nedan har vi sammanställt mer information om pepparkakor som är vår mest traditionella och populära julkaka och om Luciafirandet.
Vill du veta mer om julens gudstjänster, följ länken till Arvika Pastorats kalender.