Allemansrätten, hållbarhet och packning

3 minuters läsning

Praktiska tips inför din vandring

Vandring är ett fantastiskt sätt att upptäcka naturen! Vi alla har ett ansvar att värna om den under våra naturupplevelser. Här kan du läsa mer om praktiska tips och hur du gör din upplevelse mer hållbar.

Allemansrätten

Den svenska allemansrätten är fantastisk! Tack vare den kan du röra dig fritt i naturen till fots, med cykel och kanot, du kan plocka bär och svamp ur skogens skafferi och få tälta nästan var du vill. Oavsett om du tar en kort promenad eller en lång vandring, tältar, fikar eller plockar bär gäller allemansrätten. Men allemansrätten är inte bara en rättighet utan innebär även skyldigheter. När du är ute i naturen är det viktigt att ta hänsyn till natur, djurlivet, markägare och andra besökare.
Kortfattat så är huvudregeln: ”inte störa, inte förstöra”.

Ta reda på vilka rättigheter och skyldigheter som ingår i allemansrätten och läs mer om allemansrätten på Naturvårdsverkets hemsida:

Eldning

Att laga mat och samlas runt lägerelden sätter en guldkant på hela vandringsupplevelsen och uppskattas av många. Men tänk på att det följer ett stort ansvar med den mysiga stunden runt elden!
Det är ditt eget ansvar att ta reda på om eldning är tillåten på den plats du befinner dig på och att se till att elden inte sprider sig eller skadar djur, växter och känsliga områden.
Vid torra väderförhållanden kan länsstyrelsen eller kommunen utfärda eldningsförbud och då är all öppen eld förbjuden, även eldning i iordninggjorda eldstäder. Information om brandrisk och eldningsförbud finns bland annat via länkarna nedan eller så kan du ringa SOS telesvar regler för eldning utomhus i Värmland: 054-15 50 15.

Flera nyttiga länkar:

Får du syn på en röd flagga med gult kryss på, betyder det att eldningsförbud råder. Den hissas på vissa strategiska platser.

På MSB kan du även ladda ner en app för att alltid kunna hålla dig uppdaterat om aktuell brandrisk. Till appen MSB Brandrisk ute.

Tänk på att du har ett eget ansvar för att förhindra bränder under din vistelse i naturen:

Motortrafik i naturen

Terrängkörning med fyrhjuling eller annat fordon leder ofta till skador på mark och växter och stör djur och människor. Tänk på att det är förbjudet att köra med motordrivet fordon i terräng på barmark. Motordrivna fordon är alla slags fordon som drivs med motor till exempel bilar, motorcyklar, fyrhjulingar, mopeder, snöskotrar, traktorer och andra motorredskap. Det gäller även om dessa fordon drivs med el. (källa: Naturvårdsverket)

Hållbarhet och vandring

För att vi allihop ska kunna njuta av härliga vandringsupplevelser nu och i framtiden, behöver vi vara måna om vår vackra natur. Alla vi som vistas i naturen har ett stort ansvar att hjälpas åt för att ta hand om naturen, djuren och friluftslivet. Det är därför viktigt att göra vad vi kan för att lämna så lite spår som möjligt efter oss och det är små saker som gör skillnad – som att ta med skräpet hem igen!
Svenska Turistföreningen (STF) har tagit fram några tips på hur du vandrar mer hållbart.
Att vandra hållbart innebär att visa hänsyn till naturen och de du möter under din vandring. För mer inspiration kan vi tipsa om Naturvårdsverkets checklista för ett hänsynsfullt friluftsliv.

Packning och utrustning

En bra planering och genomtänkt packning gör din vandring till en roligare upplevelse. Nedan finner du en länk till Svenska Turistföreningen som ger tips och råd om packning och utrustning för korta och långa turer.