Upptäck Arvika

Vandra i Glaskogens Naturreservat

5 minuters läsning

Foto:

Erik Danielsson

Vandra i Glaskogens Naturreservat

Gör som ca 30 000 andra naturälskare - upptäck Värmlands största vandringsdestination Glaskogen! Det är ganska otroligt att så många hittar till ett avsides skogsområde i Västra Värmland, men det är inte svårt att förstå varför de stannar. Glaskogen är ett eldorado för naturälskaren!

Ger från Holland har vandrat i Glaskogen i 20 år

En av Glaskogens många återkommande gäster, Ger Sanders från Nederländerna, säger så här om Glaskogen: ”Ända sedan min pojkvän och jag åkte till Glaskogen första gången under vår semester 2004 har Glaskogen erövrat våra hjärtan. En lugn plats mitt i en underbar natur. Under åren har vi sett många älgar och bävrar under våra kanotturer och vi har även sett örnar och en gång såg vi ett lodjur! Glaskogen är också en utmärkt plats för vandring. Varje år spenderar vi 4 veckor i Sverige. Och nästan varje år besöker vi Glaskogen, eftersom det är en favoritplats för oss.”

Fakta om naturreservatet

  • Här finns över 30 mil vandringsleder!
  • Naturreservatet är hela 28 000 hektar stort.
  • Raststugor och vindskydd utrustade med ved finns utspridda över hela naturreservatet.
  • Lenungshammar är hjärtat i naturreservatet. Här kan du hyra kanot, cykel och roddbåt.

Alla vandringsleder är tydligt märkta så att det är lätt att hitta.

Vandra över stock och sten (eller sjö).

Dammarna är en av Glaskogens vackraste platser att upptäcka.

Vildmarkscamping

I Lenungshammar finns en av endast två vildmarkscampingar i Sverige. Här är husvagnsplatserna utspridda i naturen och man får en känsla av att befinna sig mitt i skogen utan grannar i närheten. Kikar man in mellan träden kanske man ser nästa campinggranne en bit bort. Detta ger en känsla av vildmarksliv, men under trygga förhållanden.

På campingen finns 63 husvagnsplatser med el och ca 50 tältplatser vilka ligger intill en liten damm vid informationscentralen. För den som vill bo bekvämare finns det enklare campingstugor eller moderna självhushållsstugor att välja på. Läs mer i vår artikel om Glaskogens camping.

Utsiktsplatser

Du hittar flera fina utsiktsplatser i naturreservatet.

Glaskogskortet

När du besöker Glaskogen behöver du köpa ett Glaskogskort. Kortet ger dig fri tillgång till de vindskydd, övernattningsstugor, eldstäder med ved, toaletter m.m som finns i naturreservatet. Pengarna som betalas för detta går direkt till skötsel av området, så att Glaskogen kan fortsätta vara en pärla bland Sveriges vandringsdestinationer. För barn under 16 år är det gratis.
Glaskogskortet kan bland annat köpas på Arvika Turistbyrå, informationscentralen i Lenungshammar och på Glaskogens hemsida.

Priser Glaskogskort

Dagskort (8 timmar) 50 SEK
Dygnskort 80 SEK
Tredagarskort 200 SEK
Veckokort 480 SEK
Årskort 800 SEK (familjeårskort 1600 SEK)

Hyr kanot i Lenungshammar

Det finns många fina kanotleder i naturreservatet.

Kanot, cykel och båt

Vill du upptäcka Glaskogen vattenvägen kan du hyra både kanot och båt i Lenungshammar. I naturreservat finns det många fina kanotleder som ger en imponerande naturupplevelse. Du kan hyra kanot för ett par timmar eller för flera dagar och inkluderat i priset är (utöver kanot) kanotvagn, paddlar, flytvästar, svamp och grävspade. Det går även att hyra extra utrustning, samt ordna utkörning mot en ersättning. Roddbåt kan hyras för 6 timmar, ett dygn, eller en vecka.

De små grusvägarna i naturreservatet lämpar sig utmärkt för cykling och du har fina möjligheter att uppleva naturen när du cyklar längs sjöarna och genom skogen (observera dock att vandringslederna endast är för vandring.) Informationscentralen i Lenungshammar erbjuder mountainbikes som är speciellt anpassade för turer på grusvägarna.

Läs mer om kanot, cykel och båt i Glaskogen på deras hemsida (under upplev) som du når via knappen nedan.

Fiske

För att fiska i Glaskogens Naturreservat krävs fiskekort och det finns ett särskilt kort för området som gäller i ett 80-tal sjöar och tjärn i och omkring naturreservatet. Även på vintern, när isen lagt sig är det fint att besöka Glaskogens sjöar och tjärn för pimpelfiske. Vid informationscentralen i Lenungshammar finns fiskeutrustning att köpa. Handikappanpassad fiskebrygga finns vid sjön Lilla Rämmingen.

Du kan bland annat köpa fiskekortet hos Arvika Turistbyrå, Informationscentralen i Lenungshammar, på Glaskogens hemsida och via www.ifiske.se.

Fiskearter: bland annat gädda, abborre, gös, lax, öring, röding, sik, lake, mört, nors och ål.

Stora Gla

Det finns en mängd sjöar i naturreservatet. Den största är Stora Gla.

Café Carl

I det nybyggda Café Carl på Herrgårdsbacken i Lenungshammar kan man under hela sommarsäsongen fika och njuta av den fantastiska atmosfären, antingen framför brasan en regnig dag eller utomhus i solväggen. Caféet ligger på promenadavstånd från campingen och informationscentralen, så ofta blir det en daglig promenad dit för gästerna på campingen.

Här startar även Glaskogens Natur och kulturstig som exempelvis passar bra för promenader i lågskor och med barnvagn. Hösten 2017 besökte H.K.H. Kronprinsessan Victoria Glaskogen på en av sina landskapsvandringar genom Sverige och vandrade turen. Leden är fem km lång och har flera informationstavlor som beskriver geologiska och historiska sevärdheter utefter vägen.

Historia

Naturreservatet drivs av Stiftelsen Glaskogen som består av de fyra stiftarkommunerna Arvika, Eda, Säffle och Årjäng och bildades 1972. Den största delen av Glaskogen ligger inom Arvika kommun, så även Lenungshammar som är naturreservatets hjärta. I Lenungshammar finns informationscentral, en fantastisk vildmarkscamping, tältplatser, kanotuthyrning, Café Carl, service och minibutik.

Glaskogen har mycket gamla anor, fornlämningar som stenåldersbosättningar och fångstgropar finns på flera platser i området. På 1600-talet kom många finnar hit och slog ned sina bopålar. De röjde marken med hjälp av svedjebruk och en del av Glaskogen kallas just för ”Finnskogen”. Glaskogen har också långa brukstraditioner i form av flera järnbruk, kopparverk och sågverk. Vid sjön Stora Gla anlades 1857 ett glasbruk. Handblåst fönsterglas från Glava Glasbruk blev en berömd produkt och kan numera ses i ett eget museum.

Upptäck mer om Glaskogen

Visa fler aktiviteter i Arvika