Gott samarbete ger mersmak – Smaka på Värmland

Den stora matfesten Smaka på Värmland har arrangerats 10 år i rad i samarbete mellan flera lokala och regionala organisationer. Evenemanget har fått tusentals sugna besökare att upptäcka värmländsk mat och genomfördes förra året som en smakrunda på närmare 70 platser och med 100 entreprenörer involverade. Nu har Nifa, Visit Värmland och Kristinehamns kommun bestämt sig för att Smaka på Värmland ska växa ännu mer! 

– Smaka på Värmland är ett starkt varumärke som genererar besökare, försäljning och en ökad medvetenhet bland konsumenter om vilka duktiga mat- och dryckeshantverkare som finns här. Vi har jobbat för att förstärka besöksupplevelsen på olika sätt och få ännu fler nöjda besökare. Det visar flera undersökningar att vi har lyckats med, säger Ulrika Ganterud Evermark, turistchef, Kristinehamns kommun.

Nu vill vi bredda smakpaletten och göra fler aktiviteter tillsammans under namnet Smaka på Värmland.  

– Vi ska fortsätta att arrangera både smakrunda och matfestival i slutet av september – det är givet -men planen är att successivt utöka med fler aktiviteter och verksamheter även under andra delar av året. Nifa kommer att ansvara för den utvecklingen, vilket vi är väldigt taggade inför, säger Claes Jonasson, VD, Nifa.

– Smaka på Värmland kan bidra till att maten blir en starkare reseanledning till regionen, säger Mia Landin VD. Och ännu mer så när det breddas och förstärks. Det ligger helt i linje med satsningar på måltidsturism och redan nu knyter vi exempelvis Smaka på Värmland till vår del av Visit Swedens kampanj Edible Country och SM i utomhusmatlagning i Säffle under hösten.

Nifa, Visit Värmland och Kristinehamns kommun har samverkat kring Smaka på Värmland tidigare. Med gemensamma krafter kan vi nu få till en utveckling som involverar fler kommuner, fler platser och fler företag och vi är övertygade att samarbetet ger mersmak, avslutar de samstämmigt.