Webbplats

När du ska skapa en webbplats är det viktigt att tänka på att din sajt är som ett skyltfönster för din verksamhet. Tänk att din webbplats liknas vid en affär och ska skapa en nyfikenhet och locka till nya besökare. Inne i affären ska besökaren lätt och enkelt kunna göra det den kom in för att utföra, det kan vara allt från att hitta inspiration till att köpa en viss vara. Är affären stökig och svår att hitta i kommer besökaren att lämna snabbt för att hitta det den söker i en annan affär. Är däremot affären attraktiv, välkomnande, inspirerande och lättnavigerad är chansen stor att besökaren handlar något. Om besökaren har fått en positiv upplevelse kommer den förhoppningsvis tillbaka och rekommenderar sina vänner ett besök. På samma sätt fungerar en webbplats.

Syfte med webbplatsen

Tänk igenom syftet för webbplatsen. Vad är viktigast för dig och vad vill du att besökaren ska hitta? Ska den locka till fler besökare? Öka försäljningen? Inspirera? Eller ge information? Med en webbplats kan du berätta vem du är och hur vill du kommunicera ditt varumärke. Webbplatsen är en grundläggande del i företagets marknadsföring. På webben ska du länka dina sociala plattformar så som Facebook, TripAdvisor, Instagram, Twitter osv. Det stärker relevansen att ha en koppling mellan dina egna kanaler.

Tänk på vilken eller vilka målgrupper du skriver innehållet för och anpassa språket därefter, både i ordval och språk. Har du eller vill ha utländska turister bör relevant information vara översätt på engelska. Läs gärna mer i Visit Värmlands exportmognadsprocess kring vad som bör finnas med i de olika stegen anpassat mot olika marknader.

Domän – din egen adress på nätet

Domännamnet är det du skriver in i din webbläsare för att komma till webbplatsen du vill besöka, till exempel visitvarmland.se. Inan du skapar en webbplats, tänk på sajtens domänadress ska upplevas seriöst och vara lätt för besökaren att hitta och bör innehålla ditt företagsnamn och/eller ditt viktigaste sökord.

När du registrerar en domän så blir det din egen adress på nätet. Om du vill skapa en webbplats som är åtkomlig på internet så behöver du också skaffa ett webbhotell, vilket erbjuds av de flesta av återförsäljare (kallas också registrarer). Därefter kan du även koppla på andra tjänster, till exempel en e-postadress baserad på ditt domännamn.

När du ska välja en toppdomän bör du i första hand välja någon av toppdomänerna .se eller .com. Dessa toppdomäner ger ett mycket ett seriöst intryck och alla känner till dem. Om du ska ha en sajt på svenska som är riktat till svenska besökare kan du med fördel välja .se, men toppdomänen .com funkar också bra. Om du riktar dig till en internationell publik är .com det absolut bästa valet eftersom hela världen känner till den toppdomänen och den gillas av sökmotorerena.

Struktur – en lättnavigerad webbplats

  • Lyft det viktigaste på startsidan och lotsa besökaren vidare till undersidor och artiklar där besökaren kan få mer information om till exempel restaurangen eller hotellrummen.
  • Kontaktuppgifter ska finnas på webben, gärna på startsidan men även i sidfoten.
  • Annars är det är en bra idé är att döpa menyer till Öppettider och Kontakt så besökare lätt finner information. Skriv vilken tid ni kan ge kundservice och kan svara via telefon.
  • En användarvänlig sajt är enkel att navigera sig igenom. Besökaren ska ha ätt att hitta bland menyer och får en bra överblick för att kunna ta sig vidare för att boka, hitta inspiration och läsa mer.
  • Glöm inte att titta hur din webbplats ser ut i mobilen, den ska vara responsiv. Med responsiv menas att webbplatsen fungerar på alla enheter så som mobil, läsplatta och desktop.
  • Många besök på hemsidan görs via en mobil och därför måste menyer och struktur fungera precis lika bra här. Ha för vana att alltid titta på hemsidan i mobilen när du gjort förändringar på sidan. Tänk även på att sidan ska ha en snabbladdningstid, det vill säga att det inte ska ta mer än 3 sekunder för sidan att laddas upp. Hur snabbt din sida laddar kan du mäta på PageSpeed Insights från Google. Här får du även tips på vad som bör åtgärdas och tips för att optimera din hemsida.
  • Använd dig av attraktiva och inspirerande bilder, texter och filmer för att bygga upp en känsla på din hemsida. Denna känsla kan skapa mer försäljning och
  • återkommande besökare. Bilderna kan vara på vackra omgivningar och spännande aktiviteter som ger en helhetsbild av ditt företag. Tänk på att bilderna måste vara av bra kvalitet. Dålig upplösning ger inget bra intryck och besökaren kan lämna sidan pga. detta.
  • Gör det lätt för besökaren att komma till avslut. Boka-knappen ska vara tydlig och lätt att hitta från startsidan sam de undersidor där det är relevant.

Relevant information

• Det är viktigt att all information är uppdaterad och relevant. Säsongstider, öppettider, gamla bilder, evenemang som redan har varit, paket som inte längre går att boka o.s.v. ger ett dåligt intryck.

GDPR

Om du har funderingar kring bild, film och personuppgifter på webb kan du klicka här för att komma till bra sidor om GDPR

Analyser din wbbplats – Google analytics

Anslut Google Analytics eller ett liknande verktyg för statistik och rapporter om vilka som besöker din webbplats, vad de gör, när sajten besöks, vilka sidor de besöker och mycket mer. Du får en massa information som hjälper dig att utvärdera och skapa en tydligare bild av dina målgrupper. Analytic är ett gratisverktyg och du hitttar mer information om här.

En sökvänlig webbplats

Genom att följa vissa riktlinjer hjälper du sökmotorerna att hitta, indexera och rangordna din webbplats. Om man bryter mot tillexempel Googles riktlinjer med otillåtna för kvalitet kan det leda till att webbplatsen tas bort från sökmotorerna helt eller att den kan påverkas av algoritmisk eller manuell åtgärd mot spam. Här kan du läsa mer om Googles riktlinjer.

Onlinebokning och betalfunktioner på din webbplats

Digitalisering av dina erbjudanden blir allt viktigare. Att kunna boka och betala online är en nyckelfaktor till ökad försäljning och en förutsättning för att komma ut på internationella sajter. Det finns en uppsjö av alternativ och möjligheter för dig inom besöksnäringen att bli bokningsbar och synlig online. Du han ha en ett eget bokningssystem, vara ansluten till andras kanaler eller både ock.

Om du har en webbplats i Word-Press kan du t.ex. installera WooCommerce som är ett gratispluggin för bokning.

Formulär

Om du inte har möjlighet till onlinebokning bör du åtminstoe ha ett formulär där gästen kan fylla i sina kontaktuppgifter och skicka in en förfrågan.

Kort och fakturabetalning

Med olika betalningsalternativ kan din försäljning och bokningar öka. Klarna är ett bra alternativ då både inrikes och utrikes besökaren har kännedom av Klarna som företag och kan utnyttja deras tjänst. Dock kan inte kinesiska besökare använda detta. Här kan du läsa mer om deras olika tjänster, betalningsmetoder och vilka länder som använder Klarnas tjänster.