Klarälvsbanan

90 km asfalterad banvall

Total längd

90 km

Antal leder

1 st

Nivå

Lätt

Underlag

Asfalt

Klarälvsbanan

Klarälvsbanan med anslutning till Mörudden och Klarälvsleden utgör tillsammans hela 220 kilometer cykelled genom Värmlands vackra natur. Lederna sträcker sig från Hammarö, Karlstad, Forshaga, Deje, Ransäter, Munkfors, Uddeholm, Hagfors, Ekshärad, Stöllet och ända upp till Sysslebäck. Från Vänern i söder, längs Klarälven och upp till bergen och skogarna i norr.

Klarälvsbanan var en järnvägslinje som byggdes i slutet av 1800-talet. Det var en 180 kilometer lång, smalspårig järnvägslinje, som gick från Skoghall i söder genom Karlstad, Munkfors, Hagfors och till Filipstad. Dåvarande Uddeholmsbolaget var huvudägare och de döpte järnvägslinjen till NKlJ-banan, Nordmark – Klarälvens Järnvägar.

90 kilometer asfalterad banvall

Klarälvsbanan är en gammal banvall som asfalterats och är bilfri. På Klarälvsbanan reser du från ett öppet jordbrukslanskap i söder till den mörka och vänliga skogen i norr. Från Karlstad finns också en 10 kilometer lång anslutning, till Mörudden på Hammarö, som går på befintliga gång- och cykelvägar samt genom bostadsområden.

Älven i närheten

Som ständig följeslagare har du Klarälven som med sitt glittrande vatten aldrig är långt borta. Klarälvsbanan lämpar sig för cykel, vandring, rullskidor och inlines.

Banan blir till led från Uddeholm till Sysslebäck

I den djupa skogen runt Uddeholm tar den asfalterade Klarälvsbanan slut och Klarälvsleden tar vid. Klarälvsleden är en 120 kilometer lång cykel- och vandringsled genom vildmark, på asfalt- och skogsvägar, Uddeholm/Hagfors till Sysslebäck.

Naturguiden

En guide till naturen, är en hundra sidor tjock bok (limmad) som finns att köpa på alla turistbyråer längs Klarälven. Den innehåller detaljerade upplysningar om varje naturobjekt samt vackra bilder, kartor och välbehövlig information om närområdet och Klarälvsbanan. Du kan även läsa den här i komprimerad form.

Parkering

Karlstad – vid Kroppkärrssjön mittemot starten av banan:
Kroppkärrsbadet ligger utefter Sjöängsgatan, 4 kilometer öster om Karlstad centrum vid västra delen av Kroppkärrssjön. Närmaste bostadsområde är södra Kroppkärr och närmaste större tillfartsväg är Hammaröleden, väg 236. Det går cykel- och gångväg förbi badet och stadsbussen har en hållplats här. Det finns en stor parkering vid badet som är avgiftsfri och det är tillåtet att stå i max sju dygn.

Uddeholm – vid Klarälvsbanans start/mål:
Här finns en parkering som är avgiftsfri. Här ligger även en busshållplats för Värmlandstrafiks linjebussar på riksväg 246.

Kartor i pdf-format

Beställ en kostnadsfri karta här eller ladda ned här

Avstånd

Hammarö – Karlstad 10 kilometer
Karlstad – Forshaga 20 kilometer
Forshaga – Deje 10 kilometer
Deje – Ransäter 20 kilometer
Ransäter – Munkfors 10 kilometer
Munkfors – Hagfors 30 kilometer
Hagfors – Ekshärad 20 kilometer
Ekshärad – Stöllet 30 kilometer
Stöllet – Sysslebäck 40 kilometer

Utforska alla 1 sträckor på Klarälvsbanan

Copy link
Powered by Social Snap