Cykeläventyr i Värmland

Klarälvsbanan & Klarälvsleden

Total längd

220 km

Antal leder

2 st

Nivå

mycket lätt-medel

Underlag

asfalt och grus

Klarälvsbanan

Klarälvsbanan med anslutning till Mörudden och Klarälvsleden utgör tillsammans hela 220 kilometer cykelled genom Värmlands vackra natur. Lederna sträcker sig från Vänern i söder, längs Klarälven och upp till bergen och skogarna i norr.

Klarälvsbanan var en järnvägslinje som byggdes i slutet av 1800-talet. Det var en 180 kilometer lång, smalspårig järnvägslinje, som gick från Skoghall i söder genom Karlstad, Munkfors, Hagfors och till Filipstad. Dåvarande Uddeholmsbolaget var huvudägare och de döpte järnvägslinjen till NKlJ-banan, Nordmark – Klarälvens Järnvägar.

90 kilometer asfalterad banvall

Klarälvsbanan är en gammal banvall som asfalterats och är bilfri. På Klarälvsbanan reser du från ett öppet jordbrukslanskap i söder till den mörka och vänliga skogen i norr. Från Karlstad finns också en 10 kilometer lång anslutning, till Mörudden på Hammarö, som går på befintliga gång- och cykelvägar samt genom bostadsområden.

Banan blir till led från Uddeholm till Sysslebäck

I den djupa skogen runt Uddeholm tar den asfalterade Klarälvsbanan slut och Klarälvsleden tar vid. Klarälvsleden är en 120 kilometer lång cykel- och vandringsled genom vildmark, på asfalt- och skogsvägar, Uddeholm/Hagfors till Sysslebäck.

Älven i närheten

Som ständig följeslagare har du Klarälven som med sitt glittrande vatten aldrig är långt borta. Klarälvsbanan lämpar sig för cykel, vandring, rullskidor och inlines.

Parkering

Karlstad – vid Kroppkärrssjön mittemot starten av banan:
Kroppkärrsbadet ligger utefter Sjöängsgatan, 4 kilometer öster om Karlstad centrum vid västra delen av Kroppkärrssjön. Närmaste bostadsområde är södra Kroppkärr och närmaste större tillfartsväg är Hammaröleden, väg 236. Det går cykel- och gångväg förbi badet och stadsbussen har en hållplats här. Det finns en stor parkering vid badet som är avgiftsfri och det är tillåtet att stå i max sju dygn.

Uddeholm – vid Klarälvsbanans start/mål:
Här finns en parkering som är avgiftsfri. Här ligger även en busshållplats för Värmlandstrafiks linjebussar på riksväg 246.

Kartor i pdf-format

Beställ en kostnadsfri karta här eller ladda ned här

Avstånd

Hammarö – Karlstad 10 kilometer
Karlstad – Forshaga 20 kilometer
Forshaga – Deje 10 kilometer
Deje – Ransäter 20 kilometer
Ransäter – Munkfors 10 kilometer
Munkfors – Hagfors 30 kilometer
Hagfors – Ekshärad 20 kilometer
Ekshärad – Stöllet 30 kilometer
Stöllet – Sysslebäck 40 kilometer

Utforska alla 1 sträckor på Cykeläventyr i Värmland

Aktiviteter

Visa alla
Copy link
Powered by Social Snap