Matproducenter i Sunne


Västra Ämterviks bryggeri

Zandergatan 1, Sunne
Inne i Sunne, ett stenkast från Fryken ligger bryggeriet i ett gammalt storkök från 1940-talet. Bryggverket är en ombyggd 1250 liters Wedholms mjölktank med eluppvärmning genom värmemattor. Mattorna som sitter på innertankens yttersida ger en skonsam uppvärmning som behåller råvarornas smaker utan att bränna eller försockra vörten. Jäsningen sker i öppna jäskarl och lagringen i kylrum i slutna lagertankar. Här kolsyras ölen under mognadstiden och tappas sedan manuellt innan leveransen ut i Sunne, Värmland och världen. Kapaciteten är liten men Västra Ämterviks Bryggeri tar hantverket på största allvar, så varje del av bryggprocessen sker med hjälp av syn, smak, doft, hörsel och känsel. Ingen automation – bara ren vilja, tid och kraft.


Under Smaka på Värmland finns försäljning av lätt- och folköl samt soda och de visar upp sin tillverkning av öl.

Fryksdalens Bryggeri AB

Fryksdalens Bryggeri, Lysvik
Fryksdalens Bryggeri AB är ett mikrobryggeri som startade under mars 2020. Bryggeriet är beläget i Lysvik i Sunne Kommun i vackra Fryksdalen mitt i Värmland. Bryggeriet startades av Niklas Nilsson och Rikard Olsson som båda bor i Lysvik. Idag drivs bryggeriet i egen regi av Niklas. Båda var genuint intresserade av att brygga öl.

Här finns försäljning av lättöl & folköl och Frykdalens Bryggeri visar även upp tillverkningen av öl.

Björkaholms Bakarstuga

Ransbysätter 182, 686 97 Lysvik.
I Björkaholms Bakarstuga kan du beställa surdegsbröd eller en spännande skogspizza. Ett naturskönt läge med servering på brygga, galleri och båtuthyrning. Erbjuder surdegsbröd, skogspizzavariationer, veganska smörgåspålägg, kaffe och paj. Sök efter Björkaholms Bakarstuga på Facebook för mer info.

Grobo köksträdgård

Gammelvägen 14, 686 98 Gräsmark.
En artrik mångfaldsträdgård med rika skördar, erbjuder ekologiskt odlade grönsaker och snittblommor.

Lundgrens Gårdscharkuteri

Säljebacka 46, 686 95 Västra Ämtervik
Erbjuder gårdstillverkade charkuterier som korv, pastej, rökt och lufttorkat kött. Allt tillverkas för hand i liten volym och utan onödiga tillsatser.

Pärlans & Lysviks Camping

Strandvägen 5, 686 97 Lysvik
Mitt mellan Sunne och Torsby ligger ljuvliga Lysviks Camping med en magisk utsikt över Fryken! Erbjuder sylt, marmelader, chutneys, kryddor och annat gott.

Sandblom Ek Design


Toregatan 3, 686 95 Västra Ämtervik.
Marléne Sandblom Ek är mönsterformgivare och hämtar sin Inspiration från naturen och växtligheten runt omkring i Västra Ämtervik, en liten mysig by mitt i Värmland. Klassiska skandinaviska mönster som du hittar på brickor, kökshanddukar, disktrasor och andra produkter.