Reseexperten Lottie Knutsons

11 tips för en weekend i Karlstad

4 minutes reading

Photo:

Christine Holm

Lottie Knutsons 11 bästa tips för en weekend i Karlstad

Reseexperten och tv-personligheten Lottie Knutson ger sina 11 bästa tips för en mysig weekend i Karlstad. Här väntar ett rikt kulturliv, kulinariska smakupplevelser och mysiga boenden.

Lottie Knutson


1. Sandgrund Lars Lerin

Redan Lars Lerins konstskatt räcker som anledning för att åka till Karlstad. På Sandgrund Lars Lerin avnjuts hans målningar på nära håll. Konsthallen är öppen året runt och ligger centralt i Karlstad på Sandgrundsudden.

Foto: Lottie Knutson

2. Värmlands Museum

Värmlands Museum ligger i toppen bland Sveriges alla museer. Det ligger bredvid Sandgrund Lars Lerin på Sandgrundsudden. Byggnadens arkitektur och den omkringliggande parken är en upplevelse i sig. Missa inte Lena Cronqvists flickor i den avlånga dammen utanför museet. Inuti paras utställningar, museibutik och mathantverk.

Foto: Lottie Knutson

3. Wermland Opera   

Karlstad har sin egen opera vid Klarälven, där interiören som andas rokoko är värd resan i sig. Dessutom är den proppfull med kreativa scenupplevelser. Under hösten 2023 har musikalkomedin Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann världspremiär på Wermland Opera.

Foto: Lottie Knutson

4. Julins Backyard Barbecue

I en ombyggd industrilokal skapas känslan av en bakgård i amerikanska södern, med värmländska förtecken. Hit kommer hungriga från när och fjärran. Ställets Texas BBQ har kött som tillagats i smokern under lång tid – för rätt smak och mörhet.

5. Artisan Bread

Artisan Breads magiska bullar har inte bara givit klickrekord i mina sociala medier. Det smakar galengott och lockar halva Karlstad. Här paras industriromantik och hantverksbageri i stadsdelen Kasernhöjden i Karlstad. Kaffet är rykande nybryggt och förstås från Löfbergs!

Foto: Lottie Knutson

6. Lillängshamnens fiskerökeri

Hit kommer man med kylväskan redo för läckerheter som Vänerlöjrom, ostron, räkor, kaviar och förstås rökt och färsk fisk. Lillängshamnens fiskerökeris butik ligger ute på Hammarö vid Vänern, cirka en mil utanför Karlstad.

7. Dömle Herrgård Spa & Resort  

I Värmland kryllar det av vackra herrgårdar! En favorit är Dömle Herrgård Spa & Resort, cirka tre mil utanför Karlstad. Vid sjön finns sekelskiftesromantiskt boende, spa och middagar under kristallkronorna. Lägg särskilt märke till sviten i en av flyglarna. Den är mer som en lägenhet och har hyst såväl toppolitiker som brudpar.

Foto: Lottie Knutson

10. Alsters Herrgård

På Alsters Herrgård kombineras poeternas och herrgårdarnas Värmland. Frödings gamla barndomshem har gjorts om till museum med fin hantverksbutik och kafé som har öppet dagligen under sommaren. Den vackra herrgårdsparken och omgivningarna kan besökas året om. Trädgårdarna blomstrar stora delar av året och promenaderna i parken vid sjön är en fröjd. På helger under hösten 2023, med start 7 oktober fram till och med 12 november, serveras Afternoon Tea på Alsters Herrgård. Glöm inte att boka bord!

Foto: Lottie Knutson

9. Borgvik

Idyllen Borgvik ligger en kort biltur från Karlstad och är ett givet utflyktsmål. Här kombineras kulturlandskap, promenadvägar och bruksmiljö. Sommartid finns här konst och gastronomi på Sliperiet. Under 2023 öppnade även Borgviks Gård som bland annat inrymmer konsthall och restaurangen Matbruket Borgsviks Gård i en smakligt renoverad ladugård från 1800-talet. I Borgvik finns även Kungskvarnen som både erbjuder mysigt hotell och restaurang. Utanför betar korna och en av Värmlands vackraste herrgårdar lyser i solen. Kom ihåg att kontrollera öppettider före ett besök till Borgvik utanför högsäsong.

Foto: Lottie Knutson

10. Elite Stadshotellet Karlstad

I centrala Karlstad, vid Klarälvens strand, ligger anrika Elite Stadshotellet Karlstad. Vana Spa är toppmodernt med pool som vetter ut mot vattnet, hamam, bastur och upplevelseduschar. Kropps- och ansiktsbehandlingarna görs med Kerstin Florians produkter. Precis utanför står statyn av den värmländska ikonen “Sola i Karlstad”.

11. Clarion Collection Hotel Bilan

Clarion Collection Hotel Bilan, Värmlands gamla länsfängelse som renoverats till hemtrevligt cityhotell, har många stamgäster tack vare sin charm och historia. Atmosfären kryddas med anekdoter från fängelsetiden. Missa inte en tur i källarens fängelsemuseum!

Fler tips för en weekend i Karlstad

Det finns mängder av spännande saker att uppleva under en weekend i Karlstad. Klicka på länken nedan för ännu mer inspiration!

Copy link
Powered by Social Snap