A guide to

Mysiga julmarknader i Värmland

5 minutes reading

Photo:

Per Eriksson

Mysiga julmarknader i Värmland

När hösten övergår i vinter lyser de värmländska julmarknaderna upp som lyktor i vintermörkret. Strosa mellan knallar som säljer omsorgsfullt arbetade hantverk och bord med värmländskt producerade läckerheter med en rykande kopp glögg i vantprydda händer. Oavsett om du vill uppleva en traditionell julmarknad i gamla miljöer eller om du vill uppleva en stadsnära marknad finns det en julmarknad i Värmland som passar dig.

Julmarknad i Brunskog i Arvika 25-26 november

Brunskogs hembygdsförening som arrangerar hembygdsveckan Gammelvala på sommaren bjuder in till sin traditionella julmarknad med allt som hör julen till. Julmarknaden i Brunskog äger rum helgen före 1:a advent varje år på Brunskogs natursköna hembygdsgård. Största andelen utställare är hantverkare och mathantverkare samt utställare med antikt/kuriosa. Hembygdsföreningen säljer bland annat sin populära glögg och enbärsdricka.

Traditionell julmarknad på Ransäters hembygdsgård 18 november

Är du på julklappsjakt? På julmarknaden på Ransäters hembygdsgård kan du strosa runt i den genuina miljön bland röda stugor och lockas av de drygt 50 hantverkarnas och matproducenternas alster. Har vi tur smyger även tomten förbi för att hälsa på alla barn. På Wärdshuset dukas det upp till julbord och i källaren finns café som erbjuder skinksmörgås, kaffe och bulle. Passa på att gå på julmarknad i en genuint lantlig och härlig miljö.

Julmarknad i Mariebergsskogen

Photo: Jeanette Dahlström

Photo: Jeanette Dahlström

Julmarknad i Kristinehamn

Photo: Martin Andersson

Julmarknad på Alsters Herrgård 2-3 december

Upplev en härlig julmarknad på vackra Alsters Herrgård, födelsehem åt en av Sveriges främsta författare: Gustaf Fröding. Julmarknaden på Alsters Herrgård är en traditionell marknad med värmländska produkter av högsta kvalitet. På marknaden presenteras närproducerad mat, slöjdhantverk och annat hantverk samt evenemang för både stora och små som ponnyridning, prova-på smide och ullpyssel.

Julmarknad i Deje 18 november

Besök den mysiga julmarknaden i Deje där drygt 14 knallar säljer hantverk, inredning och julens alla gottigheter. Har vi tur får vi även besök av tomtefar och tomtemor. För den som är sugen på något ätbart finns även grillade rätter till försäljning och det bjuds på glögg och pepparkakor. Julmarknaden går av stapeln hos Helenas Vackra Ting på Linnévägen 6. Välkomna!

Julmarknad i Kristinehamn stadspark 16 december

På julmarknaden i Kristinehamn kan du ta del av härligt hantverk, värmländskt producerade matprodukter, juldekorationer och ett stämningsfullt scenprogram. Missa inte att dricka en värmande kopp glögg eller kaffe till fikat eller maten som du antingen njuter av på plats eller köper med hem. Kom i julstämning på denna mysiga julmarknad!

Torget i Arvika Foto: Eva Aasum

Julmarknad på Mårbacka Foto: Kjell Sundström

Photo: Jeanette Dahlström

Traditionell julmarknad i Mariebergsskogen 9-10 december

Mariebergsskogens traditionella julmarknad går av stapeln den 9–10 december. Utställarna lockar med värmländsk julmat och hantverk av hög kvalitet. Det finns även massor av roliga aktiviteter för barnen, såsom ponnyridning och åka häst och vagn. Har vi riktig tur kanske även tomten kommer! På marknaden kan du passa på att smaka utställarnas läckerheter som nygräddade våfflor, grillade hamburgare, hemgjort godis, kaffe och korv med bröd. Dessutom är du välkommen till julkaféet i Naturum Värmland. Välkommen till en julmarknad för hela familjen!

Jul på Wiksfors Bruk 18 november

I en genuin bruksmiljö på Wiksfors Bruk kan du kickstarta julen redan den 18 november! Här finns såväl vackra ting till försäljning som gottigheter att mumsa på medan du strosar runt i området. Wiksfors Bruk är en samlingsplats för olika företag där du garanterat kommer komma i julstämning.

Julmarknad på Rotnäs Gårdsbutik 2-3/12 & 9-10/12

Den årliga julmarknaden på Rotnäs Gårdsbutik strax utanför Karlstad är snart här! Under 2-3/12 och 9-10/12 kan du besöka gården för att köpa julklappar och komma i julstämning. Om du blir sugen på något värmande finns det soppa och varm choklad till försäljning. I caféet kan du köpa godsaker och i ladan kan du kolla på utställare av diverse slag. Missa inte heller de speciella erbjudandena i gårdsbutiken.

Photo: Jeanette Dahlström

Photo: Jeanette Dahlström

Photo: Per Eriksson

Rottneros Park Trädgård – Jul i parken 16-17 december

I vackra Rottnesros park går den traditionella julmarknaden Jul i parken av stapeln 16-17 december. Promenera runt i de vackra omgivningarna och kom i julstämning. Under julmarknaden bjuds det på underhållning av olika slag. Åk till parken som ligger i utkanten av Sunne och starta julen tidigt i år!


Julmarknad på Mårbacka i Sunne 2-5 november

På Mårbacka Minnesgård i Sunne hålls en av de mest uppskattade julmässorna i landet, arrangerad av Svenska slottsmässor. Den stämningsfulla julmarknaden äger rum i ekonomibyggnaderna runt herrgården. Under julmarknaden ges du möjligheten att handla direkt från några av Sveriges mest skickliga slöjdare vars alster är sprungna ur skaparglädje och traditionella tekniker. Passa även på att delta i en guidad tur genom Selma Lagerlöfs vackra och välbevarade hem. Guidade turer hålls varje timme mellan klockan 12 och 16. Här får du lyssna till den fascinerande berättelsen om en av landets mest berömda författarinnor. Mårbacka Minnesgårds nuvarande huvudbyggnad lät världens första kvinnliga nobelpristagare i litteratur själv uppföra och den står kvar i samma skick i dag som när Selma Lagerlöf lämnade den för sista gången 16 mars 1940. Så varför inte unna dig en utflykt till årets julmässa på Mårbacka Minnesgård? Det kommer att bli en upplevelse för alla sinnen.

Upptäck alla julmarknader i Värmland

Här hittar du fler julaktiviteter

Read more