Unikt koncept

Hotellet som tillverkar sin egen el

2 minutes reading

Unikt koncept – hotellet som tillverkar sin egen el

Frykenstrands hotell presenterar ett unikt koncept. – Vi blir självförsörjande på all el dagtid i sommar. Det är vi ett av de första hotellen i Sverige med. I april installerade vi solceller som kombineras med vår bergvärme, berättar Patrik Mörkfors som är vd på hotellet.

Per Mårtensson

Frykenstrand ligger mycket vackert beläget vid Frykens strand, fem minuters biltur från Sunne.

– Vi har nära till vatten och skog. Utsikten från restaurangen är som en tavla med olika bilder varje dag. Vår satsning på solel och hållbarhet förstärker naturupplevelsen. Allt smälter ihop.

Frykenstrand hoppas att ännu fler gäster och konferenser väljer hotellet.

– Det ligger ju i tiden att välja hållbart. Vi sätter upp en skärm vid receptionen som visar hur mycket el vi producerar i realtid. Det förstärker upplevelsen för våra gäster.

Frykenstrand har 62 rum och plats för 150 gäster. Bergvärmen installerades för ett och ett halvt år sedan

– Vi började ta in offerter på solel i februari 2022. I november gjorde vi vår beställning och solcellerna levererades och installerades i april i år.

I fortsättningen är alltså Frykenstrand helt självförsörjande på el under sommarens ljusa timmar, då beläggningen är som allra störst.

– Det här ger oss en stabil och långsiktig grund att vila på. Även ekonomiskt. Håller de höga elpriserna i sig tar det bara fyra, fem år innan vi hämtat in investeringen. Annars elva till tolv år.

Frykenstrand är ett av de första hotellen i Sverige som är självförsörjande på el under dagtid.

– Det är inte möjligt för alla. Vi har en byggnad som är gynnsam för montering av solceller.

Hotellets gäster erbjuds ett rikt utbud av aktiviteter och besöksmål på nära håll.

– Barnen vill förstås åka till Sunne Vattenland. Sedan har vi Selma Lagerlöfs Mårbacka, Västanå Teater i Rottneros och i Sunne Ski Center finns utförsåkning med mountainbike. Fast själva naturen runt hotellet är ett väldigt fint utflyktsmål i sig, säger Patrik Mörkfors.

Copy link
Powered by Social Snap