About Filipstad

Filipstad är besöksmålet som ger minnesvärda upplevelser inom järn- och gruvindustrin! Här kan du också få naturupplevelser genom vandring, cykling, kanot och fiske. Passa även på att utforska det kulinariska och kulturella utbudet.

Välkommen till upplevelserika Filipstad som du når inom en timmes bilresa från bland annat Karlstad, Örebro och Karlskoga. Här finner du lugnet och med lite upptäckarglädje hittar du ditt alldeles egna smultronställe. 

Restauranger och aktiviteter i Filipstad

Vill du under ditt besök få en historisk matupplevelse på en herrgård eller en pizza från ett gatukök så finns det här. 

Saxå bruk som drivs av Carl Jan Granqvist erbjuder unika måltidsupplevelser med boende i en kulturell och historisk miljö. Intill bruket finns Saxå golfklubb för den som vill spela golf på en av Sveriges vackraste banor. Här kan du också se Värmländska bergslagsbygdens äldsta hyttorter, Saxåhyttan.  

En kombination av natur, mat och avkoppling hittar du hos Hennickehammars herrgård. Herrgården som är placerad precis intill Hemtjärn har för många varit det givna valet till bröllop, konferenser och middagsbjudningar. Här erbjuds en kulinarisk upplevelse för såväl vuxen som barn. 

Hennickehammars Manor

Foto: Qvistform

Big Hill Lodge

Från Big Hill Lodge på Storhöjden strax nordost från Filipstad har du en otrolig utsikt över Filipstad. Tar du trappan upp i utsiktstornet kan du se hela kommunen. På Big Hill Lodge serveras såväl hembakat fika som våfflor och À la carte. Dessutom kan du bo i en av de mysiga stugorna på plats.  

Runt om i kommunen kan du besöka flera caféer som sommarcaféet i BrattforsCafé Stationshuset i Lesjöfors eller Café Huset i Filipstad.

Filipstads kommun är en kommun med mycket naturupplevelser. Här kan du spendera fisketid med vänner och familj vid en tjärn, älv eller sjö med exempelvis put and take. Vandra på Brattforsheden eller ta en upptäckt ner i Tilas Stolls djupa gruva på Högbergsfältet.

Vill du istället utvecklas mer inom din fartfyllda favoritaktivitet finns flera alternativ. På Bergslagskanalen kan du ta dig fram med båt, kajak eller kanot genom sjöar och slussar ända ner till Kristinehamn. Sport och fritidsarenan Kalhyttan har motionsspår i varierande terräng, mountainbikeled och på vinterhalvåret fantastiska längdspår. 

Reser du med barn är roliga aktiviteter Hornkullens Silvergruva i Nykroppa, Långban Gruv- och Kulturby samt Trollstigen i Lesjöfors.

Historia och kultur

Filipstads kommun har präglats av järn- och gruvindustrin under flera hundra år och fortfarande bryts kalk och mineraler i kommunen. Det var denna industri som gjorde att befolkningsmängden ökade i området från 1300-talet och som bland annat så småningom innebar att Filipstad fick stadsprivilegier. Staden blev döpt efter Karl Filip som var son till kung Karl IX år 1611. Idag är kommunens cirka 11 000 invånare en drivkraft som förvandlar ditt besök till något helt nytt, varje gång. Befolkningen möter du framförallt i tätorterna Filipstad, Lesjöfors, Nykroppa och Persberg, men återfinns bland annat även i Brattfors, Långban, Nordmark och Rämmen. 

Vill du veta mer om järn- och gruvindustrin kan du besöka Långbans Gruv- och kulturby samt Nordmarks Gruvmuseum. Långban är även känt som den näst mest mineralartsrikaste platsen i hela världen. Kanske har du hört talas om bröderna Ericsson? John Ericsson, uppfinnaren till propellern och ubåten, och hans bror Nils Ericsson ingenjören som lade grunden för Sveriges järnvägar samt kanaler var båda uppväxta i här. En annan känd profil från trakten är poeten och skalden Nils FerlinMuseet Kvarnen också kallat Ferlinmuseet har en permanent utställning över poetens liv.

Lesjöfors Museum, en möjlighet till nostalgi och ny kunskap, speglar bruket och Lesjöforsbygdens historia. Här kan du se bandyns och brukets roll för befolkningen. 

Många välbevarade hyttor, som är efterlämningar från järn- och gruvindustrin, utgör en stor del av Filipstad kommuns kulturhistoriska arkitektur. Storbrohyttan är en av Bergslagens ståtligaste hyttor och anlades under sent 1500-tal. Under sommarhalvåret kan du få guidning från hembygdsföreningen i Munkeberg där möjligheten till andra upptäckter finns. 

Näringsliv och utbildning

Barilla med sitt Wasabröd är Europas största producent av knäckebröd. I Filipstad produceras 60 000 ton knäckebröd varje år och här kan du besöka fabriksbutiken, ta del av historian och köpa med produkter hem. Andra kända företag i kommunen är OLW, Ballograf, Robust ståldörrar och Lesjöfors fjädrar. 

Utbildning inom berg och metall görs på Bergsskolan i Filipstad. Högskolan som är en del av Luleå Universitet har både 2- och 3-åriga program. Här ges spetskompetens för framtidens ingenjörer.

Dessutom finns här ett rikt föreningsliv inom bland annat sport, kultur och företagsklimat. Filipstads skidförening, Kulöra Lyktor och Centrumföreningen är bara ett axplock utav alla verksamma i kommunen. 

Boende och Camping

Här finns vilsamma och vackert belägna boenden av olika slag. Hotell Hertig Karl i centrala Filipstad är ett hotell med personlig miljö, hemtrevlig atmosfär och god gästfrihet. Hotellet har sitt namn efter Filipstads grundare Karl IX. För dig som vill uppleva något annat finns Asphyttan Metta House som är ett B&B med yogacenter. Titt som tätt anordnas retreater, där du kan få input och ny kraft. Besöker du kommunen med husbil eller husvagn finns ställplatser i exempelvis Kyrkviken och Kalhyttan. Munkebergs Camping, belägen vid Lersjön, utgör en av de platser som har ett gott serviceutbud och är lämpat för att snabbt sätta upp husvagnen och bege sig ut för att bada.

Activities

Show all