Historiska upplevelser i Filipstad

Aktiviteter

Visa alla

Historiska upplevelser i Filipstad

Filipstads historia bjuder på järnindustri, ingenjörskonst, intressanta människor och mycket mer. Här kan du upptäcka fyra utvalda tips på aktiviteter för dig med ett historie- eller kulturintresse!

Lesjöfors museum

Nils Ferlin

  • Lesjöfors Museum är ett mycket unikt museum som ger en rik beskrivning av några generationers arbete och levnadsvillkor, och en förståelse för den förändring samhället genomgått under senare delen av 1900-talet.
  • Ferlinmuseet kan vi följa skalden Nils Ferlin från uppväxttiden i Filipstad med revyer och skådespeleriarbete, under bohemåren i Stockholm och Klara där han kom att utvecklas till en av våra absolut populäraste diktare och till de sista åren i Roslagen.

John Ericsson mausoleum

Strobrohyttan

  • John Ericsson är född i Långban och uppfann bland annat solmaskinen, propellern och pansarbåten Monitor som hjälpte Nordstaterna att vinna det amerikanska inbördeskriget på 1860-talet. Enligt sin önskan jordades John Ericsson på svensk mark i detta ståtliga mausoleum.
  • Storbrohyttan är en av Bergslagens ståtligaste och mest välbevarade hyttor. Hyttverksamheten startade 1589 och den sista tackjärnsblåsningen var 1920.

Aktiviteter

Visa alla