Hero Badge

Mineralriket

Upplev världens mineralrikaste område

3 minuters läsning

Foto:

Torbjörn Lorin

Upplev världens mineralrikaste område

Välkommen till världens mineralrikaste område - Filipstads bergslag!

Aktiviteter i Mineralriket

I Mineralriket, världens mineralrikaste område, finns det aktiviteter för alla intressen och åldrar.

Långban Gruv- & kulturby

Hornkullens silvergruva

Besök Hornkullens silvergruva och gå en guidad tur i gruvan! Under juli och augusti, lördagar och söndagar, kan du få guidade turer i gruvan mellan klockan 14 och 17. Vuxna 30:-, barn gratis. Kaffestugan är då även öppen med trevlig fika. Besöker du området utanför öppettiderna finns det digital guidning på plats. Läs bara av QR-koderna för att se de olika platserna och börja lyssna. Tips! Ta med dig hörlurar för bästa upplevelse!

Även i Långban gruv- och kulturby kan du få en guidad rundvandring på området. De har sommaröppet 11 juni – 21 augusti.

Cykla runt gruvorna i Persberg! Det finns tre härliga Biking Värmland-leder i Persberg där du tar dig förbi gruvområden från förr och områden som än idag är aktiva. Det finns även cykelleder som utgår från Hennickehammars Herrgård och på Kalhyttan sport- och fritidsarena.

Besök gruvgången som Alice Cooper drömmer om att besöka… Nämligen Tilas Stoll på Högbergsfältet i Persberg!

Räkna mineraler på Nordmarks mineralmuseum.

Lesjöfors Museum kan du ta del av samhällets historia, däribland gruvhistoria, från 40-talet och framåt. När du är i Lesjöfors kan du även passa på att besöka Sjösta minneskulle och Suder-Mattesstatyn. Grundaren av Dalkarlsjöhyttan, den svedjebrukande finnen Suder-Matte, hedrades med detta vackera minnesmärke. Minneskullen rymmer dessutom en imponerande samling malmer från olika svenska gruvor, bl.a. från gruvfälten i Persberg, Långban och Nordmark.


Upplev historiska boenden

I Filipstad finns fler unika boenden med anknytning till gruvdriften i området. Nedan kan ni läsa om tre platser: Hennickehammar, Saxå och Asphyttan.

Hennickehammars Herrgård

Saxå Bruk

Bergsmansgården Gästhus

Hennickehammars Herrgård ligger 4 km utanför Filipstads centrum och uppfördes år 1722. Här har det bedrivits bruksrörelse i flera sekler. Platsen ligger i ett område omgivet av ett flertal järngruvor och Hennickehyttan har anlagt silververkförädlingar av malmen. Hammarsmeden Nils Eriksson var den första att driva bruket i Hennicke under tidigt 1600-tal, som kom att bli det mest betydande i Värmland. Så fick platsen namnet Hennickehammar. Bruket levde vidare till början av 1900-talet.

Idag har herrgården kommit att bli en mycket uppskattad plats för bröllop och weekendvistelser i en alldeles särskilt sagolik och naturskön miljö. Här kan du njuta av naturen, ett härligt spa och god mat.

Saxå Bruk ligger mitt emellan Grythyttan och Filipstad, cirka 15 minuters bilfärd från vardera orten, vackert beläget vid sjön Saxen. Saxå Bruks historia går tillbaka till senmedeltiden, det finns belägg för järnhantering från 1540. I socknarna runt Saxå fanns under 1600- och 1700-talet ett 50-tal hyttor och nästan lika många hammare. 

Herrgården med flyglar, Mellangården – den gamla Kavaljersbyggnaden, Kolhuset – innehållande reception och restaurang, Ernstmagasinet, Lusthuset och Kapellet är varsamt renoverade och omgärdas av en vidsträckt park som övergår i Saxå Golfklubb, en av Sveriges skönast belägna 18-håls golfbanor. Carl-Jan Granqvist hälsar välkomna till sitt paradis – Saxå Bruk!

Bergsmansgården Gästhus i Asphyttan ligger precis intill Bergslagskanalen. Denna historiska by, Asphyttan, har anor ända tillbaka till slutet av 1400-talet, då Asphyttan var centrum för Värmlands tidiga järnhistoria. På Bergsmansgården bodde ägaren av gjuteriet, även kallat Bergsmannen. Historien berättar också att det internationella priset för järnstänger sattes i just dessa lokaler.

Om du letar efter en tillflyktsort från storstadens liv och rörelse, på jakt efter tystnaden och den vackra naturen längs den historiska Bergslagskanalen. Ja, då har du hittat rätt!


Upptäck Mineralrikets platser & besöksmål

I världens mineralrikaste område står naturen och kulturen i fokus. Här kan du uppleva vacker natur under vandringsturerna och se med egna ögon vilken betydelse gruvbrytningen hade, och fortfarande har, för området.

Vill du se glimrande mineraler eller bada på en svart strand? Nedan hittar du besöksmål där du får uppleva det där lilla extra.
Ps. Den svarta stranden hittar du i Långban…

Vandring och naturupplevelser i Mineralriket

Visa fler besöksmål i Filipstad

Gruvmiljöer att besöka

Visa fler besöksmål i Filipstad

Andra besöksmål i Mineralriket

Visa fler besöksmål i Filipstad