Hero Badge

NIO MIL

På cykel, inlines eller rullskidor

Vi tipsar

Överraskas av Klarälvsbanan

2 minuters läsning

Överraskas av Klarälvsbanan

Vandra, ta cykeln, inlines eller rullskidor. Banans lätta lutning passar både stora och små familjemedlemmar och lämpar sig väl för olika funktionsvariationer. Oavsett om du bor i kommunen eller är här på besök tror vi att du kommer att överraskas av Klarälvsbanan och dess omgivningar. Vad vill du upptäcka längs vägen?

Vackra omgivningar

På Klarälvsbanan reser du från ett öppet jordbrukslandskap i söder till storskogen i norr. Hela vägen från Karlstad till Uddeholm har du nio mil bilfri asfalt. Ungefär 34 kilometer av banan går genom Forshaga kommun och passerar Skived, Forshaga, Deje, Edeby och Olsäter på sin väg mot Ransäter. Som ständig följeslagare har du Klarälven och från de båda broarna som korsar älven i vår kommun får du en häftig utsikt.

Mycket att uppleva

Inspirerande konst, musik, djur, natur, vanliga och ovanliga blommor, fornlämningar, hembygdshistoria, fiske eller kyrkor är något av allt det du träffar på längs Klarälvsbanan genom Forshaga kommun. Och mat och fika förstås! Blir du hungrig finns det caféer och matställen att välja mellan, eller hitta ditt eget smultronställe för en picknick. Blir du trött och klockan mycket finns såklart också olika boendealternativ att välja mellan.

Nordmark – Klarälvens järnvägar

Klarälvsbanan var en järnvägslinje som byggdes i slutet av 1800-talet. Det var en 180 kilometer lång, smalspårig järnvägslinje. Dåvarande Uddeholmsbolaget var huvudägare och de döpte järnvägslinjen till NKlJ-banan, Nordmark – Klarälvens Järnvägar.

Banvakt Karls kabyss är ett minnesmärke över järnvägen och fungerade en gång i tiden som banvakten Karl Anderssons raststuga. Numera mysig rastplats för dig som färdas på Klarälvsbanan. Inne i den lilla raststugan kan man köpa spikar från den gamla järnvägsrälsen. På väggarna finns fotografier från förr.

Klarälvsloppet

Varje höst körs Klarälvsloppet på Klarälvsbanan. Det finns tre grenar att välja mellan i olika distanser: rullskidor, cykel och löpning. Elitåkare och motionärer – alla är välkomna att delta. Men du kan självklart följa loppen från sidan av banan också.