Om Grums

Med Grums kommuns rika historia från orterna Liljedal, Borgvik, Värmskog, Segmon, Slottsbron och Grums har vi något för alla.

Grums är en Vänerkommun i Karlstadsregionen där det är nära till det mesta – till naturen, till vattnet och till stadens utbud.

I Grums finns både tåg- och bussförbindelser och närheten till Karlstad Airport. Vid Nyängen, där E45 och E18 möts, stannar många till för ett stopp och här passerar varje dygn cirka 15 000 fordon.

Restauranger och aktiviteter i Grums

Kulturen och föreningslivet frodas. Här finns det mesta: kulturskola, bibliotek och släktforskarklubb. Vattenskidor, ridning, hockey, innebandy, tennis, badminton, fotboll, slalom, simning, judo, orientering, golf, frisbeegolf. Här finns en massa olika aktiviteter att välja på.

Grums är en riktig vänerkommun och erbjuder både gäst- och småbåtshamnar, lastbryggor och öar med grillplatser. Förutom Vänern finns ett omfattande sjösystem med sjöarna Värmeln och Långsjön. Sommartid kan man med båt göra härliga dagsturer till Säffle, Karlstad och Segerstad.

Skärgårdsidyll

Borgvik är ett guldkorn bland besöksmålen med bland annat Sliperiet gastronomi och konsthall. Värmskogs Café vid Värmelns strand är vida känt för sina räkmackor och hit vallfärdar tusentals besökare varje sommar. I Värmskog finns även telefonimagnaten LM Ericssons minnesgård med museum. Caféet Skivor till kaffet i Segmon lockar musikintresserade från hela landet med sin kombination av vinylskivor och café.

Livskvalitén är god i Grums – den storslagna naturen bjuder på vackra vandringsleder och outforskad skog. Här finns också fina badplatser som Trulsön, Långe Udde, Mickelsön och Hasseldalen.

Liljedal är skärgårdsidyllen. Här låg förr ett glasbruk. Som mest producerades 13 miljoner buteljer och här gjordes bland annat förlagan till den berömda vodkaflaskan. Ta gärna båten till gästhamnen!

Kom nära och upptäck hela Grums. I Grums tätort finns handel, matserveringar och samhällservice. I Slottsbron och Segmon föddes kultbandet Sven-Ingvars. I Segmon finns fortfarande musiken central med uppträdanden i Folkets Park eller på caféet Skivor till kaffet.

I Grums finns naturreservatet och vandringsleden Getgarsudde, som ligger en mil söder om Grums tätort och vandringslederna Getgarsudde vid Slottsbron, Kycklingleden i LiljedalSävsjöns vandringsledSilverleden i Värmskog och Strandpromenaden i Grums. Vill du paddla kanot finns uthyrning vid Grums Fish n’ camp och Värmskogs Café.

Fisket är fint i Vänern och södra Värmeln men även i Stor-Emsen, Lill-Emsen, Södra- och Norra Nästjärn, Överrudsjön, Portilasjön samt i Sävsjön.

I Häggvik i Grums finns Värmlands kanske största ek, Häggvikseken, med en imponerande omkrets på 8,1 meter. Inne i eken är det som en grotta med 2,4 meter i takhöjd.

Historia och kultur i Grums

Här står musik, kultur och konst i centrum. Musiken har länge varit en viktig del av bygden. Kulturbandet Sven-Ingvars bildades här och varje sommar hålls musikfestivalen Folk & Rock i Segmon.

Från Värmskog kommer jazzsångerskan Rigmor Gustafsson. Där finns också telefonins fader LM Ericssons minnesgård och berömda räkmackor sommartid. Borgvik har en fantastisk kulturmiljö med hyttruin och slaggstenshus samt modern kultur i konsthallen Sliperiet.

De första värmlänningarna

Det var vid Borgviksälven – då kallad Värma, som de allra första värmlänningarna, ”värmarna”, slog sig ner när inlandsisen drog sig norrut. 

Järn till Eiffeltornet

På 1300-talet var Borgvik en centralort. Det finns ett bevarat medeltidsdokument som beskriver en uppgörelse mellan arrendatorn av kvarnen och katolska kyrkan, som ägde hela Borgvik på den tiden. Sedan kvarnarna tystnat drevs med hjälp av vattenkraft ett järnbruk från 1600-talet fram till 1925. Som mest producerades 4 000 ton per år och man levererade en del järn till bygget av Eiffeltornet i Paris.

Boende och camping i Grums

Grums hotell är hotellet beläget i centrala Grums, Rasta Grums erbjuder nyrenoverade hotellrum vid Nyängen, Kungskvarnen erbjuder hotell, restaurang och konferens i en avstressande miljö och vid Klaraborg i Borgvik kan du bo vid Vänern i en gammal välbevarad bruksmiljö i Mjölnaren, Sågen eller Kolaren. På Värmskogs Vandrarhem kan du bo i stugor med historia: du kanske får övernatta i det före detta svinhuset eller stallet! Eller varför inte bo på Vilhelmsbergs gård där du bor i ett gammalt magasinshus eller på Buda Gård i Liljedal med vandringsleder utanför dörren?

Grums och Liljedals gästhamnar erbjuder båtplatser och vid Borgvikssjön finns både gästhamn och camping med husvagns- och tältplatser. Ställplatser för husbil hittar du i Borgvik, Liljedal, Billeruds Golfklubb, Trulsön och vid Gruvan i Grums centrum. 

Aktiviteter

Visa alla