Det är något speciellt med att vara på en plats där två helt skilda världar lever sida vid sida. Att ena stunden ha foten inne i dagens moderna samhälle för att sedan helt plötsligt befinna sig på en plats där tiden har stått stilla och där svunna tider påminner om livet före dig och mig. I Hagfors kan du få det bästa av dessa två världar. Här förenas moderna innovationer och bekvämligheter med ett rikt kulturarv i form av hembygdsgårdar, hantverk, musik och traditioner.
Vill du kanske veta mer om personerna som har levt och verkat här? Välkommen att möta Monica Zetterlund i bild och musik på Hagfors Minnesmuseum. Du får också uppleva livet på bruksorten och den omfattande musik- och idrottshistoria som präglade världsartistens uppväxt. En annan viktig bärare av vårt kulturarv är vår unika och charmiga dialekt som präglas av en varm humor och stor personlighet. Vi lovar att den får dig att känna dig precis som hemma och i mycket gott sällskap.
Historiska utflyktsmål
Ekshärads kyrka är en av Värmlands bäst bevarade 1600-tals kyrkor med föremål och inredningsdetaljer från 1200-talet. Här finns också ett unikt kulturarv bevarat i form av 450 smidda gravkors från 1770 och 1800-talen som pryder kyrkogården intill Klarälven. Korsen som är tillverkade i järn symboliserar livets träd med spelande löv. En av männen bakom korsen på kyrkogården var smeden och urmakaren Johan Tinglöf (1751-1812) som sades ha övernaturliga förmågor som gav honom makt över människor och djur. Norr om kyrkan möts du av kyrkstallarna från 1700-talet. På somrarna samlas här bygdens konsthantverkare med försäljning.
Ekshärads stavkyrka eller Sankta Annas kapell har byggts till minne av medeltidens pilgrimsled som gick längs Klarälvdalen genom Ekshärad till St Olafs grav i Nidaros, nuvarande Trondheim, Norge. Här finns en gammaldags örtagård och kapellet används som eukumenisk kyrka.
Livets träd, Ekshärads kyrkogård
Ekhärads stavkyrka
Visste du att Hagfors just nu är Värmlands forntidstätaste kommun?
I pilgrimens spår
Sedan länge har Klarälvdalen benämnts Pilgrimsleden. Här vandrade de medeltida pilgrimerna upp till Nidaros (Trondheim) för att besöka Olof den Heliges grav. Många ortsnamn minner än idag om pilgrimernas vandring genom dalen.
Järnbärarland
Järnhanteringen kom till bygden på 1600-talet och sedan dess har järnbruken utgjort basnäringen. I mitten av 1800-talet fanns ett dussintal hyttor och hammare som drevs av Uddeholmsbolaget. För den som är nyfiken på brukskultur finns rika möjligheter till utflykter i bygden. Ortsnamn som slutar på -fors eller -hyttan påminner oss om vattenkraft och järnförädling, och de kan leda dig fram till rester av gamla bruk och hyttor. I Gustavsfors finns ruinerna av det bruk som var i drift fram till 1908. På hembygdsgården strax intill finns dokumentation om det gamla bruket och det finns kunniga personer som kan berätta. I Sunnemo ligger hembygdsgården Gubbkroken, ursprungligen ett rastställe för malmkörarna som transporterade malm från Nordmark till Sunnemo hytta. Av hyttan finns idag resterna kvar och nedanför ruinen börjar Hyttdalen, en vacker ravinbildning som inramar det gamla kulturlandskapet.
Stjärnsfors var den plats som klarade sig längst i bruksdöden. Här byggdes bl.a. en kvarn, en kolugn och en massafabrik och bruket levde vidare till i mitten av 1900-talet. Ett kvarnmuseum och ett bruksmusem är det som idag erbjuds besökaren i Stjärnsfors. Efter bruksdöden på 1880-talet koncentrerades järnförädlingen till Hagfors Järnverk, som idag är världsledande på verktygsstål, under namnet Uddeholm. Men i Hagfors finns också historia i det gamla Bessemerverket från 1880. Det har stått orört sedan 1959 och är ett av de få bessemerverk som finns kvar i världen.
Hagfors järnvägsmuseum
Stjärnsfors kvarn
Kärnåsens hembygdsgård
Hyttruin, Gustavsfors hembygdsgård
Blinkenbergsparken
Blinkenbergsparken är ett smultronställe mitt i centrala Hagfors som har funnits och nyttjats sedan 1940-talet. Här finns en spännande modern lekplats som är populär hos barnfamiljerna. På scenen i parken bjuds det sommartid på musik och underhållning av både lokala förmågor såväl som kända artister. Ta gärna en rogivande promenad på stigar i den vackra parken med blommor och växter av alla dess slag. Här har du även nära till det centrala vandringsstråket Uvåslingan. Avsluta besöket i Blinkenbergsparken med att utmana dina kompisar i discgolf på niohålsbanan.
Uddeholmsladan
Uddeholmsladan är en pampig byggnad som bjuder på en unik upplevelse när man kliver in genom det gamla höloftet. Förr var gården en av Värmlands främsta mjölkproducenter, idag är det en arena för konserter, shower, musik, mässor, bröllop och konferenser. Maj till augusti får du som besökare uppleva förstklassig underhållning av både svenska och internationella artister i en magisk miljö.
Uddeholmsladan
Barnens dag i Blinkenbergsparken 2023