Om Hagfors

Vandra med guide, följ med på spännande vildmarkssafari eller cykla längs Klarälven – hur du än väljer att ta dig fram kan Hagfors lova en fantastisk naturupplevelse längs vägen. Här finns något för alla – valet är ditt!

Skogspromenad

Upplev den fantastiska naturen i Hagfors kommun

I Hagforsbygden är det Moder Natur som står för de största attraktionerna. Hon gillar att ta plats och stå i centrum, vilket är ganska förståeligt med tanke på allt det vackra som hon har att erbjuda. Utbudet av aktiviteter är rikt och varierat, oavsett om du är vuxen eller barn med en massa spring i benen. Glid fram i en kanot på en glasklar sjö eller upplev urkraften vid Brattfallets mäktiga vattenfall. Utforska skogarna, djuren och växterna som bor där. Häng med på safari och leta efter skogens konung, eller varför inte se älgen från första parkett i Värmlands enda älgpark?

Att träffa djur i deras naturliga miljö och få komma dem riktigt nära är en upplevelse för hela familjen. Häng med på en safari och träffa älgen, byggingenjören bävern eller den mytomspunna vargen. Upptäck naturen från hästryggen eller sittandes på en släde som dras av huskyhundar. Paddla kanot, vandra eller cykla. Flyt fram på en flotte, åk fyrhjuling eller vad sägs om att åka dressin på det gamla järnvägsspåret?

Brattfallets mäktiga vattenfall

Utforska skogarna, djuren och växterna som bor där

Tillgängligt och nära till naturen

Hur du än väljer att ta dig fram kan vi lova dig en fantastisk naturupplevelse längs vägen i Hagfors.

Att vandra är det bästa sättet att komma nära naturen. I Hagfors kommun kryllar det av stigar och leder som väntar på just dina fotsteg. Korta och långa, lätta och lite mer utmanande – här finns vandring för alla. Och när benen hittar sin lunk, ja då dröjer det inte länge förrän tankarna hittar sin och vandrar iväg. Naturens skönhet får dig att lyfta blicken och se bortom vardagens alla måsten och krav.

Det mäktiga vattenfallet Brattfallet är startpunkten för den 7 km långa Halgåleden. Den äventyrliga vandringen är bitvis krävande med stora nivåskillnader men bjuder på storslagen utsikt över Klarälvdalen.

Restauranger och aktiviteter

Ortsbefolkningen som bor här, lever sida vid sida med naturen och är extra bra på att förvalta det Moder Natur har att erbjuda från sitt skafferi. Tack vare lokala producenter tas allt detta om hand med största ödmjukhet och av detta skapas genuin mat med själ. Låt den goda maten leda dig och dina smaklökar på en resa genom kommunens alla orter.

Ljudet av ren, skär glädje. Det där speciella skrattet som barn gör när de har riktigt roligt och trivs. Visst smittar det av sig? I Hagfors kommun är det alltid nära till lek, bus och skratt. Här kan du besöka barnvänliga badstränder, grönområden och lekparker. Utmana familjen i bowling, lek lokförare ombord på tågen på järnvägsmuseet eller varför inte ta en tur på dressinbanan mellan Hagfors och Uddeholm?

Ett fartfyllt alternativ till att upptäcka Hagfors till fots är att cykla. Om du gillar att mixa naturupplevelser med ett högt tempo kan du åka mountainbike. Vill du ta det lite lugnare kan du både vandra och cykla på Klarälvsbanan, en 90 km lång naturupplevelse på bilfri asfalt från Uddeholm i norr till Karlstad i söder. I skogen runt Hagfors tar banan slut och Klarälvsleden tar vid. Följ den 120 km långa leden ända upp till Sysslebäck.

Uddeholmsladan är en unik arena för konserter, shower, musik, mässor, bröllop och konferenser. Juni till september får besökare uppleva förstklassig underhållning av både svenska och internationella artister i en magisk miljö som tilltalar alla sinnen.

Historia och kultur

Här förenas moderna innovationer och bekvämligheter med ett rikt kulturarv i form av hembygdsgårdar, hantverk, musik och traditioner. Vill du kanske veta mer om personerna som har levt och verkat här? Välkommen att möta Monica Zetterlund i bild och musik på Hagfors Minnesmuseum. Du får också uppleva livet på bruksorten och den omfattande musik- och idrottshistoria som präglade världsartistens uppväxt. En annan viktig bärare av vårt kulturarv är vår unika och charmiga dialekt som präglas av en varm humor och stor personlighet. Vi lovar att den får dig att känna dig precis som hemma och i mycket gott sällskap.

Modiga invånare och eldsjälar

Modigt fôlk – Hagfors kommuns största och viktigaste tillgång är invånarna. I Hagfors är alla ambassadörer för den ort de bor, lever och verkar i och tillsammans bidrar alla till hur Hagfors kommun är och vad vi ska vara. Invånarnas härliga dialekter och genuina humor gör dem till ett levande och jordnära folk. Här skapar de tillsammans en levande landsbygd och lägger grunden för ett starkt, givande och aktivt samarbete mellan lokala företag, föreningar och Hagfors kommuns verksamheter. Det finns många eldsjälar i Hagfors kommun, och i en tid när landsbygden avbefolkas behöver vi återigen visa det mod och den eld som finns inom oss.

Näringsliv och utbildning

I Hagfors kommun finns ett varierat näringsliv med många framgångsrika och växande företag. Kommunen har förmånen att husera flertalet världsledande företag där såklart Uddeholms AB ligger i spetsen. Delar av kommunens näringsliv agerar på en global marknad med verksamhet eller export till världens alla kontinenter och idag ligger vi högt över rikssnittet när det gäller hög exportandel.

Det internationella näringslivet och den goda maten är två av kommunens styrkor där Hagfors specifikt pekat ut högklassig tillverkningsindustri, stålproduktion, besöksnäring och livsmedelsproduktion som de viktigaste näringarna att satsa på och marknadsföra framöver.

Alla skolor i kommunen är kommunala, det finns ännu ingen friskola i Hagfors kommun. Däremot finns fem fristående förskolor. I Hagfors kommun ingår simskola i undervisningen. Elever som behöver ytterligare simundervisning erbjuds stödinsatser under läsåret.

Boende och Camping

I Hagfors kommun finns det bostadsområden och boendealternativ för alla smaker. Här finns villor med sjöutsikt, mindre hus i skogsbrynet och lägenheter mitt i centrum. Hos oss är det nära till det mesta; skolor, arbetsplatser, butiker och vackra naturområden. Här har vi samlat nyttig information för dig som bor eller vill bo i Hagfors kommun. Vårt kommunala bostadsbolag heter Hagforshem AB.

Är du besökare till vår kommun? Vill du sova under bar himmel vid Klarälvens strand? Är det kanske en egen stuga med avskilt läge du söker? Eller vill du ha det bekvämt i en hotellsäng och få frukosten serverad nästa morgon? Med närheten till naturen har du möjligheten att få både lyx och vildmark vart du än väljer att ställa ner din resväska. På Rådastrands Camping erbjuds glamping (glamourös camping) i deras helt unika safaritält som har både kök, vardagsrum och sovrum.

Aktiviteter

Visa alla