Låt naturen leda dig

De bästa sätten att komma nära naturen är att vandra eller cykla. I Hagfors kommun kryllar det av stigar och leder som väntar just på dig. Korta och långa, lätta och lite mer utmanande – här finns det något för alla. Och när benen hittar sin lunk, ja då dröjer det inte länge förrän tankarna hittar sin och vandrar iväg. Naturens skönhet får dig att lyfta blicken och se bortom vardagens alla måsten och krav.

Upplev Hagfors från cykelsadeln

Ett fartfyllt alternativ till att upptäcka Hagfors till fots är att cykla. Gillar du att mixa naturupplevelser med ett högt tempo kan du åka mountainbike på någon av våra flertalet leder. Vill du ta det lite lugnare kan du både vandra och cykla på Klarälvsbanan en 90 km lång naturupplevelse på bilfri asfalt från Uddeholm i norr till Karlstad i söder. I Uddeholm tar Klarälvsleden vid. Följ den 120 km långa leden ända upp till Sysslebäck.

Våra mountainbikeleder:

 • Ragnarök (svart)
 • Upplunden (grön)
 • Tre toppar (röd)
 • Två toppar (röd)
 • Blåbärskullen (blå)

Klarälvsbanan

Klarälvsbanan

Tre toppar

Hagfors kommun är en del av Biking Värmland, kvalitetssäkrade mountainbikeleder med gemensam skyltning och olika svårighetsgrader. Allt från lätt cykling till krävande endurocykling. Lederna erbjuder skyltning som fungerar både nationellt och internationellt, ett härligt sätt att uppleva vår underbara natur med allt den har att erbjuda. Idag finns fyra leder i kommunen. Tre toppar och Blåbärskullen i Ekshärad. I Hagfors finns enduroslingan Ragnarök samt ”tur och returslingan” Upplunden med start i Hagfors eller vid Värmlandsgården. Läs mer om lederna här.

Vandra i Hagfors

Vad kul att du vill vandra i Hagfors kommun! Med över 190 km leder finns här mycket natur och vildmark att upptäcka. Varför inte ta med familjen på en naturupplevelse i vildmarken? Eller ta en löparrunda på ett av våra många motionsspår?

Halgåleden

Mana-Örbäcken

Mana

Lillsjön

Våra vandringsleder i Hagfors:

 • Brattfallet, Halgåleden
 • Åsenslingan
 • Svartåleden, Brattforsheden
 • Rundslinga Värmlandsgården
 • Sagostigen
 • Tre toppar och Två toppar
 • Alfaleden och Valpleden
 • Hyttdalens vandringsstig
 • Finnvägen

Läs mer om våra leder i vår broschyr som du kan ladda ner här:

Här nappar det

Du sätter betet på kroken och kastar i flötet. Små ringar bildas på vattnets yta och skapar små tillfälliga avtryck i den spegelblanka sjön. Nu är det bara att vänta. Du lutar dig tillbaka och ser dig omkring. Sjön ligger inbäddad i vacker natur och inte en människa finns i sikte. Lugnet börjar komma, kroppen varvar ner. Du hinner reflektera och ta dig tid i tystnaden. Plötsligt spänns linan, flötet dyker snabbt under ytan och du riktar allt fokus mot det som finns i andra änden. Kanske blir det nygrillad abborre till kvällsmat?

Här i Hagfors kommun finns det gott om fina platser där du kan vakta ditt flöte, oavsett om du är nybörjare eller proffs. Fiska harr, lax och öring i den livliga Klarälven, kommunens ryggrad och Sveriges längsta älv. Fiska abborre, gädda och vitfisk i trolska skogssjöar. Vintertid lockar isfisket. Inte mycket går upp mot den naturupplevelse pimpelfiskaren får en strålande vinterdag när isen ligger tjock och Kung Bore har bäddat in landskapet med ett mjukt, vitt snötäcke.

Kom ihåg att köpa fiskekort innan du ger dig ut för att testa fiskelyckan. Med kommunfiskekortet får du fiska i de festa sjöar av skiftande karaktär och den del av Klarälven som finns i Hagfors kommun. Är du under 16 år fiskar du gratis. Du får även en karta över vilka vatten som ingår. Vill du fiska i andra sjöar löser du ett kort hos den lokala fiskevårdsföreningen. Här kan du köpa kommunfiskekortet.

Vattenaktiviteter

I magiska Hagfors finns det gott om vatten att utforska genom att paddla kanot eller kajak, eller kanske vill du testa SUP?

Några av våra populära paddelleder:
– Svartälven
– Klarälven
– Rottnan
– Rådasjön-Lidsjön
– Upplunden-Deglunden

SUP, Lidsbron

Kajak, Lillsjön