Hammarö kulturbygd

Upplev kulturbygden på Hammarö längs med Vänerns klippor och naturstråk som slingrar sig förbi de gamla byggnaderna som bär på otaliga historier om tider som passerat. Här finns något att se för både små som stora. Ta med dig dina sinnen och utforska fiskarsamhället som växte fram för många år sedan.

Nära till kulturupplevelser i Hammarö skärgård

Lär dig mer om det gamla fiskarsamhället vid en vik intill museiudden vid Vänern.

I hjärtat av Hammarö kulturbygd

I Hammarö har du alltid nära till en kulturupplevelse. En ö fylld med historia, sevärdheter och stolta traditioner, som du med nyfikenhet kan uppleva både som boende och som turist. Visste du till exempel att Hammarö är ett gammalt fiskarsamhälle, som vi faktiskt i många avseenden kan märka av än idag. 

Förutom vår vackra gamla kyrka och Skärgårdsmuseet finns även Hembygdsgården, Sockenstugan från 20-talet, Hammars gård och gravhögar från vikingatiden. Dessa är alla väl värda ett besök. Dessutom är Hammars udde ett populärt utflyktsmål med sin vackra natur, sina vandringsstigar och ett fågeltorn. 

Hammarö skärgårdsmuseum

Hammarö skärgårdsmuseum ligger vid en vacker vik vid Vänern. Från museiudden är det inte långt ut till Storvänern, innanhavet som i många generationer gett bärgning till öns fiskare och fiskarbönder. Här har de byggt, rott och seglat sina snipor, formade av Vänern sedan vikingatiden. Så småningom försågs farkosterna med taktfast dunkande råoljemotorer, som senare ersattes av modernare maskiner för diesel och bensin.

I museet kan du uppleva en unik samling föremål från det gamla vänerfisket, med utblickar mot kulturhistoriskt intressanta platser i norra Vänerskärgården. Du får reda på mer om de familjer som befolkade fyrarna från 1850-talet fram till början av 2000-talet. I båtskjulet finns olika typer av farkoster, och under sommartid ligger båtar vid bryggan. På land hittar du redskap som hörde till det dagliga livet i det gamla fiskarsamhället. 

Aktiviteter

Visa alla