Om Hammarö

På Hammarö är du alltid nära. Nära vattnet, skogen, staden och naturen. Vi är även nära varandra. Förutom spännande skärgårdsäventyr kan du ta del av ett rikt naturliv i skogen – på häst, till fots eller genom golf och andra utomhusaktiviteter. Här finns även staden och fastlandet nära för ett större utbud av mat, shopping och kulturupplevelser.

Skärgårdskommun i Värmland

Vår skärgård hör till de vackraste delarna av Vänerskärgården och ligger nära såväl stad som natur. Tillsammans med sin omgivning bildar vår ö norra Europas största sötvattensskärgård bestående av skär, holmar och öar. I denna vackra miljö, med sjöslipade klippstränder, vindpinad tallskog och böljande vågor, kan du stanna för att fiska, bada uppleva naturen och lugnet. 

Lillängshamnen är Hammarös gästhamn. Den ligger centralt, med endast 5 minuters promenad till Skoghalls centrum, och är välbesökt av både båtfolk och landkrabbor. Sörvikshamnen har bland annat anordningar för upptagning och sjösättning av båtar, och ligger cirka 1,5 km från Skoghalls centrum. V:a Söön är en liten hamn som ligger ute i Vänern, söder om Sörvikshamnen. Denna lilla idyll är endast tillgänglig med båt och här finns också en av kommunens badplatser. 

En vacker Skärgårdskommun i Värmland

På Hammarö är du alltid nära vattnet, stranden och naturen

Sand mellan tårna eller klippbad

Vänern är Europas tredje största insjö – 5 560 kvadratkilometer och 106 meter på sitt djupaste ställe. Här finner du över 22 000 öar, holmar och skär. Kommunen ansvarar för sju badplatser av varierande karaktär, vilket gör att det finns en badplats för alla. Du väljer själv om du vill bada från en klippa eller sandstrand i egen vik eller där det finns glasskiosk.

  • Mörudden. Väbesökt badplats med stora gräsytor, sandstränder, handikappramp, grillplats, lekplats, kiosk, restaurang, camping och toaletter.
  • Västra Söön. Badplats på ön med sandstrand belägen söder om Möruddens badplats och hit tar du dig endast med båt. Det finns handikappanpassade toaletter och båtbrygga.
  • Räggårdsviken/Bonäsudden. Välbesökt strandparti året runt med en vandringsled som går förbi viken där det finns en attraktiv badplats för alla. Här finns torrtoaletter, omklädningshytter, grillplats och relativt nära parkeringsplatser.
  • Getingberget. Mycket barnvänligt med lekplats och långgrunt. Här blir badvattnet lätt varmt soliga sommardagar. Hit går det lätt att ta sig med både cykel och bil. Här finns toaletter, omklädningshytter och grillplatser. Här är det gott om parkeringsplatser.
  • Lillängsviken. Liten badplats med sandstrand, gräsytor och grillplats. Längre ut ligger flera klippbad. Toalett finns i Lillängshamnen 250 meter från badplatsen.

I hjärtat av Hammarö kulturbygd

I Hammarö har du alltid nära till en kulturupplevelse. En ö fylld med historia, sevärdheter och stolta traditioner, som du med nyfikenhet kan uppleva både som boende och som turist. Visste du till exempel att Hammarö är ett gammalt fiskarsamhälle, som vi faktiskt i många avseenden kan märka av än idag. 

Förutom vår vackra gamla kyrka och Skärgårdsmuseet finns även Hembygdsgården, Sockenstugan från 20-talet, Hammars gård och gravhögar från vikingatiden. Dessa är alla väl värda ett besök. Dessutom är Hammars udde ett populärt utflyktsmål med sin vackra natur, sina vandringsstigar och ett fågeltorn. 

Hammarö skärgårdsmuseum

Hammarö skärgårdsmuseum ligger vid en vacker vik vid Vänern. Från museiudden är det inte långt ut till Storvänern, innanhavet som i många generationer gett bärgning till öns fiskare och fiskarbönder. Här har de byggt, rott och seglat sina snipor, formade av Vänern sedan vikingatiden. Så småningom försågs farkosterna med taktfast dunkande råoljemotorer, som senare ersattes av modernare maskiner för diesel och bensin.

I museet kan du uppleva en unik samling föremål från det gamla vänerfisket, med utblickar mot kulturhistoriskt intressanta platser i norra Vänerskärgården. Du får reda på mer om de familjer som befolkade fyrarna från 1850-talet fram till början av 2000-talet. I båtskjulet finns olika typer av farkoster, och under sommartid ligger båtar vid bryggan. På land hittar du redskap som hörde till det dagliga livet i det gamla fiskarsamhället. 

Fabriken som skapade ett blomstrande samhälle

Sagan om Skoghalls Bruk startade i timmermagasinet Järnvågen i hamnen där Hammarös fattiga bönder och fiskare arbetade med att väga timret som sedan färdades vidare över älvens vatten. Allting tog sin början redan på 1800-talet när stora fartyg använde Skoghall som hamnplats för att lasta av frakt till pråmar eller mindre båtar som roddes eller stakades vidare på Klarälven. Innan godset från bruken i norr lastades om vägdes det inne i timmermagasinet Järnvågen som fungerade som en del av Uddeholmsbolagets transportsystem. Uddeholmsbolaget var från början ett svenskt järn- och skogsindustriföretag med flera bruk runtom i Värmland. Bolaget köpte udden vid Skoghall och byggde senare en ångsåg som var oberoende av vattenkraft och därför kunde placeras vid kusten intill hamnarna. 1917 byggdes sulfitfabriken efter att Uddeholmsbolaget flyttat hela sin skogsindustri till Hammarö. På kort tid blev Skoghallsverken en mycket central och viktig plats för bolagets industri med flera tusen anställda. Skoghallsverken har varit med och bidragit till uppbyggnaden av många platser på Skoghall så som bostäder, badhus, Skoghallsparken, Folkets Hus och mycket mer. Från det att sulfitfabriken öppnade 1917 har Skoghalls Bruk bedrivit sin verksamhet framåt och är idag en kartongfabrik som producerar klimatsmart kartong till livsmedelsförpackningar över hela världen.

Om du färdas från Karlstad ut mot Hammarö åker du förbi Nolgårds industriområde som under de senaste åren växt fram till att bli ett attraktivt köpcentrum med flera butiker och verksamheter som tillsammans bidrar till att ett handelsområde växer fram. Väl framme i Skoghalls centrum finns allt du kan tänkas behöva – från klädbutiker till mataffärer, systembolag och restauranger. Gör sedan ett besök på Hammarös egna guldkust Lillängshamnen som ligger på promenadavstånd från Skoghalls centrum. Där hittar du Lillängshamnens Fiskrökeri vilket bedrivs av riktiga yrkesfiskare som röker all sin fisk på plats i sjöbodarna.

Aktiviteter

Visa alla