Om Hammarö

På Hammarö är du alltid nära. Nära vattnet, skogen, staden och naturen. Vi är även nära varandra. Förutom spännande skärgårdsäventyr kan du ta del av ett rikt naturliv i skogen – på häst, till fots eller genom golf och andra utomhusaktiviteter. Här finns även staden och fastlandet nära för ett större utbud av mat, shopping och kulturupplevelser.

En vacker Skärgårdskommun i Värmland

På Hammarö är du alltid nära vattnet, stranden och naturen

Skärgårdskommun i Värmland

Vår skärgård hör till de vackraste delarna av Vänerskärgården och ligger nära såväl stad som natur. Tillsammans med sin omgivning bildar vår ö norra Europas största sötvattensskärgård bestående av skär, holmar och öar. I denna vackra miljö, med sjöslipade klippstränder, vindpinad tallskog och böljande vågor, kan du stanna för att fiska, bada uppleva naturen och lugnet. 

Lillängshamnen är Hammarös gästhamn. Den ligger centralt, med endast 5 minuters promenad till Skoghalls centrum, och är välbesökt av både båtfolk och landkrabbor. Sörvikshamnen har bland annat anordningar för upptagning och sjösättning av båtar, och ligger cirka 1,5 km från Skoghalls centrum. V:a Söön är en liten hamn som ligger ute i Vänern, söder om Sörvikshamnen. Denna lilla idyll är endast tillgänglig med båt och här finns också en av kommunens badplatser. 

Restauranger och aktiviteter

Till populära Lillängshamnens fiskrökeri färdas både Hammaröbor, Karlstadbor och utomstående för att att göra ett besök. Fiskgrossisten är ett gammalt familjeföretag som gått i arv i generationer och röker sin egen fisk på plats efter familjens hemliga alspånsblandning och unika rökprocess. Den milda och lena röksmaken som rökeriet får fram passar utmärkt till både julbordet och en somrig sallad.

På restaurang Udden som ligger precis vid Möruddens strand med 180 graders sjöutsikt bidrar till en restaurangupplevelse utöver det vanliga. Här serveras lunch och A la carte och även möjlighet till catering. Läs mer på restaurang Uddens hemsida: www.moruddensbrygga.se

I Skoghalls centrum kan du avnjuta mat på flera olika lunchrestauranger och pizzerior i nära anslutning till varandra. Senaste tillskottet är Tod Sushi & Thai.

Historia och kultur

Sagan om Skoghalls Bruk startade i timmermagasinet Järnvågen i hamnen där Hammarös fattiga bönder och fiskare arbetade med att väga timret som sedan färdades vidare över älvens vatten. Allting tog sin början redan på 1800-talet när stora fartyg använde Skoghall som hamnplats för att lasta av frakt till pråmar eller mindre båtar som roddes eller stakades vidare på Klarälven. Innan godset från bruken i norr lastades om vägdes det inne i timmermagasinet Järnvågen som fungerade som en del av Uddeholmsbolagets transportsystem.

Uddeholmsbolaget var från början ett svenskt järn- och skogsindustriföretag med flera bruk runtom i Värmland. Bolaget köpte udden vid Skoghall och byggde senare en ångsåg som var oberoende av vattenkraft och därför kunde placeras vid kusten intill hamnarna. 1917 byggdes sulfitfabriken efter att Uddeholmsbolaget flyttat hela sin skogsindustri till Hammarö. På kort tid blev Skoghallsverken en mycket central och viktig plats för bolagets industri med flera tusen anställda.

Skoghallsverken har varit med och bidragit till uppbyggnaden av många platser på Skoghall så som bostäder, badhus, Skoghallsparken, Folkets Hus och mycket mer. Från det att sulfitfabriken öppnade 1917 har Skoghalls Bruk bedrivit sin verksamhet framåt och är idag en kartongfabrik som producerar klimatsmart kartong till livsmedelsförpackningar över hela världen.


Näringsliv och utbildning

Om du färdas från Karlstad ut mot Hammarö åker du förbi Nolgårds industriområde som under de senaste åren växt fram till att bli ett attraktivt köpcentrum med flera butiker och verksamheter som tillsammans bidrar till att ett handelsområde växer fram. Väl framme i Skoghalls centrum finns allt du kan tänkas behöva – från klädbutiker till mataffärer, systembolag och restauranger. Gör sedan ett besök på Hammarös egna guldkust Lillängshamnen som ligger på promenadavstånd från Skoghalls centrum. Där hittar du Lillängshamnens Fiskrökeri vilket bedrivs av riktiga yrkesfiskare som röker all sin fisk på plats i sjöbodarna.

Aktiviteter

Visa alla