Hero Badge

För hela familjen

Tips & guider

Karlskogas smultronställen

3 minuters läsning

Karlskogas smultronställen

Vandringsleder i vacker natur, fina picknickplatser och sköna stränder där du kan ta ett svalkande dopp. Här tipsar vi om några av Karlskogas bästa smultronställen.


Att få vandra på slingriga stigar genom vacker natur, grilla en korv vid en grillplats, beundra den fina utsikten vid en sjö eller bara sitta ner och njuta av vad naturen har att ge. Den möjligheten är verkligen en förmån att värna om och det gör vi här.

I Karlskoga finns flera naturreservat runtom där du kan gå i natursköna och magiska miljöer. Upplev en 10 till 20 meters djup bäckravin i Bullerdalens naturreservat i östra Karlskoga eller fågelskåda i ett av Fisksjöns fågeltorn. Friluftsområdet Lunnedet och Knappfors slussar är ett populärt besöksmål. Här finns badplatser, vandringsleder, båtiläggningsplats, gästbrygga, restaurang, café och camping. I området finns det en bergsmansgård från 1700-talet som idag används som servering och en tillgänglighetsanpassad promenadstig. I Lunnedets firas årligen valborgsmässoafton, midsommarafton och under jul arrangeras det trevliga julmarknader.

Runtom Karlskoga finns det förutom naturreservat många insjöar och vattendrag där du både kan åka båt och fiska. Möckeln bjuder till exempel på många fina platser att bada och njuta på, där du bland annat kan ta dig fram på en SUP-bräda. Ta på vandringskängorna och ta del av alla Karlskogas natursköna vandringsleder där du kan ta del av både lugna och härliga miljöer samt delar av Karlskogas historia. Gör en utflykt längs den 13 kilometer långa Lunnedsleden som bjuder på flera fina rastplatser med möjlighet att grilla. Vid rastplatsen Knappedshöjden kan du njuta av vyn över hela södra delen av Bergslagskanalens sjösystem.

Längs Tio sjöars led kan du se en av Skandinaviens största flyttblock, och längs Åsjöleden vid Knappfors finner du den gamla eken där Hertig Carl i mitten av 1500-talet skar in sitt namn när han namngav Karlskoga. Åsjöleden på hela 26 kilometer går från Knappedet vid Lunnedet i Karlskoga till Lårhöjden nordost om Storfors.

Tycker du om mer fart finns det förutom våra härliga vandringsleder många cykelleder i Karlskoga där du kan uppleva vad naturen och Karlskoga har att erbjuda.

Cykellederna varierar på längd mellan 22 och 47 kilometer med olika underlag.

För dig som är träningsintresserad kan du motionera i den omtalade hälsotrappan med en fantastisk utsikt längst upp i Rävåsens naturreservat i centrala Karlskoga. Du kan också ta ett varv eller två i ett av de flera motionsspåren som under vinterhalvåret även görs om till populära skidspår.

Hälsotrappan i Rävåsens naturreservat. Foto: Sirpa Ukura

I Karlskoga finns ställplatser bara några meter från Möckeln.

Centralt i Karlskoga finns många härliga parker och grönområden som ger liv till stadens kärna. En av dessa är Ekmansdalen som är en oas mitt i staden året om. Parken var från början en bäckravin som idag är en mysig och rofylld plats som besöks dagligen. Ett stenkast från Karlskogas centrum är grönområdet Näset och strandpromenaden längs sjön Möckeln. På Näset finns två härliga stränder med närliggande restaurang, kiosk och minigolf. Längs med strandpromenaden finns ett av stadens utegym och restaurangen Strandkanten som ligger i en idyllisk miljö med utsikt över Möckeln.

Vid Grönfeltsudden i Karlskoga finns en ställplats för husbilar med gångavstånd till centrala Karlskoga. På udden finns även en båtiläggningsplats och möjlighet för aktiviteter för alla åldrar på käpphästbana, parkourbana och pumptrackbana samt skatepark och badplats.


Tillbaka till startsidan