1972 jobbade Roine Jansson ett år i Dannemora gruvor, innan han började sina konststudier. Under tiden på Konstfack, började han översvämmas av minnen ifrån gruvan. 1976 återvände han till Dannemora för att göra en utställning om gruvarbetet, med stöd från Konstnärscentrum och gruvindustriarbetareförbundet.
1978 var utställningen färdig och vandrade runt i Sverige, Norge och Finland under tre år. Tiden i gruvan fick en stor betydelse för hans konstnärliga arbete och de val han har gjort genom åren. En fortsättning var att skildra det som hände med malmen, både här hemma och i Vallonien samt i Frankrike och med människan i centrum. Sedan 1997 har Roine gjort närmare trettio resor till Vallonien och stannat som längst två månader åt gången, framför allt i Liège och Charleroi.
Där har han besökt masugnar, stålverk och valsverk för att teckna dessa miljöer. Samtidigt sökte han upp arbetare som hade jobbat i där, för att teckna deras porträtt. Det skedde i samarbete med Mirroir Vagabond och les Maison Medical där han fick följa med läkarna på hembesök till patienter som ville berätta om sina liv.
Mellan åren 2002 och 2006 samarbetade Rione i ett projekt med Metallindustriarbetareförbundet, där han åkt runt till alla svenska gruvor, där han tecknat, målat och intervjuat gruvarbetarna om deras liv och arbete. På varje gruvort blev det sedan en utställning som växte i omfattning. På det sättet förändrades utställningen och byggdes ut undan för undan.
Parallellt så jobbade han med ett projekt i Belgien om kvinnors liv och arbete på dessa orter. Ett arbete som fick en uppföljning i en utställning som gjordes på det kommunala museet i Huy under 2020. I arbetet som konstnär så är det framför allt människan som Roine vill lyfta fram, människor i arbete, människor som är osynliggjorda i dagens samhälle.
Karlskogas konsthall med ständigt nya utställningar.
Karlskoga Konsthall
Kungsvägen 47, Tingshusparken, 69131 Karlskoga
Karlskoga centrum, mittemot Karlskoga kyrka.