Karlstad-regionens feriefavoritter venter på deg

3 minuters läsning

Foto:

Linn Malmén

Karlstad-regionens feriefavoritter venter på deg

Kos deg med god mat og nøye utvalgt drikke i kombinasjon med kunst, båtturer og spesialdesignet lintøy.

Forshagas perler

Start besøket ved den brusende fossen Dejeforsen i Klaraälven, inntil den gamle kraftstasjonen fra tidlig 1900-tallet. Det unike kunstgalleriet er fylt med spennende samtidskunst og i den økologiske kaféen Culinarium Café kan du nyte en lunsj eller “fika” – kaffe og hjemmebakst – før du setter kursen mot Dömle Herrgård Spa & Resort. Med sitt førsteklasses kjøkken med egen vinkjeller kan denne herregården garantere deg et herlig måltid med noe godt å drikke. Unn deg en behandling i deres spa, eller bare nyt en rolig stund i et av bassengene. Ønsker du heller noe som øker pulsen? Da kan du fyre løs på deres padelbaner eller golfbanen Forshaga-Deje GK. Middag serveres i herregårdens matsal, der du skjemmer bort smaksløkene før en god natts søvn venter i et av herregårdsrommene.

Bypuls i Karlstad 

Etter frokost er det på tide å sette kursen mot Karlstad, Värmlands største by. Formiddagen starter med et besøk til Sandgrund Lars Lerin. Lerin er én av Sveriges mest populære forfattere og kunstnere, og i hans eget permamente galleri finner du verker med en helt unik karakter. Lerins inspirasjon er hentet fra dyr, natur, mennesker og reiser  –  blant annet fra Norge. Kunstgalleriet har også gjesteutstillinger, og i butikken finner du blant annet bøker, postkort og plakater som er eksklusive for nettopp Sandgrund.

Galleriets nærmeste nabo er Värmlands Museum, og museets store røde hus ligger blant de majestetiske trærne i Museiparken. Museet har både permanente og midlertidige utstillinger –  her samles kunst, foto og lokalhistorie og, ikke minst, en barnevennlig avdeling sentrert rundt det berømte lille spøkelset Laban. 

Etter besøket kan du rusle gjennom Karlstad sentrum via Stora Torget mot Indre Hamn. Er du heldig blir du møtt av en herlig kaffeduft, for i indre Hamn ligger nemlig Löfbergs kaffebrenneri og kaffebar. Slukk kaffetørsten i kaféen i første etasje på brenneriet, opplev kaffesmaking på sitt beste eller bli med på en guidet omvisning på fabrikken.

Ønsker du heller å fortsette oppdagelsesreisen, kan du ta turen til båtbussen lenger inn i havnen. Båtbussene fungerer som vanlig kollektivtransport, og lar deg oppleve elvbyen Karlstad på en praktisk måte. Båtbussen har flere ulike ruter innenfor de sentrale delene av byen, men også ut i Vänerskärgården, til Hammarö og Borgvik. Når du kommer tilbake til Indre Hamn er det på tide med middag på en av restaurantene langs bryggen. Her finner alle noe som faller i smak, både når det gjelder mat og drikke.

Avslutt kvelden ved å sjekke inn på Clarion Collection Hotell Bilan, et hotell med en fascinerende historie. Bak muren ligger Värmlands gamle fengsel og i kjelleren er cellene bevart i et fengselsmuseum. Her har flere av Sveriges mest beryktede fanger bodd, og på hotellrommene kan man finne anekdoter og spor fra de tidligere fangene.

Kulturhistorie og design i Grums

Våkn opp til en ny dag og kjør bilen mot vakre Borgvik like utenfor Grums. Her, midt på landsbygda i Värmland, finner du Sliperiet, et moderne kunstgalleri i omgivelser preget av sterk kulturarv. Om sommeren er huset fylt av liv og utstillingene byr på både svenske og internasjonalt anerkjente navn.

Legg siste stopp på reisen til Mimmi Design i Pikenberg. Du kommer deg hit via en svingete vei gjennom skogen. I dette atelieret skapes klær av det naturlige materialet lin, og inspirasjon til designene hentes fra naturens stillhet, fuglekvitter og farger. Klærne selges i butikken og er kjent for sitt unike, tidløse og fargerike design. Mimmi arrangerer også kunstutstillinger hver vår og sommer.