10 tips till barnfamiljen!

3 minuters läsning

Foto:

Christine Holm

10 tips till barnfamiljen!

Ta med familjen till Karlstad i sommar! Susa genom trädtopparna i skogen, klappa getter i Mariebergsskogen eller hälsa på hos Lilla spöket Laban på Värmlands Museum. Här finns något för alla. Varmt välkommen!

1. Mariebergsskogen

Mariebergsskogen är Karlstads vackra stadspark där hela familjen kan leka, lära och upptäcka naturens och djurens hemligheter. Här finns något att se och göra för barn i alla åldrar. Öppet alla dagar om året och det är fri entré.

2. Högt & Lågt

I skogsbrynet på Skutberget ligger höghöjdsbanan Högt & Lågt. Här finns många olika banor att välja på, både närmare marken och ziplinebanor i trädtopparna. Hela familjen kan ha roligt och klättra tillsammans, bara du är över 80 centimeter lång.

3. Vildaparken

Vildaparken är en aktivitetspark med fri entré som ligger i Väse, strax utanför Karlstad. Det är en spontanidrottsplats med skatepark, en kortare downhillbana för cykelfantasterna och en låghöjdsbana med hinder där hela familjen kan klättra, hoppa, balansera och ha roligt tillsammans.

4. Båtbuss

Slussa runt på en guidad stadstur på Klarälven, eller stig ombord i Inre hamn och gör en utflykt till en solvarm klippa med härliga bad på Västra Långholmen eller vackra Jäverön. Läs mer om de olika linjerna på Karlstads kommun.

5. Sightseeing i stan med rundturståget

Rundturståget Loke avgår från Stora torget varje dag under sommaren. Välj mellan två olika turer, Älvturen eller Stadsturen, eller varför inte ta med familjen och åk båda två. Varje tur tar cirka en halvtimme och går längs älven, gator och torg.

6. Värmlands Museum

Värmlands Museum kan du besöka lekutställningen Sandbergs Sagovärld och hälsa på Lilla Anna, Långa Farbrorn och Spöket Laban. Här finns, förutom permanenta och tillfälliga utställningar, en museibutik, café och restaurang, skaparverkstad, ett framtidslabb och mycket mer.

7. Brigadmuseum

Brigadmuseum är ett militärt upplevelsemuseum, här får du följa med på en tidsresa från 1945–1991 och se hur Kalla kriget påverkade Sverige. Utställningarna är interaktiva och det mesta får du klättra på, röra vid och utforska med alla sinnen.

8. Sundstabadet

Sundstabadet kan ni leka, motionera eller koppla av. Svischa ner för rutschkanor, njut av värmen i de stillsamma lagunerna eller simma ut i utomhuspoolen. För de allra minsta finns mindre pooler med varmare vatten och välkända lekfigurer från Sandbergs sagor.

9. Bada i Vänern

På varma och soliga dagar är det bad i Vänern som gäller! I Karlstadsområdet finns många fina stränder och badplatser. Vill ni bada från klippor på Skutberget, leka på den 400 meter långa sandstranden på Bomstadbaden eller kanske ta ett dopp mer centralt i Mariebergsskogen? Hitta familjens favorit här!

10. Liljenäs gård

Liljenäs gård, strax utanför Karlstad, finns ett glass-och våffelcafé med egenkomponerade glasskreationer, en gårdsbutik med närproducerade varor samt en champinjonodling. Ett mysigt utflyktsmål med härlig ”på landet”-känsla för både stora och små.