Allt för ditt cykeläventyr

2 minuters läsning

Allt för ditt cykeläventyr

Cykla med Klarälvens glittrande vatten som sällskap på Klarälvsbanan. Anta utmaningen att ta dig runt Sveriges största sjö på Vänerleden. Eller varför inte börja i grannlandet Norge och ta dig hela vägen till Karlstad via Unionsleden. Här finns cykeläventyr av olika slag som passar dig med landsvägscykel, gravelbike eller om du är en glad amatör på en helt vanlig hoj!

Klarälvsbanan

Upplev den härliga känslan att cykla på helt bilfri asfalt. Klarälvsbanan är en 90 kilometer lång cykelled som löper längs en gammal banvall och sträcker sig ända till Uddeholm. Starta vid Kroppkärrssjön i Karlstad och färdas från ett öppet jordbrukslandskap i söder till den djupa skogen i norr. Vill du cykla ännu längre kan du fortsätta på den anslutande Klarälvsleden. Vid Klarälvsbanans start och slut, både i norr och söder, ansluter Klarälvsleden som erbjuder ytterligare äventyr i fantastisk natur. Den 130 kilometer långa Klarälvsleden går från skärgård till vildmark och består av en nordlig och sydlig del. Den norra delen från Uddeholm till Sysslebäck är 120 kilometer lång och går på befintliga asfalt- och grusvägar. Den södra delen från Hammarö till Karlstad är 10 kilometer lång och går på cykelbanor och genom samhällen. Här kan du få totalt 220 kilometer cykelupplevelse!
https://visitvarmland.com/destinationer/klaralvsbanan/

Unionsleden

Unionsleden är Sveriges fjärde nationella cykelled och sträcker sig från Moss i Norge till Karlstad. Leden mäter totalt 350 kilometer och du cyklar genom ett vackert och omväxlande landskap där du passerar byar, sjöar och skog. Unionsleden går på en blandning av lågtrafikerade asfalterade småvägar, grusvägar och cykelbanor och är uppdelad i sju olika etapper:
Moss – Askim, 45,5 km
Askim – Töcksfors, 57 km
Töcksfors – Lennartsfors, 41 km
Lennartsfors – Bengtsfors, 46 km
Bengtsfors – Edsleskog, 42,8 km
Edsleskog – Borgvik, 60 km
Borgvik – Karlstad, 60 km
Välj den etapp som passar dig eller anta utmaningen och kör hela sträckan!
https://www.unionsleden.com/

Vänerleden

Vänerleden går hela vägen runt landets största sjö och är cirka 64 mil lång. Leden är uppdelad på fyra etapper som alla bjuder på många sevärdheter och besöksmål utefter vägen.
Karlstad – Mariestad, 184 km
Mariestad – Vänersborg, 120 km
Vänersborg – Åmål, 110 km
Åmål – Hammarö – Karlstad, 151 km
Dessa fyra etapper är också uppdelade på mindra kortare dagsetapper för den som vill cykla i ett lugnare tempo och uppleva saker längs vägen. Leden går genom vacker och varie­rande natur och på många ställen nära vattnet. Själva underlaget och vägarnas utformning skiftar. Ibland går leden längs avskilda cykelbanor och ibland längs mindre vägar med låg hastighet och trafik. På en del sträckor går leden på grusväg. Vänerleden är Sveriges  sjätte nationella cykelled och ett spännande projekt för den cykelsugne!
https://www.vanerleden.se/