Avkoppling och upplevelser i Karlstadsregionen

4 minuters läsning

Avkoppling och upplevelser i Karlstadsregionen

Grums, Forshaga, Karlstad, Kil och Hammarö bjuder in till sköna stunder, välsmakande matäventyr och högklassiga aktiviteter. Ta med någon du tycker om och upplev Karlstadsregionens varierande utbud.

Modernt i historisk miljö

Börja ditt besök i Karlstadsregionen i mysiga Borgvik strax utanför Grums. Här, mitt på den värmländska landsbygden, hittar du Sliperiet. En modern konsthall i en miljö präglad av kulturarv. Ägaren och grundaren är Oscar Magnusson, också känd som sångaren i Sven-Ingvars. Under sommaren fylls huset med liv och utställningarna bjuder på både svenska och internationellt kända namn. I år finns konstnärer som Albin Liljestrand och Johanna Robleto på väggarna. Borgviks gamla träsliperi & Massafabrik har lockat stora mängder besökare i sina nya kläder som konsthall sedan starten 2009. För en oförglömlig lunch rekommenderas konsthallens egen restaurang — Sliperiet Gastronomi. Här serveras mat gjord från grunden med nordiska råvaror i fokus när krögaren Niclas Pettersson och hans kockteam står för matlagningen.   
sliperietiborgvik.se/  

Passa på att gå en guidad tur runt i Borgvik och upptäck den vackra kulturmiljön. Här finns byggnader, värn och stridsvagnshinder som är väl bevarade från 1800-talet med mycket högt kulturhistoriskt värde och du kan lära dig mer om den rika historien från beredskapstiden. Kombinera med en övernattning på familjedrivna Kungskvarnen hotell och restaurang, där frukostbuffén som dukas upp i solskenet på verandan vid Borgviksälven är av lika hög klass som de övriga måltider som också står till buds för den som gillar att njuta av livets goda stunder. 
kvarneniborgvik.se 

Industriromantik och matupplevelser

 
Nästa dag fortsätter du ditt besök intill den brusande Dejeforsen i Klarälven där den Gamla Kraftstationen från tidigt 1900-tal finns. Den industriromantiska byggnaden är idag en fascinerande kulturarena med 11 meter i takhöjd och mycket av originalinteriören kvar. Här finns en unik konsthall med samtidskonst och under sommaren finns verk av bland andra Elin Klar, Ghost Ceramics Gbg och Niklas Pix Bodin. Vid lunchtid beger du dig till Culinarum Café, som med sina värmländska smaker och ekologiska råvaror även har en plats på White Guides cafélista. 
gamlakraftstationen.se

Styr sedan färden mot Karlstad. Här hittar du inte bara Sola utan även shopping, kultur samt flera evenemang och aktiviteter. En båtbusstur är ett utmärkt sätt att upptäcka Karlstad från ett nytt perspektiv och fungerar som den vanliga kollektivtrafiken på land. Glid fram på Klarälvens glittrande vatten och lär dig mer om stadens historia på den guidade turen. Visste du att hertig Karl, som sedan blev Karl den IX, grundade staden? Och vem var egentligen Sola i Karlstad? Båtbussen har flera linjer i de centrala delarna av Karlstad, men även till Vänerskärgården och bland annat Hammarö, Borgvik och Kristinehamn. När dagens båtäventyr är slut återvänder du till Inre hamn för en mysig middag. Här på bryggan äter du alldeles intill vattnet. Är tapas och goda viner något för dig? Då är Naviero det självklara valet. Är öl mer din melodi rekommenderas ett besök på Gränden Käk & Bärs. Med fokus på värmländska bryggerier och destillerier och gott kök. Vill du lära dig mer går det utmärkt att boka in dig på en ölprovning. 
naviero.se 
grandenkarlstad.se

Avkopplande spa på Karlstads äldsta hotell

För en god natts sömn checkar du sedan in på Elite Stadshotellet, ett stenkast från Stora torget och med Klarälven som närmaste granne. Hotellet med anor från 1870 har renoverats flera gånger genom åren och det senaste tillskottet är 45 nya rum och en rooftop bar som samsas med marmor, ädelträ, kristallkronor och stuckaturer från förr. Frukostbuffén är väl tilltagen och du går mätt och belåten härifrån. Byt sedan om till morgonrock och tassa in på Vana Spa, Stadshotellets nybyggda spaavdelning i toppklass. Njut av en avkopplande stund med olika pooler, hamam, ång- och torrbastu och upplevelseduschar. För att sätta extra guldkant på besöket – boka även in en spabehandling. Vad sägs om massage, ansiktsbehandling eller en av Vanas signaturbehandlingar bestående av saltskrubb, kurbad, mini-ansiktsbehandling och helkroppsmassage? Rena drömmen! 
elite.se/sv/hotell/karlstad/stadshotellet
elite.se/sv/vana-spa/karlstad/ 

Fler tips för dig som vill upptäcka mer av Karlstadsregionen  

Hammarö golfklubb 
Lillängshamnens restaurang 
Villa Fryksta  
Happie Camp 
Hammarö Art Gallery