Badplatser i Karlstad

3 minuters läsning

Badplatser i Karlstad

Sommaren är här med härlig sol och många svalkande bad! I Karlstad finns 19 badplatser som kommunen sköter. Varje badplats har sin charm – så passa på att utforska vilken som är din favorit i sommar.

Bad i Karlstad

Bilden visar badplatsen i Mariebergsskogen

I Karlstad är vattnet alltid nära. Här rinner Klarälven ut i Vänern och det är aldrig långt till närmaste badplats. Så varför inte passa på att ta ett dopp? De kommunala badplatserna sköts dagligen av Karlstads kommuns parkenhet under badsäsongen så att platserna hålls hela och rena. Innan säsongen drar i gång så kontrolleras sjöbotten genom att dykare går ner och kollar efter skräp och stenar. Badvattnet testas regelbundet och resultatet rapporteras in till Havs- och vattenmyndigheten som klassar badvattnets kvalitet som utmärkt, bra, tillfredsställande eller dåligt. Om det finns förhöjda bakteriehalter är vattenkvaliteten dålig och då ska du undvika att bada.

På havochvatten.se hittar du de kommunala badplatsernas aktuella badkvalitet. Om det finns algblomning i vattnet ska små barn inte bada och hundar ska inte dricka vattnet. På karlstad.se/badplatser och i appen Mitt Karlstad kan du läs mer om badplatserna. Visste du om att du även kan se badtemperaturen i realtid i appen? Pröva så får du se vad temperaturen ligger på i just din favoritbadplats! 

Tips på badplatser i Karlstad

Bomstadbaden

En långgrund badplats vid Vänern med 400 meter lång sandstrand. Badplatsen drivs i privat regi med camping, servering, minilivs, toaletter, vattenlek och separat hundbad.

Killstabadet

Ligger på västra sidan av sjön Gapern, 15 kilometer norr om Karlstad. På den här barnvänliga badplatsen finns omklädningsrum, dass, en liten sandstrand, brygga och långgrund sandbotten. 

Kroppkärrsbadet

En populär badplats på Södra Kroppkärr med sandstrand och gräsmatta. Här finns omklädningshytt, grillplats och ett tillgänglighetsanpassat dass. 

Mangenbaden

En stor badplats med två kilometer lång sandstrand vid sjön Mången, cirka fyra mil från Karlstad. Vid badet finns brygga, kiosk, omklädningsrum och toaletter. Här finns också camping, lekplats, minigolfbana och vacker tallskog 

Mariebergsskogens badplats

Badet är en del av Mariebergsskogen – Karlstads stadspark, med en härlig sandstrand och stora gräsytor. Här finns grillplats, toaletter, omklädningshytter, utedusch och kiosk samt lekplats, minigolfbana och beachvolleyplan.

Orrholmens badplats

Badplatsen ligger centralt i Karlstad på västra sidan av Orrholmsviken med en liten sandstrand. Här finns grillplats, omklädningshytt, dass, brygga och tillgänglighetsanpassad ramp.

Skutbergets badplats

Skutberget är en stor badplats vid Vänern med klippor och sandstränder. Delar av badplatsen är tillgänglighetsanpassad med ramp ned i vattnet, stig, toalett och grillplats. Här finns lekplatser, motionsspår, camping och stora gräsytor för lek.

Stora Björnrukan, södra Arnön

I naturreservatet Värmlandsskärgården vid Vänern finns långgrunda sandstränder och vacker natur. På södra Arnön i Väse, tre mil öster om Karlstad, finns badplatserna Lilla och Stora Björnrukan.

Örsholmens badplats

En populär badplats med två sandstränder och stora gräsytor i grönområdet vid industriområdet Örsholmen. Vid den lilla tjärnen finns omklädningshytt, grillplats och tillgänglighetsanpassad toalett.