En äkta halloween i spökstaden Karlstad

4 minuters läsning

En äkta halloween i spökstaden Karlstad

Halloween är en växande högtid i Sverige där allt fler går ut och ”trick och treatar” utklädda till häxor, blodiga zombies och annat otäckt. Enligt amerikansk tradition infaller Halloween alltid den 31 oktober, det är alltså då barnen kan gå ”bus eller godis”.

Om du har tröttnat på plastskelett och urkarvade pumpor men inte kan få nog av läskiga upplevelser så har vi här samlat några platser där det sägs spöka på riktigt! Bakom Karlstads soliga och glada fasad döljer sig nämligen både kallblodiga präster och avrättningsplatser. Med vår starka berättartradition behöver du inte leta länge innan du hittar en plats med en besynnerlig och riktigt otäck historia.

Hotell Bilan

Hotel Bilan

Hotellet var tidigare ett länsfängelse mellan åren 1847 – 1968. Hotellet sägs nu vara mycket hemsökt och gäster har klagat på oväsen från ovanvåningen. Här huserar det ökända spöket Sillbodalsprästen som hade förgiftat gamla människor genom att hälla arsenik i nattvardsvinet och dömdes därför till döden. Men den 25 november 1865 hängde han sig i sin cell på andra våningen med hjälp av ett lakan som han hade surrat runt en hårborste runt fönstrets galler. Längst ner i hotellets källare finns celler kvar, vågar du gå in och stänga dörren om dig? Här kan du verkligen känna efter hur det var att sitta inlåst. Annars kan du övernatta på hotellet som ligger nära det mesta i stan.

Läs mer och boka rum (om du vågar) här:
https://visitvarmland.com/karlstad/boende/hotell-pensionat/clarion-collection-hotel-bilan

Apertins herrgård

Apertins herrgård

Enligt sägnen landsteg på 1000-talet en munk från Aberdeen i Skottland – i Kil utanför Karlstad och lät uppföra ett kloster. Klostret fick namnet Aberdeen och har försvenskats och blivit till Apertin. Men det är inte munken från Aberdeen som spökar här – utan furstinnan Sara Löwenhielm. Enligt sägnen så ska hon ha dansat med djävulen tills hon dog. Besöker man Apertins kapell vid midnatt så kan man få se hennes vålnad. Detta är dock inte den enda kusliga historien Apertin har att bjuda på. Vid en gammal bro över en älvravin nära godset sägs det att flera människor ska ha mördats. Något riktigt kusligt som Apertin är vida känt för är en mystisk blodfläck som inte går att få bort. Den sägs ha uppkommit när Furstinnan dansade rakt igenom golvet med djävulen. Apertins herrgård har i många år varit en konferens- och hotellanläggning men stängde år 2020.

Ulleberg

Ulleberg

Från 1914 fram till mitten av 60-talet var Ulleberg i Karlstad en anstalt för sinnesslöa, som det kallades då. Numer består byggnaderna av privata lägenheter och Ulleberg förknippar Karlstadborna med mystiska ljusfenomen som ibland kan ses av förbipasserande på natten. Dessa fenomen syns bäst på den sydvästra flygeln av byggnaden.
Gräsdalen, Karlstad

Hitta till Ulleberg i Gräsdalen med hjälp av Google maps.

Hammars gård

Hammars gård

Hammars gård i Väse är ett spökhus med anor från 1200-talet. Gårdens spöke heter fru Sophia Lowisa Soop som ägde gården 1704 – 45 och hennes vilda fester där hon drack och slogs som en karl gav gården dåligt rykte. Även på marknaden i Kristinehamn var hon i slagsmål där hon fick sitt ben avsparkat och en annan gång miste hon ena ögat. Trots att hon fick en extra tung stenhäll över sin grav i Väse kyrka, skrämmer hon fortfarande herrgårdens besökare med sitt ärriga, enbenta och enögda vålnad. Om man besöker gården så har man chans att få möta henne vid rätta tillfällen.

Borgviksfjällets avrättningsplats

Foto: Stefan Eriksson, bearroad.se

Borgviksfjällets avrättningsplats

25 minuters bilfärd från Karlstad ligger Borgviksfjällets avrättningsplats som har anor från 1700-talet. Den första avrättningen skedde 1760 och platsen användes ända fram till slutet av artonhundratalet. Borgviksfjällets avrättningsplats är en känd hemsökt plats och flera besökare sägs ha hört ljudet av samtalande människor komma från platsen. Men när man närmat sig Borgviksfjällets avrättningsplats så har rösterna plötsligt tystnat trots att ingen människa fanns på platsen. Idag finns en minnessten vid platsen med en skylt där det står Grums härads avrättningsplats. Här finns också ett plakat som berättar om platsens historia. Du hittar Borgviksfjällets avrättningsplats om du tar väg 669 från Grums mot Borgvik.

Nu vet du vart de spökligaste platserna i Karlstadtrakten finns så varför inte passa på att besöka dem medans du självklart övernattar på hotell Bilan, om du törs!