Handla hållbart och budgetsmart i Karlstad

3 minuters läsning

Handla hållbart och budgetsmart i Karlstad

Aldrig har väl second hand och klimatsmart shopping känts mer aktuellt än nu? Har du inte hakat på det mer hållbara förhållningssättet men skulle vilja handla produkter med låg klimatpåverkan, där återbruk, lokalproducerat och budgetsmarta alternativ finns lättillgängliga?

Vi hjälper dig med de bästa tipsen som Karlstad har att erbjuda så att du enkelt kan handla second hand och själv börja resan mot att bli mer hållbar. Häng med när Visit Karlstad ger sig ut på en klimatsmart shoppingrunda och inspireras!

Innan du ger dig ut kan https://www.smartakartan.se/karlstad/ vara en bra start där du hittar verksamheter i Karlstad där du kan hyra, byta, låna, dela, ge och få, men även reparatörer och second hand-butiker. Du kan också hänga med på Smarta Kartan Karlstads Instagram: @smartakartankarlstad

Om du har lite mer tid att avvara kan du ta bussen till stadsdelen Våxnäs och utforska second hand-affärer som Myrorna, Solareturen och Gengåvan. Ta buss 1 mot Bomstad, buss 4 mot Bergvik eller 6 mot Gruvlyckan. Här kan du fynda till riktigt bra priser och även hitta alltifrån bygghandel till spännande småaffärer och större kedjor.

Karlstad Antik och Second Hand

På Rattgatan 6 hittar ni Karlstad Antik och Second Hand, en second hand-butik där en del av överskottet skänks till välgörenhet. 

Rattgatan 6, Karlstad
https://www.karlstadantiksecondhand.se/

Gengåvan

När du ändå är på Våxnäs, missa inte Gengåvan som är en stor secondhand-butik där du kan fynda skatter från olika tidsepoker.

Blockgatan 29, Karlstad
https://www.xn--gengvansecondhand-crb.se/

Myrorna Karlstad

Några kvarter från Gengåvan hittar du Myrorna som är en favorit om du är på jakt efter begagnade kläder, möbler, prylar och konst.

Ramgatan 5, Karlstad
https://www.myrorna.se/butiker/karlstad/karlstad/

Solareturen

På Våxnäs hittar du också det kommunala återbruket Solareturen. Det är en större butik proppad med möbler, porslin, kläder och böcker.

Spårgatan 3, Karlstad
https://karlstad.se/Miljo-och-Energi/Avfall-och-atervinning/aterbruk/solareturen/

Bakgården

Nära Våxnäs ligger bakgårdens Pizzeria som serverar veganska klimatsmarta pizzor. Bakgården är öppet torsdag till söndagar och anordnar ofta olika quiz och konsertkvällar.

Kasernhöjden 6B, Karlstad
https://bakgardenpizza.com/
@bakgardenpizza

antika glas på en vit duk

Om du istället vill vara kvar närmare Karlstads centrum kan du traska upp mot stadsdelen Haga som gärna vill stoltsera med att vara ”Karlstads mysigaste stadsdel”. Här finns gott om butiker med sin egen prägel. Eller promenera till stadsdelen Herrhagen där det finns flera små konstgallerier som är helt gratis att gå in och kika i.

Karlstad Kultur och Kuriosa

En second hand-butik med fokus på glas och porslin från 20-tal till 70-tal.

Nygatan 1, Karlstad
https://www.facebook.com/kulturochkuriosa/

Kuskhuset byggnadsvård

För dig som älskar byggnadsvård är Kuskhuset ett måste. Förutom hantverk och lokalproducerade produkter så finns här också noggrant utvalda återanvända saker.

Kungsgatan 2B, Karlstad
https://www.kuskhuset.se/
@kuskhuset_karlstad

Myrorna på MQ Market

I Mitt i City-gallerian hittar du en liten Myrorna-avdelning på MQ Market på andra våningen. Utvald secondhand till bra pris!

Mitt i City-gallerian, Järnvägsgatan 14, Karlstad
https://mitticity.com/butiker/mq/

Hoppas att du nu har fått tillräckligt med inspiration om hur du kan upptäcka nygamla skatter i Karlstad och bli en mer hållbar konsument!

Bonustips

Du kan också ladda hem appar där företag lägger upp mat till ett billigare pris. Alltså mat som blev över från lunchrusningen, matbutiken eller bageriet och som riskeras att slängas. Två sådana appar är Karma och Too good to go.