Her er det turstier for alle – store og små, fra erfarne turgåere til nybegynnere!

3 minuters läsning

Her er det turstier for alle – store og små, fra erfarne turgåere til nybegynnere!

Kom deg ut i friluft og opplev den vakre naturen i Värmlands skoger. Er du interessert i historie, enestående utsikter, eller kanskje bare en kort og lettgått skogstur? Her får du tips til turstier som er verdt å oppleve. Ta med en venn, kjæreste eller hele familien. Her er det turstier for alle, store og små, fra erfarne turgåere til nybegynnere.

Kortere turstier 1,3 km – 5 km

I naturskjønne Borgvik, et lite stykke utenfor tettstedet Grums, finner du Bokskogsslingan og Lövåsslingan. Disse turstiene er perfekte for barnefamilier eller deg som ikke ønsker å gå så langt. I tillegg til 4,5 hektar bøkeskog, finnes også innslag av bjørk og eik. Faunaen i dette området bugner av urter og treplanter.

På Hammarö, en kort biltur fra Karlstad, finner man Pilgrimsleden, en idyllisk tursti på klopper omringet av beitende kyr. Start turen nord for Hammarö kyrka, ved broen over til Skärgårdsmuseet. Fortsett deretter mellom jordene og vannet, inn i skogen og så tilbake på grusveien. Under vårsolen dukker det opp et hav av hvitveis på slettene og lengre ut mot Hammars udde kan du se Värmlands nest største gravfelt fra jernaldertiden.

I Forshaga imponerer Handleden med sine fine naturstier som går langs innsjøen Södra Hyn, et åpent naturområde omgitt av et landskap med jordbruk, enger og hytteområder. Stien går over deler av den gamle vollen til Sveriges første jernbane og langs andre stier som går mot Klaraälven (Trysilelva). Ta turen nordover mot Kil for en kortere tur, eller sørover mot Karlstad for et litt lengre alternativ.

Du kan også vandre langs Kils natursti, der du kan betrakte interessante planter og dyr samt over tretti ulike treslag. Her finner du gran, bjørk, osp, eik og furu, men også sjeldnere sorter som alm, lerk, bøk og lind. Om sommeren er det fritt frem å plukke bringebær, jordbær og bjørnebær langs stien. Ta med lunsj og stopp underveis for å nyte den nydelige utsikten. For de som ønsker å bade er det muligheter for en avkjølende dukkert i Fryken, kun et steinkast unna stien.

Du kommer deg enkelt til Mariebergsskogen med buss eller en kort spasertur omtrent 20 minutter fra Karlstad sentrum. Vil du opp i høyden blant fuglene og se verden fra deres perspektiv? Da er stien ved Mariebergs langstrakte enger noe for deg. Her finner du fugletårn, turstier og storslått natur. Ta deg en klatretur opp i fugletårnene og hør de bevingede beboernes kvitring på nært hold. Et av fugletårnene er også tilrettelagt for deg som har problemer med å gå eller sitter i rullestol.

Lange turstier 7,5 km – 24,3 km

Sävsjöleden, som som ligger et lite stykke utenfor Grums, passer for deg som ønsker en utfordring og middels vanskelig terreng. Her går du en sløyfe rundt hele innsjøen og underveis finner du to leskur med grillplasser – perfekt når du har lyst på en matpause. Er du enda mer eventyrlysten kan du trekke deg over innsjøen på flåten “Tant Brun” og fortsette på stien derfra.

For deg som er interessert i kombinasjonen historie og natur er stien langs Forshagas kanal et godt valg. Her kan du oppleve Forshagas lekterkanal med sluser og lære om kanalens historie. Ved inngangen til kanalen er det en grillplass – et perfekt sted å nyte matpakken. 

I Kil finner du den populære Skutbergsleden som byr på stor variasjon i naturen. Denne turstien passer for deg som ønsker en ekstra utfordring, og her trengs det gode sko. Stien går mellom Sannerudsvallen i Kil og Skutbergets treningssenter ved Vänerns strand. Gå langs juvene og kuperte stier. Om sommeren er miljøet nærmest tropisk med høy luftfuktighet og frodig vegetasjon.

På Jäverön utenfor Karlstad kan du spasere langs den 900 hektar store øya, omgitt av vann og beskyttet mot vind. Her finner du både rasteplasser, toaletter og informasjonsplakater om både natur og kultur. Du kommer deg til Jäverön med egen båt, ferje eller båtbuss. Turstiene starter ved ferjeleiet og båtbussbryggen. Her kan du velge mellom en kort eller lang tursti.