Herlige dager i solfylte Karlstad

3 minuters läsning

Foto:

Christine Holm

Herlige dager i solfylte Karlstad

Karlstad kombinerer det beste fra både storby og småby: Et bredt utvalg gjør at byen føles stor, samtidig som det er gangavstand til alt i bykjernen. Nærheten til vannet gir byen en herlig stemning. Karlstad er et av stedene i Sverige med flest soltimer, så det er kanskje ikke så rart at vi er kjent for å ha godt humør.

Avkobling for alle og enhver 

Start besøket ditt med å sjekke inn på Vana Spa på Elite Stadshotellet. Her kan du nyte ulike spabehandlinger, basseng, Hamam og badstu – alt i en rolig og avslappende atmosfære med utsikt over den glitrende Klarälven, som er Trysilelvas fortsettelse på svensk side. 

Etter noen timers avkobling er det klart for kveldens middag. Velg blant ulike kjøkken, som for eksempel afrikansk på Zanzibar, japansk med sushi på Sooshi, spansk tapas på Barón eller mer lokale råvarer på Tryckeriet. Avslutt kvelden med overnatting på et av Karlstads mange hoteller, sentralt plassert rundt eller i sentrum. 

Akvareller i verdensklasse 

Start neste dag med den deilige frokostbufféen som hotellet tilbyr. Ta deretter turen til Sandgrund Lars Lerin, for i Karlstad finner du hele Sveriges favorittkunstner! Lars Lerin er blant Nordens fremste akvarellkunstnere, og i galleriet på Sandgrunden kan du oppleve hans  imponerende malerier inspirert av dyr, natur, reiser og mennesker. Mange av motivene er også fra Lofoten, der Lerin bodde i flere år. I museumsbutikken finner du flere bøker, postkort og plakater som det ikke er mulig å få tak i andre steder. Inviterte gjestekunstnere stiller også ut verkene sine her. 

En kort spasertur unna kan du spise lunsj på en av restaurantene langs Kungsgatan.Her finner du alt fra italiensk mat til svensk husmannskost og mye annet godt. Etterpå kan du fortsette spaserturen fra Stora torget, forbi domkirken og videre til bydelen Haga. Her, i en av Karlstads eldste bydeler, kan du gå på skattejakt og gjøre et skikkelig funn! I bydelens second hand, vintage- og retrosjapper er det mange skatter som gjemmer seg. Hvis du i tillegg liker sjarmerende butikker med innredning, klær og møbler kommer du til å elske Haga. 

Opplev Karlstad fra vannet 

Fortsett spaserturen til Inre hamn og ta en tur med båtbussen. Båtbussen fungerer på samme måte som kollektivtrafikken på land og tar deg enkelt ut på både Klaraelven og Vänern. Det finnes vel ingen bedre måte å oppleve en by som er bygget på vann? Velg mellom en av flere turer som går på elven eller ut på Vänern. 

Flere av turene med båtbussen ender opp tilbake ved Inre hamn. Da passer det bra med middag på en av restaurantene langs bryggene. Dra på ølsmaking på mikrobryggeriet Good Guys eller prøv en av de gode pizzaene deres. Hvis det frister mer med nøye utvalgte råvarer og spennende smaker, er Olssons Bazar stedet å gå. Eller du kan nyte de magiske kombinasjonene av mat og drikke på Naviero vinbar. Etter en hel dag med Karlstads ulike aktiviteter venter nå en god natts søvn på hotellet. 

Dyr og natur 

Den siste dagen starter med et besøk i Mariebergsskogen. Dette er Karlstads bypark og et spennende besøksmål for hele familien. Parken har gratis inngang og er åpen året rundt. Her kan du oppleve dyr og natur på nært hold, både på Naturum Värmland og i den lille dyreparken Lillskogen. I dyreparken bor tradisjonelle svenske husdyr som sauer, geiter, hester og griser. Besøk hagene deres og kom tett på dyrene. I tillegg kan du oppleve friluftsmuseet eller ta en spasertur langs strandkanten. For barn finnes det flere store lekeplasser å boltre seg på. Er det sol og varmt kan du til og med ta en dukkert i Mariebergsviken ved badeplassen. Det er også godt med plass for egen piknik på grøntområdene eller ved grillplassene rundt omkring i parken. Trenger du påfyll av energi, kan du slå deg ned på en av kaféene.

Vil du heller bli værende i sentrum, kan du besøke Värmlands Museum. Det befinner seg like ved Sandgrund Lars Lerin på den idylliske Sandgrundsudden. Museet tiltrekker seg mange besøkende og området rundt byr på lekeparker, brygger og vakre turområder. Opplev både faste og midlertidige utstillinger med kunst, foto og värmlandsk historie. Sjekk ut barneutstillingen og skaperverkstedet eller ta en tur innom fremtidslaboratoriet. Og du forlater Karlstad med nye minner og – som Karlstadboerne selv ville sagt det selv – med sol i sinnet!

Nysgjerrig på flere svenske byer?

Västerås

Örebro

Linköping

Norrköping