Hitta julstämningen i Karlstad

3 minuters läsning

Foto:

Jeanette Dahlström

Hitta julstämningen i Karlstad 2023

I Karlstad finns allt för att få den rätta känslan inför julen. Besök de mysiga julmarknaderna och njut av atmosfären, drick en varm glögg och hitta de riktigt personliga julklapparna. Eller varför inte ta en tur till gårdsbutikerna strax utanför Karlstad? Här finns hembakade godsaker och butiker med olika inriktning.

Julmarknader

Alsters herrgård är Gustaf Frödings minnesgård och har under sommaren öppet dagligen för besök. Nu är det snart dags för julmarknad och under den första adventshelgen, 2-3 december, öppnar herrgården upp för riktigt julmys. Det blir en traditionell julmarknad med flera utställare på plats där du kan handla värmländska slöjd och hantverksprodukter samt mat från värmländska gårdar. Herrgårdskaféet håller öppet om du vill slå dig ner för en paus. Under marknaden kan du även testa ponnyridning, prova på smide och göra ullpyssel. Marknaden är öppen 11.00-17.00 både lördag och söndag och entrén är 40 kronor, gratis upp till och med 15 år.
https://karlstad.se/Alsters-herrgard/

Den 9-10 december är det julmarknad i Mariebergsskogen – Karlstads stadspark. Här hittar du som besökare en mängd olika hantverksprodukter och matvaror av hög kvalitet från de olika utställarna. Barnen får chansen att lämna sin önskelista och träffa tomten, i Lillskogen finns de söta djur att hälsa på och du kan prova ponnyridning eller gå en skattjakt. Rundturståget Conrad Höök tar dig genom den julpyntade parken där du som besökare har massor att upptäcka! Entrén är 40 kr över 18 år, gratis för barn och marknaden är öppen lördag och söndag kl. 11.00-17.00.
https://www.mariebergsskogen.se/

Gårdsbutiker

Mysiga gårdsbutiker med lantlig känsla hittar du hos Rotnäs gårdsbutik och på Liljenäs gård. Här finns butiker med olika inriktning och kaféer med hembakade godsaker. 

Strax norr om Karlstad hittar du Rotnäs gårdsbutik och här är det julmarknad två adventshelger, 2-3 december och 9-10 december. Då träffar du olika utställare ute i ladan och butiken, som är laddad med olika erbjudanden, har öppet som vanligt. I kaféet serveras soppa, varm choklad och massor av andra godsaker. Här finns allt för att komma i riktig julstämning!
http://rotnasgardsbutik.se/ 

På Liljenäs gård, strax väster om Karlstad, kan du hämta andan i julstressen med en riktigt god fika. Gården har öppet för julmys under två helger, 9-10 december och 16-17 december. Maskoten Lilje-Skutt kommer för att fira in julen och i kaféet han du känna doften av granbarr och njuta av goda våfflor, glögg och pepparkakor eller en kopp varm choklad och tomtens gröt. Kanske kikar tomten in och överraskar barnen!
https://liljenasgard.com/

Åstorps Gård Handelsträdgård

Under 1:a advent 2-3 december är det också julmarknad på Åstorps Gård Handelsträdgård i Ulvsby. Öppet kl. 10.00-16.00 båda dagarna. Framför butiken välkomnas du av dofter från Hembygdsföreningens nystekta kolbullar och Carlstad Chark o Delis grillade hamburgare. Det blir ett 25-tal olika utställare som garanterat ger julinspiration. På lördagen finns travskolan på plats mellan kl. 11.00-14.00 och tomtefar kan du träffa båda dagarna mellan kl. 12.00-14.00.
https://www.aght.se/