Upplevelser i Karlstad

5 minuters läsning

Upplevelser i Karlstad

Har du några lediga dagar i höst och letar efter en weekendresa eller det perfekta resmålet för att smita några vardagar? Varmt välkommen till Karlstad! Här kan du uppleva en sprängfylld musikal, rogivande spa och högklassig mat.

Världspremiär i Karlstad

Har du sett Allan? Ja du vet, hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. I september var det världspremiär på musikalen som är baserad på boken med samma titel skriven av författaren Jonas Jonasson. Här får du följa med Allan Karlsson på en tidsresa genom livet och världen. Wermland Opera tar dig med på värmande musikal sprängfylld med svängig musik, några mer eller mindre nogräknade gubbar, femtio miljoner i en resväska, en elefant, en dressin, ett par korkade bovar, ett och annat lik, historiska världsledare samt massor av dynamit och stubintrådar. Musikalen spelas fram till och med den 31 december.

Wermland Operas repertoar består av högklassiga musikaler, operor och konserter och deras stora scen ligger i det vackra teaterhuset intill Klarälven ritat av Johan Axel Anderberg och invigt år 1893. I salongen erbjuds du en intim närhet till scen och aktörer, var du än sitter. Här kan du läsa mer om musikalen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och annat som händer på Wermland Opera.

Avkoppling med guldkant

Elite Stadshotellet i Karlstad hittar du Vana Spa, öppet för alla, inte bara för hotellets gäster. Här kan du boka in dig på dag-spa och uppleva den eleganta och avslappnande miljön med pool, Hamam, ång- och torrbastu samt upplevelseduschar. För den som vill ha det lilla extra kan du boka olika spabehandlingar som ansiktsbehandlingar, massage och kurbad. Vill du dela upplevelsen med någon du håller kär finns även en duo-behandling där ni får en härlig stund tillsammans. Slå dig sedan ner med ett glas bubbel vid poolen som har utsikt över Klarälvens glittrande vatten eller njut framför den mysig brasan där känslorna av lugn och ro lätt infinner sig. Hit kan du som sagt komma bara för ett spa-besök, men du kan också boka in dig för övernattning på hotellet. Tänk lyxen att svepa in dig i den sköna morgonrocken och tassa genom hotellets korridorer direkt till Vana spa!

Akvareller i världsklass

Sandgrund Lars Lerin, konstnären och författarens Lars Lerins egen konsthall, finns akvareller och andra målningar samlade. Lars Lerin är ständigt aktuell och har bland annat synts i SVTs program Stjärnorna på slottet, Lerins lärlingar och Vänligen Lars Lerin. I januari är det dags för nästa programserie på SVT, Lerin på Lofoten. Den har premiär den 9 januari 2024 och handlar om att måla och Lerins personliga resa mot ett drogfritt liv. Lerin har också skrivit en rad böcker där Pojkarna på sommarön och Lofoten är de senaste. På Sandgrundsudden i Karlstad ligger den permanenta konsthallen och här kan du ta del av vackra vyer, djur, natur och människor som är några av Lerins favoritmotiv.

Det är inte bara Lerins egna målningar som hänger på väggarna här, det finns också plats för olika gästutställare som regelbundet byts ut. Birgitta Liljebladh visas den 21 oktober – 2 december och Thomas Christenson mellan den 9 december – 7 januari 2024.  På Sandgrund Lars Lerin hittar du även en butik med posters, vykort och andra produkter – flera av dem som endast finns till försäljning just här. De stora ljusa lokalerna inrymmer även ett kafé och har du tur kanske du kan träffa på Junior eller Lars Lerin i egen hög person.

Välbesökt länsmuseum

Den vackra Sandgrundsudden har mycket att erbjuda och förutom parkmiljön och uddens spets som delar Klarälven i två grenar ligger, bara ett stenkast från Sandgrund Lars Lerin, Värmlands Museum. Muséet består av två sammanbyggda huskroppar och den äldsta i österländsk stil är skapad av Cyrillus Johansson och uppfördes 1929. Den ljust faluröda träbyggnaden tillkom 1998 och är ritad av Carl Nyrén. Inne på Värmlands Museum hittar du alltifrån värmländsk kulturhistoria till konst och andra spännande utställningar. Den fasta utställningen Värmlandsliv visar, med utgångspunkt i dagens Värmland, människors liv i landskapet under 10 000 år. Tycker du om konst är Insyn och utblick något för dig. Här visas fler än 170 verk ur muséets samlingar.

Det finns också tillfälliga konst- och fotoutställningar och den 15 september till den 24 mars 2024 visas Laris Strunkes utställning Alltid och aldrig densamma. När konstnären gick bort 2020 lämnade han efter sig en ateljé fylld av målningar. Allt från små svartvita tuschbilder till monumentala färgexplosioner. I utställningen visas ett urval av dessa verk. Från den 29 september till och med den 7 januari 2024 visas också Amanda Karlssons utställning The Leech Party. Amanda Karlsson målar med olja och bygger i trä, tvådimensionellt och tredimensionellt där hon bygger scenografier och iscensätter föreställda händelser som sen dokumenteras och återskapas i rumsliga installationer och måleri. Behöver du en paus för att fylla på med energi får du inte missa att besöka muséets kafé där du kan fika hembakade godsaker. 

Massor med militärhistoria

Brigadmuseum är ett militärt upplevelsemuseum där basutställningen handlar om kalla kriget och det svenska folkhemmet under åren 1945–1991. Här finns någonting att upptäcka för alla, gammal som ung, och du som besökare uppmanas att utforska den interaktiva utställningen med alla dina sinnen. Provsitt en militärjeep, testa skjutsimulatorn och ta på dig en uniform – det finns massor att upptäcka! Utställningsytan är hela 1200 kvadratmeter och på innegården finns flera olika militärfordon uppställda. För den fikasugne finns både kaffe, hembakade bullar och andra godsaker i muséets kafé och på torsdagar serveras den populära ärtsoppan med pannkakor till efterrätt.

Ät gott – må gott

I Karlstad hittar du massor av bra restauranger och kaféer som får dina smaklökar att jubla. Både i centrum kring Stora torget och i Inre hamn hittar du flera bra ställen. Här kommer några tips:

Restauranger

Tryckeriet – ett internationellt kök med fokus på lokala och hållbara råvaror.
Sooshi – sushi med extra allt och spännande smakkombinationer.
Barón – spanska tapas med svensk tolkning som anpassas efter råvarornas säsong.
Olssons Bazar – vällagade rätter och napolitansk pizza i kombination med noggrant utvalda drycker.
Julins Backyard Barbecue – autentisk Texas BBQ med smaker som du sent ska glömma.

Kafeér

Swenströmskas stenugnsbageri – mitt i centrum ligger detta kafé med full insyn i bageriet.
Artisan Bread – hantverksbageriet på Kasernhöjden strax utanför centrum.
Löfbergs Rosteri och kaffebar – kaffefabrikens egen kaffebar som ligger på fabrikens bottenvåning.
Bazar Bageri & Deli – i mysiga Inre hamn ligger detta kafé med anslutning till Olssons Bazar.
Carli Café – egentillverkad italiensk gelato, chokladpraliner och bakverk i en härlig blandning.

Fler tips på restauranger och kaféer hittar du här.

Varmt välkommen att upptäcka Karlstad i höst!