Karlstad, sommarstaden för små och stora semesternjutare

4 minuters läsning

Foto:

Christine Holm

Karlstad, sommarstaden för små och stora semesternjutare

Vem längtar inte efter en sommar i ett soligt Karlstad med värmländska skogar, sköna miljöer och vackert vatten? Ta med familjen på en drömlik campingsemester, sagolika badställen, god mat och massa fler aktiviteter, allt för den perfekta upplevelsen. Med sommaren runt hörnet är du varmt välkommen till Karlstad!


Campingsemester med utlandskänsla

I Karlstad finns det två populära campingställen, som båda ligger intill Vänerns vatten och endast en biltur från centrum. Med ett brett utbud och gott om aktiviteter finns det alltid något att hitta på för stora och små campare. 

På First Camp Skutberget bor du i tält, husvagn eller stuga med nära avstånd till Vänern och klipporna. Ta ett morgondopp och unna dig nybakat bröd som servicebutiken erbjuder varje morgon. Utmana familjen på beachvolley, discgolf eller minigolf på den tävlingsklassade äventyrsgolfbanan. I området finns det motionsspår för dig som vill få in lite träning på semestern. Du kan även välja att lyxa till det med sommarluncher och middagar på restaurangen.

På Bomstadbaden finner du den 400 meter långa stranden, även kallad Värmlands riviera. Att bada är en självklarhet när du befinner dig här. Med ett rikt aktivitetsutbud för alla i familjen kan man spela frisbee golf, äventyrsgolf, Beachvolley och padel. Det går även att hyra trampbåtar, SUP och kajak och för de mindre barnen finns det quiz och skattjakt. Unna dig god mat på Muris KÖK & BAR, och ett glas vin om så önskas. Och för badkrukan som vill bada, fast i lite varmare grader, kan njuta av den populära spa -och relaxavdelningen på campingen. Här bor du i Husvagns- och tältplatser i den lummiga tallskogen med utsikt över Vänern med känsla av utlandssemester.

Upplev staden på två roliga sätt 

Om du vill få en överblick över staden på ett trevligt och roligt sätt kan du hoppa på Karlstads Sightseeingtåg som avgår mitt på Stora Torget. Här får du två olika guidade turer fylld av kunskap och intressanta historier om staden. Ett annat alternativ att uppleva staden på är att få se den från vattnet. Karlstads båtbussar har blivit en stor attraktion om somrarna, ett billigt och äventyrligt sätt att uppleva staden på. Här kan du välja mellan olika båtturer som tar dig runt i staden. Välj turen som tar dig över Klarälvens glittrande i stan eller ta en tur ut i Vänern och bada vid klipporna på Jäverön och ta en lättare vandring på ön.

Kostnadsfria aktiviteter

Mariebergsskogen, som är öppet alla dagar om året med fri entré, är den perfekta dagsutflykten för dig som älskar djur och vacker natur kombinerat med museum, historia och lek med grillplatser runt om i området. Här finns djurparken Lillskogen, Naturum Värmland, Lekträdgården, friluftsmuseum, rundturståget, badplats och massor av härliga upplevelser. 

Gör ett besök hos Värmlands museum som bjuder på kultur, konst och sevärdheter och som dessutom är gratis för barn upp till 25 år och är öppet varje dag. Inne på museumet finns Sandbergs sagovärld där du möter Inger och Lasse Sandbergs många figurer och berättelser. Här kan du baka tårta med Lilla Anna eller kika in i Långa farbrorns hatt. I skaparverkstan anordnas aktiviteter varje vecka, som är perfekt för barnfamiljen. Passa även på att leka i den berömda parken vid stadsbiblioteket, här finns det massa roliga gungor, lekställningar och skulpturer med vackra blomster och växtlighet om somrarna med Klarälven som utsikt.

Gott och blandat

På Skutberget finns äventyrsparken Hög & Lågt där man klättrar i höjder i hur många banor man vill i 3 timmar. Banorna är uppdelade efter olika svårighetsgrader. Utmana familjen, vem klarat flest banor, eller snarare vem vågar klättra flest banor uppe i talltopparna?

Ta en fika på underbara Liljenäs gård och njut av nygräddade våfflor och glass på deras café som ligger en biltur utanför Karlstad. Sedan tre år tillbaka bor familjen Kylin på gården tillsammans med deras djur och förutom ett glass- och våffelcafé finns champinjonodling, frisersalong samt en gårdsbutik. 

Gör något utöver det vanliga och ta en fika eller yoga tillsammans med alpackorna på alpackagården. På Karlstad Alpackagård träffar du underbara alpackor på nära håll i en mysig miljö och får även lära dig det mesta om dem. 

Om vädret sviker

Om vädret sviker finns det fler tips på aktiviteter som funkar utmärkt för barnfamiljen. Här väntas ett äventyr och lekfulla stunder, perfekt för den med myror i brallorna.

Hoppa loss på Jumpyard, och få en stund fylld av skratt. Du kan även välja Leos Lekland om du vill förgylla tiden tillsammans med familjen, bollhav, trampoliner och slides och mycket mer. Lek av dig och åk vattenrutschkanorna på Sundstabadet eller varför inte bubbla i inomhus och utomhuspoolen om så önskas. Besök Brigadmuseum, ett militärt upplevelsemuseum om kalla kriget, där du får utforska alla dina sinne. Behöver du en paus är det bara att slå dig ned i caféet med en hembakad bulle och en nybryggd ekokaffe.