Karlstadsregionens alla semesterfavoriter väntar på dig

4 minuters läsning

Foto:

Linn Malmén

Karlstadsregionens alla semesterfavoriter väntar på dig

Njut av god mat och utvalda drycker tillsammans med konst, båtturer och designade linnekläder.

Forshagas pärlor 

Börja ditt besök intill den brusande Dejeforsen i Klarälven där den Gamla Kraftstationen från tidigt 1900-tal finns. Den industriromantiska byggnaden är idag en fascinerande kulturarena med 11 meter högt i tak och mycket av originalinteriören kvar. Här finns en unik konsthall med massor av samtidskonst. I konsthallen finns också det ekologiska Culinarum Café där du kan njuta av en lunch eller en god fika med hembakat innan du styr kosan mot Dömle Herrgård Spa & Resort. På herrgården erbjuds allt och lite till i den klassiska herrgårdsmiljön. Här finns ett kök av absolut högsta klass med egen vinkällare som garanterar goda drycker, ett spa där du kan unna dig en skön och avkopplande behandling eller bara njuta i någon poolerna som finns både inom- och utomhus. Vill du ha en mer pulshöjande aktivitet så finns det padelbanor på området och precis intill herrgården ligger golfbanan Forshaga-Deje GK. Efter en dag full med aktiviteter slår du dig ner i matsalen och låter smaklökarna skämmas bort innan du får en god natts sömn i något av rummen på herrgården.   

Stadspuls i Karlstad  

Efter frukosten är det dags att åka mot Karlstad, Värmlands största stad intill Vänerns strand. Det blir en förmiddag i kulturens tecken som startar med ett besök på Sandgrund Lars Lerin, den ständigt aktuella konstnären och författarens permanenta konsthall. Här i de stora, ljusa lokalerna hittar du verk från när och fjärran. Inspirationen kommer från hembygden i Munkfors, resor världen över, djur, natur och människor — allt avbildat med högsta precision. I konsthallen finns också plats för olika gästutställare som byts ut regelbundet. Passa på att titta i konsthallens butik. Här finns bland annat böcker, vykort och posters som inte säljs någon annanstans än just på plats här på Sandgrund.   

Sandgrund Lars Lerins närmaste granne är Värmlands Museum vars stora röda hus, ritat av Carl Nyrén, ligger inbäddat bland de grönskande träden i Museiparken. Muséets äldre del, Cyrillushuset, sätter också sin prägel på parken med spegeldammen som ligger blank och stilla framför Cyrillus Johansson byggnad. På muséet finns både permanenta och tillfälliga utställningar av hög klass. Här samsas konst, foto och värmländsk historia med Spöket Laban.   

Efter besöket strosar du genom Karlstads centrum via Västra Torggatan och Stora torget mot Inre hamn. Har du tur kan du följa kaffedoften — för i Inre hamn ligger Löfbergs kafferosteri, det familjeägda företaget med anor ända från 1906. Ta del av passionen för kaffe på rosteriets bottenvåning där du kan köpa olika kaffedrycker. Har du tid över så kan du förkovra dig mer i kaffebönornas värld med på en guidad tur i fabriken eller en kaffeprovning.   

Vill du hellre fortsätta din upptäcktsfärd tar du med dig kaffet i en take away-mugg och beger dig till båtbussarnas hållplats längre in i Inre hamn. Båtbussarna fungerar som den vanliga kollektivtrafiken och är ett smidigt sätt att ta sig ut på vattnet och uppleva Karlstad från ett nytt perspektiv.  Båtbussen har flera olika linjer inne i de centrala delarna av staden, men även ut i Vänerskärgården, Hammarö, Borgvik och Kristinehamn. När du kommer tillbaka till Inre hamn är det dags för middag på någon av restaurangerna utmed bryggorna. Här finns något för alla smaker, både när det gäller mat och dryck. 

Avsluta kvällen och checka in på Clarion Collection Hotell Bilan, hotellet med en fängslande historia. Bakom muren finns nämligen Värmlands gamla länsfängelse och i källaren finns flera av cellerna bevarade i ett fängelsemuseum. Byggnaden är från mitten av 1800-talet och fungerade som fängelse fram till 1968. Här har flera av Sveriges mest ökända fångar bott och i de ljusa och komfortabla hotellrummen kan du hitta anekdoter och spår från de tidigare fångarna.    

Kulturhistoria och design i Grums 

Vakna upp till en ny dag och styr bilen mot vackra Borgvik strax utanför Grums. Här, mitt på den värmländska landsbygden, hittar du Sliperiet. En modern konsthall mitt i en miljö präglad av kulturarv. Ägaren och grundaren är Oscar Magnusson, också känd som sångaren i Sven-Ingvars. Under sommaren fylls huset med liv och utställningarna bjuder på både svenska och internationellt kända namn.    

Sista stoppet på resan blir hos Mimmi design i Pikenberg. Hit kommer du genom en slingrig väg genom skogen. Här i ateljén designas klädesplagg i naturmaterialet lin med inspiration från stillheten i naturen, fågelkvitter och färger. Kläderna säljs sedan i butiken och känns igen på sin unika, tidlösa och färgstarka design. Hos Mimmi arrangeras även konstutställningar varje vår och sommar.