Kultur, natur och mat – Karlstadsregionens många upplevelser

6 minuters läsning

Kultur, natur och mat – Karlstadsregionens många upplevelser

Ta del av Forshaga, Karlstad, Grums, Hammarö och Kils utbud av spännande besöksmål. Vad sägs om konst i världsklass, industriromantiska byggnader och kläder skapade på den värmländska landsbygden? Här finns något för alla!

Ekologisk fika och herrgårdsmiljö

Börja ditt besök intill den brusande Dejeforsen i Klarälven där den Gamla Kraftstationen från tidigt 1900-tal finns. Den industriromantiska byggnaden är idag en fascinerande kulturarena med 11 meter högt i tak och mycket av originalinteriören kvar. Här finns en unik konsthall med massor av samtidskonst och under sommaren kan du se verk av bland andra Carolina Falkholt, Chantal Guyot och Niklas Pix Bodin. I konsthallen finns också det ekologiska Culinarum Café som med sina värmländska smaker även har en plats på White Guides cafélista. Här kan du njuta av en lunch eller en god fika med hembakat innan du styr kosan mot Dömle Herrgård Spa & Resort. På herrgården erbjuds allt och lite till i den klassiska herrgårdsmiljön. Här finns ett kök av absolut högsta klass med egen vinkällare som garanterar goda drycker, ett spa där du kan unna dig en skön och avkopplande behandling eller bara njuta i någon poolerna som finns både inom- och utomhus. Vill du ha en mer pulshöjande aktivitet så finns det padelbanor på området och precis intill herrgården ligger golfbanan Forshaga-Deje GK. Efter en dag full med aktiviteter slår du dig ner i matsalen och låter smaklökarna skämmas bort innan du får en god natts sömn i något av rummen på herrgården.   
gamlakraftstationen.se  
domle.se 

Mot Värmlands största stad

Efter frukosten är det dags att åka mot Karlstad, Värmlands största stad intill Vänerns strand. Här blir det en förmiddag i kulturens tecken och som startar med ett besök på Sandgrund Lars Lerin, den ständigt aktuella konstnären och författarens permanenta konsthall. Här i de stora, ljusa lokalerna hittar du verk från när och fjärran, de flesta är akvareller men en del i olja finns också. Inspirationen kommer från hembygden i Munkfors, Lofoten i Norge, resor världen över, djur, natur och människor — allt avbildat med högsta precision. I konsthallen finns också plats för olika gästutställare som byts ut regelbundet. Under sommar kan du se ingen mindre än H.M. drottning Sonja av Norges verk samt flera av deltagarna i TV-serien “Vägen ut” som också presenterar sina alster. Passa också på att titta i konsthallens butik. Här finns bland annat böcker, vykort och posters som inte säljs någon annanstans än just på plats här på Sandgrund.   
sandgrund.org  

Sandgrund Lars Lerins närmaste granne är Värmlands Museum vars stora röda hus, ritat av Carl Nyrén, ligger inbäddat bland de grönskande träden i Museiparken. Muséets äldre del, Cyrillushuset, sätter också sin prägel på parken med spegeldammen som ligger blank och stilla framför Cyrillus Johansson byggnad. På insidan av det helt nyrenoverade muséet finns både permanenta och tillfälliga utställningar av hög klass. Här samsas konst, foto och värmländsk historia med Lilla Anna och Spöket Laban. Tillsammans med sommarens namn, David Lynch, Kristina Jansson och Charlotta Hammar, bjuds du på en härlig blandning av utställningar. När det är dags för lunch är det bara att slå sig ner i muséets egen restaurang Matbruket. Högklassig mat av bästa kvalitét serveras när krögaren Niclas Pettersson och hans kockteam står för matlagningen. Råvarorna har behandlats på bästa sätt för att du ska få en smakupplevelse utöver det vanliga.   
varmlandsmuseum.se  
www.matbruket.se 

Efter lunchen strosar du genom Karlstads centrum via Västra Torggatan och Stora torget mot Inre hamn. Har du tur kan du följa kaffedoften — för i Inre hamn ligger Löfbergs kafferosteri, det familjeägda företaget med anor ända från 1906. Ta del av passionen för kaffe på rosteriets bottenvåning där du kan köpa olika kaffedrycker; smaksatta, med mjölk, kalla eller varma. Eller bara en helt vanlig slät kopp kaffe, såklart. Har du tid över så kan du förkovra dig mer i kaffebönornas värld med på en guidad tur i fabriken eller en kaffeprovning.   
lofbergs.se/lofbergs-rosteri-och-kaffebar 

Vill du hellre fortsätta din upptäcktsfärd tar du med dig kaffet i en take away-mugg och beger dig till båtbussarnas hållplats längre in i Inre hamn. Båtbussarna fungerar som den vanliga kollektivtrafiken och är ett smidigt sätt att ta sig ut på vattnet och uppleva Karlstad från ett nytt perspektiv. Glid fram på den glittrande Klarälven och lär dig mer om stadens historia på den guidade turen. Visste du att hertig Karl, som sedan blev Karl den IX, grundade staden? Och vem eller vad är egentligen Sola i Karlstad? Båtbussen har flera olika linjer inne i de centrala delarna av staden, men även ut i Vänerskärgården, Hammarö, Borgvik och Kristinehamn. När du kommer tillbaka till Inre hamn är det dags för middag på Olssons Bazar. Här finns något för alla smaker. Napolitansk hantverkspizza som serveras rykande het från den vedeldade ugnen, en krämig risotto med svamp eller varför inte en hängmörad oxfilé med de perfekta tillbehören? Välj att sitta inomhus eller njut av sommarkvällen på uteserveringen. 
olssonsbazar.com  

Avsluta kvällen och checka in på Clarion Collection Hotell Bilan, hotellet med en fängslande historia. Bakom muren finns nämligen Värmlands gamla länsfängelse och i källaren finns flera av cellerna bevarade i ett fängelsemuseum. Byggnaden är från mitten av 1800-talet och fungerade som fängelse fram till 1968. Här har flera av Sveriges mest ökända fångar bott och i de ljusa och komfortabla hotellrummen kan du hitta anekdoter och spår från de tidigare fångarna.    
nordicchoicehotels.se/hotell/sverige/karlstad/clarion-collection-hotel-bilan 

Konst, gastronomi och unika linnekläder

Vakna upp till en ny dag och styr bilen mot vackra Borgvik strax utanför Grums. Här, mitt på den värmlandska landsbygden, hittar du Sliperiet. En modern konsthall mitt i en miljö präglad av kulturarv. Ägaren och grundaren är Oscar Magnusson, också känd som sångaren i Sven-Ingvars. Under sommaren fylls huset med liv och utställningarna bjuder på både svenska och internationellt kända namn. I år finns konstnärer som Johanna Robleto och Art Streiber på väggarna. Borgviks gamla träsliperi & Massafabrik har i sina nya kläder som konsthall lockat stora mängder besökare sedan starten 2009. För att inte gå hungrig så intas lunchen på konsthallens egen restaurang Sliperiet Gastronomi. Här serveras mat gjord från grunden med nordiska råvaror i fokus.     
sliperietiborgvik.se 

Sista stoppet på resan blir hos Mimmi design i Pikenberg. Hit kommer du genom en slingrig väg genom skogen. Här i ateljén designas klädesplagg i naturmaterialet lin med inspiration från stillheten i naturen, fågelkvitter och färger. Kläderna säljs sedan i butiken och känns igen på sin unika, tidlösa och färgstarka design. Hos Mimmi arrangeras även konstutställningar varje vår och sommar. I år är temat blommor då Karin Westman och Håkan Blomqvist visar blommor i glas och Linda Stjärnehag ställer ut akvareller med blommor som motiv.  
mimmidesign.se    

Fler tips för dig som vill upptäcka mer av Karlstadsregionen

Hammarö kulturbygd 
Liljedals glasmuseum 
Kils golfklubb 
Hammarö Art Gallery 
Wermland Opera
Brigadmuseum