Kultur, upplevelser och mat - här är våra bästa tips!

5 minuters läsning

Kultur, upplevelser och mat – här är våra bästa tips!

I Karlstad är det nära till upplevelser och det finns något för alla. Oavsett om du tycker om storslagna musikevenemang, vill bege dig in i konstens värld eller är ute efter en smakupplevelse utöver det vanliga på din nya favoritrestaurang!

Kultur, konst och historia

Sandgrund Lars Lerin finns akvareller av den populäre och ständigt aktuelle konstnären samlade. Senast sågs Lars Lerin i SVTs program Stjärnorna på slottet där han tillsammans med de andra deltagarna delade med sig av sitt händelserika liv. På Sandgrundsudden i Karlstad ligger konstnärens egen permanenta konsthall och här kan du ta del av vackra vyer, djur, natur och människor som är några av Lerins favoritmotiv. Det är inte bara Lerins egna målningar som hänger på väggarna här, det finns också plats för olika gästutställare. Just nu ställer Gerd Göran ut sin konst under perioden 4 februari – 28 maj. På Sandgrund Lars Lerin hittar du även en butik med posters, vykort och andra produkter – några som endast finns till försäljning här. De stora ljusa lokalerna inrymmer även ett kafé och har du tur kanske du kan träffa på Junior eller Lars Lerin i egen hög person.

På behagligt avstånd på Sandgrundsudden ligger närmaste grannen Värmlands Museum. Här hittar du alltifrån värmländsk kulturhistoria till andra spännande utställningar. Den fasta utställningen Värmlandsliv visar, med utgångspunkt i dagens Värmland, människors liv i landskapet under 10 000 år. Tycker du om konst är Insyn och utblick något för dig. Här visas fler än 170 verk ur muséets samlingar. Det finns också tillfälliga konst- och fotoutställningar med namn som Axel Törneman, Jonas Liveröd och Jāzeps Grosvald. Missa inte att besöka muséets restaurang Matbruket som serverar modern och vällagad mat i en kulturell miljö.   

Brigadmuseum är ett militärt upplevelsemuseum där basutställningen handlar om kalla kriget och det svenska folkhemmet under åren 1945–1991. Här finns någonting att upptäcka för alla, gammal som ung, och du som besökare uppmanas att utforska den interaktiva utställningen med alla dina sinnen. För den fikasugne finns både kaffe, hembakade bullar och andra godsaker i muséets kafé och på torsdagar serveras den populära ärtsoppan med pannkakor till efterrätt.

Alsters herrgård är Gustaf Frödings minnesgård som ligger strax öster om Karlstad och är öppen dagligen från maj till september. 1700-talsherrgården ligger i vacker naturmiljö med utsikt över Vänern. Varje dag ges visningar om den berömde skaldens liv och på herrgården finns också en restaurang, butik och galleri. Här kan du uppleva en traditionell midsommarafton med folkdanslag och midsommarstång, konserter med svenska artister och andra aktiviteter som marknader och kurser.

en herrgård med en grön trädgård
Alsters herrgård

Musik och andra upplevelser

Det vackra operahuset, beläget utmed Klarälvens strand, ritades av Johan Axel Anderberg och invigdes 1893. Sedan 1975 har du kunnat uppleva Wermland Operas föreställningar och produktioner av högsta kvalitet i form av operor, musikaler och konserter av olika slag. Under våren sätts Giuseppe Verdis mästerverk Aida upp och ges fram till och med den 5 april. Handlingen utspelar sig i Egypten där kärlek och svek står i centrum under en storpolitisk konflikt. Gillar du musikaler? Då får du hålla ut till den 28 september när Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann har premiär. Musikalen är baserad på Jonas Jonassons boksuccé och du får följa med Allan Karlsson på en fyndig, fartfylld och fantasirik resa.

På Tempelriddaren sätter Värmlandsteatern upp Carin Mannheimers pjäs Sista dansen. Mellan den 11 mars – 28 april ser du föreställningen för dig som vill leva hela livet. Med humor och värme följer du med några människor när de försöker finna sina platser i livet på det nya äldreboendet. Värmlandsteatern är en teaterförening som har bidragit till Karlstads kulturliv sedan 1987 och har förutom sina teaterföreställningar även en teaterskola under sitt paraply.

I Karlstad finns även andra scener där du kan njuta av musik av olika slag, teater, stand up, mässor och många andra evenemang. Hos Karlstad CCC Nöjesfabriken och Scalateatern hittar du evenemangskalendrar på allt som händer.

Ät gott i Karlstad

I Inre hamn kan du njuta av närheten till vattnet och äta gott på någon av de populära restaurangerna på bryggan. Här finns något som passar de flesta smaker, både när det gäller mat och dryck. På Olssons Bazar finns något att äta från den tidiga morgonen till den sena kvällen på deras bageri och intilliggande restaurang. Är du mer sugen på riktigt bra tapas, räkfrossa en solig sommarkväll eller lokalt öl bryggt i det egna microbryggeriet? Då beger du dig bara till andra sidan av hamnen så löser Naviero, Ankdammen och Good guys det åt dig!

I Inre hamn doftar det också härligt av det nyrostade kaffe från Löfbergs. På kaffeskrapans inglasade bottenvåning ligger Löfbergs Rosteri och Kaffebar. På Rosteriet serveras inte bara fantastiskt kaffe, här finns också en unik möjlighet att lära sig mer om kaffebönor som genom olika rostningar, kombinationer och bryggmetoder ger drycken en egen smak och karaktär. Du kan även följa med på en guidad tur inne på kaffefabriken. Spännande, gott och lärorikt!

Hantverksbagerier med fokus på surdegsbröd, specialkaffe och ljuvliga konditoribakelser hittar du hos både Artisan Bread, beläget i vackra lokaler på Kasernhöjden, och hos Swenströmskas Stenugnsbageri på Östra Torggatan mitt i centrum. Är du nyfiken på hur det ser ut när alla godsaker bakas så har du full insyn i bageriet på båda ställena. Vill du hellre ha mer lantlig känsla en liten bit utanför Karlstad så är Liljenäs Gård och Rotnäs Gårdsbutik något för dig, håll bara koll på deras öppettider på webben. Här finns glasskreationer, hembakat fika, butiker och söta djur att hälsa på.

Varmt välkommen till Karlstad!