Industrihistoria och livet vid vattnet

2 minuters läsning

Lär dig om industrins historia och livet längs Vänern och Norsälven

Nytt för i år är linjerna 97 och 98 som går från Lillängshamnen till Vålberg och från Vålberg till fantastiska Borgvik i Grums.

Båtturerna tar dig längs Vänern och Norsälven som är Karlstads kommuns näst största älv. Älven användes länge som farled för sjöfart och in och utskeppning av gods. Norsälven nyttjades även som flottningsled och räknas in bland de tio största flottningslederna i Sverige. Ladda ner appen Visit Karlstad Guide, som finns både för Android och iPhone och har med dig hörlurar så kan du lära dig en hel del om vår tidiga historia, men också om naturen och människorna och hur industrin utvecklats.

Linje 97 kör från Lillängshamnen till Vålberg varje måndag, torsdag och lördag under perioden 4 juli till och med 14 augusti och från Vålberg till Lillängshamnen varje måndag, torsdag och lördag.

Linje 98 kör från Vålberg till Borgvik och Borgvik till Vålberg varje onsdag, fredag och söndag.

En enkel resa kostar mellan 54 och 79 kronor och du hittar tidtabellen här:
https://karlstad.se/Karlstadsbuss/Batbuss/tidtabeller-och-kartor2/

Till de här turerna går det fint att förköpa biljetten via https://karlstadsbuss.se

Åk buss till och från Lillängshamnen och Vålberg

Det är enkelt att ta sig med buss från Karlstad centrum till både Lillängshamnen på Hammarö och till Vålberg med hjälp av Värmlandstrafik.

Du kan även boka din resa hem från Borgvik med anropsstyrd trafik. Bokningen måste göras minst tre (3) timmar innan du ska resa. För mer information samt bokning, läs mer på https://varmlandstrafik.se/resa/ anropsstyrd-trafik/

Lillängshamnen

Lillängshamnen är en trivsam småbåtshamn enbart fem minuters promenad från Skoghalls centrum. Längs strandlinjen går ett promenadstråk där du når klipporna via spångar, broar och bryggor i trä. Här finns också ett fiskrökeri där du kan äta eller fika.

Läs om Lillängshamnens fiskrökeri här.

Vålberg

Sjösalabryggan i Vålberg vid natursköna Norsälvdalen är en ny båtbusshållplats för säsongen. Vid Sjösalaparken finns minigolf, SUP paddelbrädor, lekplats, beachvolley, boule, grillplats och toaletter. Här kan du även gå längs vackra älvpromenaden eller fiska i fiskrika Norsälven (fiskekort krävs) eller vandra i nya tätortsnära Naturreservatet Bålberget.

Borgvik

Borgvik är en riktig sommarpärla med sitt hamnkafé, sina restauranger och konsthallen Sliperiet. Här finns mycket att uppleva – inte minst om du gillar konst, historia och kultur. I Borgvik finns en fantastisk kulturmiljö med slaggstenshus och en vacker hyttruin. Här har frontfiguren i Sven-Ingvars sin bas. Oscar Magnussons konsthall Sliperiet lockar tusentals besökare årligen. Här kan du även gå Bokskogsslingan och Lövåsslingan som är korta vandringsstråk i härlig miljö.

Läs om konsthallen Sliperiet här.