Industrihistoria och livet vid vattnet

2 minuters läsning

Lär dig om industrins historia och livet längs Vänern och Norsälven

Med linje 98 kan du åka från Vålberg i Karlstad till fantastiska Borgvik i Grums.

Söndagar och måndagar under perioden 10 juli till 13 augusti kan du ta dig längs Norsälven som är Karlstads kommuns näst största älv och ut i Vänern.

Älven användes länge som farled för sjöfart och in och utskeppning av gods. Norsälven nyttjades även som flottningsled och räknas in bland de tio största flottningslederna i Sverige. Ladda ner appen Visit Karlstad Guide, som finns både för Android och iPhone och har med dig hörlurar så kan du lära dig en hel del om vår tidiga historia, men också om naturen och människorna och hur industrin utvecklats.

Här hittar du tidtabellen och kan även förköpa biljetter:
https://www.varmlandstrafik.se/

Vålberg

Sjösalabryggan i Vålberg vid natursköna Norsälvdalen är en ny båtbusshållplats för säsongen. Vid Sjösalaparken finns minigolf, SUP paddelbrädor, lekplats, beachvolley, boule, grillplats och toaletter. Här kan du även gå längs vackra älvpromenaden eller fiska i fiskrika Norsälven (fiskekort krävs) eller vandra i nya tätortsnära Naturreservatet Bålberget.

Borgvik

Borgvik är en riktig sommarpärla med sitt hamnkafé, sina restauranger och konsthallen Sliperiet. Här finns mycket att uppleva – inte minst om du gillar konst, historia och kultur. I Borgvik finns en fantastisk kulturmiljö med slaggstenshus och en vacker hyttruin. Här har frontfiguren i Sven-Ingvars sin bas. Oscar Magnussons konsthall Sliperiet lockar tusentals besökare årligen. Här kan du även gå Bokskogsslingan och Lövåsslingan som är korta vandringsstråk i härlig miljö.

Läs om konsthallen Sliperiet här.