Lockas du av semester ihop med motion? Upplev Värmland från cykelsadeln!

3 minuters läsning

Lockas du av semester i kombination med motion? Upplev då Värmland från din cykelsadel!

På en cykel kan man ta sig långt. Välj mellan tre olika leder, ultimata för dig som önskar ett riktigt äventyr och en miljövänlig semester. Cykla längs Klarälvens glittrande vatten, eller anta en större utmaning och cykla runt Vänern, Sveriges största sjö, eller varför inte cykla från Norge över gränsen hela vägen till Karlstad. Se och upplev Värmland från din cykelsadel och låt drömmarna om en personlig cykelsemester väckas till liv.

Matilda Steen

Klarälvsbanan

Klarälvsbanan passar dig som är intresserad av den värmländska naturen och kulturen. Med start i Karlstad och öppna jordbrukslandskap i söder, till Uddeholm och djupa skogar i norr har du Klarälven som granne längs med hela vägen. Klarälvsbanan är en 90 kilometer lång asfalterad cykelbana som går på en gammal banvall. 

tre cyklister på en cykelväg invid en sjö under en blå himmel

Från stadslivet till vackra kulturlandskap

Längs vägen från Kroppkärrssjön i Karlstad till Forshaga och Deje kommer du att se vackra gamla kulturlandskap och Forshagas laxfiske. Färden går sedan vidare till Munkfors och Råda, där Klarälvens högsta naturliga vattenfall finns och Sveriges största hembygdsgård ligger. I Hagfors kan du utforska skogarna, växterna och djuren, missa heller inte att besöka Värmlands enda älgpark. 

Vill du ha mer cykeläventyr?

För dig som inte fått nog av den värmländska naturen fortsätter resan ytterligare. I Uddeholm tar den asfalterade Klarälvsbanan slut och Klarälvsleden tar vid från Hagfors till Sysslebäck och erbjuder ytterligare 120 km äventyr. Vid Klarälvsbanans södra entré finns en uppskyltad cykelväg som sträcker sig från Kroppkärrssjön i Karlstad till Mörudden på Hammarö, alldeles intill Vänern. Så om du vill kan du ge dig ut på ett totalt 220 km cykelupplevelse genom hela Värmland.

Läs mer om Klarälvsbanan.

Vänerleden

Vänerleden är Sveriges sjätte nationella cykelled och ger dig möjligheten att cykla runt Sveriges största sjö, Vänern. Under denna cykelrunda kommer du att få uppleva Vänerns finaste badstränder, kulturupplevelser i världsklass och spännande naturfenomen. Leden är 640 kilometer lång och är uppdelad i fyra etapper. För dig som vill cykla i ett lugnare tempo och uppleva fler saker längs vägen är dessa fyra etapper också uppdelade i mindre kortare dagsetapper.

en mountainbike står lutad mot ett träd invid en stor sjö

Smultronställen längs vägen

Här får du själv styra dina upplevelser som passar dina önskemål, utbudet är brett, kultur, natur och en uppsjö av stora och små smultronställen. Leden går genom en vacker och varierande natur och på många ställen nära vattnet. Med skiftande underlag och utformning av vägarna, åker du ibland på ledens asfalterade cykelbanor och ibland längs mindre grusvägar. Detta är helt klart något för dig som söker efter ett spännande äventyr.

Läs mer om Vänerleden.

Unionsleden

Unionsleden är en gränslös cykelled på 350 kilometer, här får du uppleva omväxlande och vacker natur genom skogar, öppna landskap och längs många fina sjöar och byar. Området har ett rikt naturliv med älg, rådjur, räv och mycket annat som kan dyka upp längs vägen. Varför inte ta en picknick vid en av många vackra utsiktsplatser. Unionsleden är Sveriges fjärde nationella cykelled och går på en blandning av lågtrafikerade asfalterade småvägar, grusvägar och cykelbanor som är uppdelad i sju olika etapper, från Moss till Karlstad

två cyklister på mountainbike i en lummig skog

Ta en paus från din cykel, utbudet på andra aktiviteter är brett 

På din cykelresa, som startar vid Oslofjorden i norska Moss och avslutas i Karlstad, finns många sevärdheter längs med vägen som knyter an till dess historia. Du kan också välja att besöka konstgallerier, ett whiskydestilleri och gårdsbutiker som dyker upp längs leden. Om du vill ta en paus från cykelsadeln erbjuds flera olika naturnära aktiviteter, såsom båtturer, paddling, vandring eller varför inte prova fiskelyckan på Dalslands Kanal eller i Halden Vassdraget.

Läs mer om Unionsleden.